Skutečný příběh o úniku z civilizace

nas_velky_utek_andrea_hejlskov
Rodina Hejlskova se rozhodla opustit blahobyt a žít „na divoko“. Jejich revoluční čin vzbudil velké ohlasy a knihy Andrey Hejlskov jsou nyní překládány do mnoha světových jazyků. Nechte se i vy, alespoň prostřednictvím této knihy, zavést do hlubokého lesa…

Andrea má čtyři děti a ona i její muž jsou stále méně spokojeni se způsobem života, který jim nabízí civilizovaná společnost s přesně stanovenými pravidly. Připadá jim, že jejich existence se skládá jen z vydělávání peněz, za něž pořizují množství věcí, které vlastně tak úplně nepotřebují a které mnohdy vznikají za nepřijatelných podmínek. Jejich rodina je v zajetí nových médií a děti komunikují mnohem více se svými tablety než spolu nebo s rodiči. Ti se proto rozhodnou k radikálnímu kroku: opustit civilizaci, nastěhovat se na rok do opuštěného domku hluboko ve švédských lesích a zkusit tam žít autentickým životem, pomocí vlastních sil a v těsném kontaktu s přírodou. Kniha podle skutečných událostí je založena na autorčině deníku z tohoto období a strhujícím způsobem popisuje, jak rodina znovu objevuje svou vnitřní sílu a soudržnost, ale i konflikty, které civilizace potlačuje, ale mimo ni vyvstanou v plné síle.

Náš velký útěk

Přežije rodina mimo civilizaci?
Autorka: Andrea Hejlskov
Přeložila: Markéta Kliková

Počet stran: 295
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-262-1401-4
Doporučená cena: 325 Kč

Knihu Náš velký útěk vydalo nakladatelství Portál.

Ukázka z knihy

Ano. Bylo rozhodnuto.
Rozhodnutí nepadlo v jediném konkrétním a přesném okamžiku, směřovali jsme k němu celé měsíce, natahovalo se mezi jednotlivými dny jako gumička.
Potřebujeme vypadnout. Odstěhujeme se. Dáme výpověď v práci. Odhlásíme děti ze školy.
Když jsem byla naše rozhodnutí oznámit panu řediteli, prohodil:„Jo, to bych si taky dokázal představit, ale člověk by měl uvažovat realisticky, hlavně kvůli dětem.“
Trochu mám pocit, jako bychom ho žádali o svolení.
Lidi reagují nedůvěrou a údivem, většina  z nich však nic neříká, tedy skoro nic, co na to taky říct?
Většinou se dělí na dva tábory − na ty, kterým připadá, že tohle by člověk dělat neměl, a na ty, kterým připadá, že tohle by člověk dělat měl.
Děti z toho vynecháváme. Činit v životě zpětné kroky je nudný táhlý proces, a tak je necháváme na pokoji, vysedávají ve svých pokojích.
Zavoláme je, až nadejde čas a budeme moct hledět v před, nikoli zpátky.
A tak stojím u kontejneru se spoustou podezřelých černých pytlů. Děti mezitím hrají nějakou hru.
Vyhazuju věci. Vyhazuju sama sebe.
(…)

Přečtěte si celou ukázku.

Andrea Hejlskov

Přestože je Andrea Hejlskov dánské národnosti, žije na švédském pohraničí v historické provincii Skåne. Je vystudovaná psycholožka, přednášela psychologii i na univerzitě a pracovala jako dětská psycholožka. V současné době pořádá různá setkání, působí jako řečník, je spisovatelkou, novinářkou, autorkou novinářských sloupků a klimatickou aktivistkou. Jak sama tvrdí, žije jednou nohou v průmyslové společnosti a druhou ve volné přírodě, po vzoru primitivních lovců a sběračů. Ráda čte knihy, chodí bosa, plave nahá, považuje se za divoženku a pohanku. Se svým manželem a jejich čtyřmi dětmi bydlí v malé chatě u jezera, uprostřed hlubokého tmavého lesa. Mají velkou pec a pěstují růže. O zkušenostech se stěhováním do divočiny psala nejdříve na svém blogu, později začala vydávat i knihy, zejména v dánštině a němčině. Náš velký útěk je první knihou, které jí vyšla i v češtině.

Zdrojem informací o autorce je www.andreahejlskov.com


Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNáš velký útěk
Přežije rodina mimo civilizaci?

Hejlskov, Andrea

Portál, 2018

Napsat komentář