Jen si tak trochu čmárnout

Sokol_CmaraciDenicek
Jste posedlí nutkáním neustále si něco kreslit? Čáráte si všude, ve škole, doma, na poradách, ale chybí vám inspirace, co vůbec zvěčnit? Pak se nechte vést Čmáracím deníčkem.

Nakladatelsví Albatros přineslo všem zájemcům od devíti let výše novinku paní Dawn DeVries Sokol Čmárací deníček: Kreslení na každý den pro všechny objevitele (Doodley Journeys: A Fill-In Journal For Everyday Explorers, 2018). Pokyny a ostatní texty v ní přeložila Božena Hubená.

Dawn DeVries Sokol je americká ilustrátorka a autorka zhruba desítky knih podporujících nejenom u dětí rozvoj výtvarných dovedností. Kromě instruktážních publikací ale vydala i řadu leporel a obrázkových titulů pro ty nejmenší. Specifickou kapitolu v její tvorbě tvoří ilustrace psů a koček všeho druhu.

Čmárací deníček je přesně tím, co o sobě tvrdí v podtitulu. Každého držitele vybízí k neomezené tvůrčí iniciativě a podporuje jej tím, že nabízí jakousi osnovu – seznam témat, na něž se v tu kterou chvíli zaměřit. Tímto duchem trochu připomíná nedávno představený Deník pro kámošky, byť podobnost je opravdu jen hrubá. Čmárací deníček je na jednu stranu více specializovaný, na druhou provádí svého majitele širokým spektrem výtvarného umění. A činí tak mimořádně prakticky.

Pojďme se na knihu podívat podrobněji. Na prvních deseti stranách dostáváme instrukce, jak knihu používat, a hlavně, s čím pracovat. A protože tato čmárací kniha je zaměřena na cestování, vybízí ke zmapování cestovatelských zážitků – skutečných, ale i smyšlených. Vedle očekávatelného vybavení každého „čmárala“, jako jsou tužky, pastelky a pera, si máme přichystat i věci méně běžné. Lepidla a nůžky nás snad ještě tolik neudiví, ale překvapivě se tu objevuje i foťák a fototiskárna. Jakmile jsme nachystaní, můžeme se vrhnout do dobrodružství první kapitoly, jež nese název „Trénink klikyháků“ a podtitul „Pro dobrodružné povahy“. Příštích třiatřicet stran nás autorka vyzývá k tvorbě všeho možného – od abstraktních čmáranic, přes písmenkové či kroužkové město, až třeba k dokreslování těl k hlavám na poštovních známkách. Úkolů jsou desítky a každý je jiný a všechny jsou zajímavé a lákavé. Nicméně už jsme u druhé kapitoly. Tou jsou „Imaginární výlety“ aneb „Pro lidi s bujnou fantazií“. Pětačtyřicet stran dává prostor navrhnout si vlastní vesnici, město nebo stát včetně vlajky. Ale samozřejmě na nás čeká i mnoho dalšího vzrušujícího kreslení a malování. Nakonec nás třetí kapitola „Skutečné cesty“ s podtitulem „Pro opravdové objevitele“ vyzve na více než šedesáti stránkách ke zvěčnění opravdových míst, dopravních prostředků, památek, zážitků…

Čmárací deníček mi přijde jako skvělý nápad, zvláště pro ty, kdo rádi kreslí či malují, ale jen s obtížemi hledají pro svou zálibu téma a motivaci. Stejně jako cestovatelská verze, věřím, že by našly u nás uplatnění i další na „čmáraly“ zaměřené tituly paní Dawn DeVries Sokol. Nechybí mezi nimi třeba Year of the Doodle: 365 Drawing, Collaging, and Mark-Making Adventures, tedy kreslení a další tvůrčí dobrodružství na každý den v roce, či úplně začátečnická Art to Start Doodling: A Sketchbook, tedy jakýsi „úvod do čmárání“.

Autorka Čmáracího deníčku provozuje vlastní blog, twitterovou i instagramovou stránku, stejně jako aktivní facebookový účet. Na všech těchto místech sdílí svou nejnovější tvorbu a nabízí pomoc každému, kdo o ni projeví zájem. Takže co říkáte? Už máte nachystanou tužku a papír?

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeČmárací deníček
Kreslení na každý den pro všechny objevitele

Sokol, Dawn DeVries

Albatros, 2018

Napsat komentář