Pomůžete Qui-Dovi zachránit naši planetu?

Mise_Zachran_planetu
Malý mimozemšťan Qui-Do s hrůzou sleduje, jak naše planeta trpí. Vydává se proto na záchrannou misi, jenže zachránit celou Zemi je příliš velký úkol. Potřebuje proto, aby mu děti pomohly…

Ochrana životního prostředí je více než aktuálním tématem. Ekologickému chování by se měl člověk učit již od útlého věku. A ideálně, jak hlásal Komenský, by učení mělo být hrou. I proto vychází čím dál více vzdělávacích, interaktivních knih pro děti. Jednou z nich je i Mise: Zachraň planetu od Heleny Haraštové a Štěpánky Sekaninové, kterou loni na podzim vydalo nakladatelství Albatros.

Mise_Zachran_planetu_1

Kniha zaujme na první pohled, a to nejen zdařilými barevnými ilustracemi Jakuba Cenkla. Její atraktivitu zvyšuje samotné zpracování. Na každé stránce najdete nalepená kulatá odklápěcí okénka a booklet (malý sešitek). Obojí skrývá další obrázky a informace.

Mise_Zachran_planetu_2

Počet stran je velmi skromný – jen 7 dvojstránek včetně jedné úvodní a jedné závěrečné. Vybraná ekologická témata (konkrétně Vzduch, Voda, Půda, Prales, Recyklace) zachycuje pouhých 5 dvojstránek. Každou z nich bezezbytku pokrývá barevná ilustrace. Její součástí jsou očíslované barevné rámečky s krátkým textem odkazující na odklápěcí okénko. Informace v rámečku jsou spíše varovnými výkřiky a nechybí v nich pobídka k odklopení okénka, např.:

Poplach, poplach! Ekologická havárie. Ropná skvrna na moři. Zachycen signál SOS!

 

Země ztrácí sílu, úroda klesá, planetě hrozí hlad. Uzdravme ji! Hned se podívej pod okénko!

 

Pralesy hoří! Zastavme odlesňování planety! Odklop okénko a pomoz!

Uvnitř něj se vedle obrázku skrývají cca dvě krátké věty popisující žádoucí ekologický stav.

Informace o dané problematice přináší booklet. Co jedna dvojstrana, to jedna „miniknížečka“. Na její levé straně se nachází text, na pravé celostránková ilustrace související s vysvětlovaným tématem.

Autorky se rozhodly, že dětem informace předají pomocí postavičky roztomilého mimozemšťana Qui-da. Zelenomodrý Qui-do mluví k dětem velmi naléhavě, opakovaně zdůrazňuje vysoké riziko hrozící přírodní katastrofy. Snaží se děti vyburcovat k aktivitě. Bohužel volí docela nešťastný způsob. Často totiž upozorňuje na problémy, se kterými dítě nemůže nic dělat, a zmiňuje řešení, na nichž se dítě nemůže podílet. Jako příklad mohu uvést výstavbu větrných elektráren nebo čističek vody, omezení počtu tankerů, výsadbu stromů a trávy pro zastavení rozšiřování pouští, zastavení kácení deštných pralesů, uzavírání uhelných dolů, omezení používání průmyslových hnojiv atd. Situací, jichž se dítě může aktivně účastnit a pozitivně tak působit na životní prostředí, je minimum. Toto pro mne bylo zklamáním. Po přečtení anotace jsem totiž očekávala, že kniha malým čtenářům ukáže, jak se chovat ekologicky. Najdete tu sice zmínku o problematice plantáží palem olejných, ale už ne návrh vyhýbat se potravinám obsahujícím palmový olej. Nebo autorky upozorňují na problematiku velkochovů, ovšem vybízí děti jen k vysvobození zvířat. A u odlesňování planety a záchrany pralesů je informace, že zápalky do lesa nepatří.

Jen poslední kapitola nazvaná Recyklace obsahuje tipy a příklady, co mohou děti dělat. (Pravda, pár světlých záblesků najdete i na předchozích stránkách, buď přímo řečených, nebo jen letmo naznačených.) Domnívám se ale, že se jedná o všeobecně známé informace. Myslím si, že třídění odpadů je běžnou součástí životů mnoha rodin, stejně jako je samozřejmé neplýtvat vodou a elektřinou. Uváděné rady tudíž bude nemálo čtenářů znát. Očekávala bych tu tipy na drobné změny, které lze v rodině zavést, nebo návrhy, co může změnit samo dítě. Například vyhýbat se sladkostem s palmovým olejem, při nákupu používat látkové pytlíky, nekupovat si pitíčka v PET lahvích, ale nosit si pití ve vymývatelné lahvi, nakupovat v bezobalových prodejnách, jíst více luštěnin a méně masa, zapojit se do sbírání odhozených odpadků atd. Ano, pár rad v knize najdete (například upřednostnit hromadnou dopravu či kolo místo auta či volit produkty z malé farmy namísto velkochovu), ale očekávala jsem jich mnohem víc.

Nevím, zda je to jen vada konkrétního kusu, ale jedno odklápěcí okénko se po asi čtyřech nebo pěti odklopeních odlepilo a pár dalších jeho příkladu bude asi velmi brzy následovat. Překvapilo mě, že okénka nejsou přilepena kvalitnějším lepidlem…

Kniha jako taková není špatná. Myslím si, že hlavní problém byl v mých očekáváních. Podle názvu a anotace jsem knihu otevírala s tím, že děti v ní najdou praktické tipy a návody. Nestalo se. Titul poslouží spíše jako úvod do problematiky ekologie. Může být dobrým odrazovým můstkem pro diskuzi rodičů (či učitelů) s dětmi nad tím, co by mohli v životě společně změnit, aby naší planetě bylo lépe.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMise: Zachraň planetu

Haraštová, Helena – Sekaninová, Štěpánka

Albatros, 2018

Napsat komentář