Proč Bůh dopouští utrpení?

Kde je k certu Buh 1
Australský jezuitský kněz se zamýšlel nad tím, proč Bůh dopouští utrpení. Bylo to v době, kdy jeho vlastní sestra ochrnula. Nakonec došel k závěru, že Bůh není k lidskému utrpení lhostejný, a napsal o tom stručné pojednání. O předmluvu se postaral kněz James Martin.

Věta Kde je k čertu Bůh? je výkřikem, protože mlčet nebo dusit svůj hněv někdy není možné. Autor tuto útlou a velmi autentickou knížku napsal poté, co jeho sestra zůstala po autonehodě na 90 % těla ochrnutá. Proč Bůh dopouští utrpení? A jaký má k němu vztah? Otázku, kterou si kladl už Jób ve Starém zákoně, nevyřešíme spekulací. Richard Leonard věří a došel k tomu, že Bohu naše utrpení lhostejné není. Nemusíme si vybírat mezi Bohem lásky a Bohem, který nám dělá kruté věci. Podobně jako Ježíš, který pláče u hrobu svého nejlepšího přítele Lazara v 11. kapitole Janova evangelia, nestojí Bůh mimo naši bolest, ale doprovází nás v ní, drží nás v náruči a sdílí náš zármutek i bolest.

Ukázka z knihy

Když se vás tedy děti budou ptát: Proč došlo k té vlně tsunami, myslím, že nejlepší bude odpovědět jim jednoduchou geofyzikální pravdou. Totiž, že se to stalo proto, že se posunuly zemské desky a to způsobilo velkou vlnu. Kdybychom chtěli celý příběh ještě rozvést, mohli bychom jim říci, že ačkoliv chudší země v oblasti Indicko-oceánského zlomu žádaly bohaté země, aby jim pomohly zavést systém včasného varování před tsunami, nestalo se tak. Kdyby tento systém byl tehdy zaveden, i když by se pravděpodobně nedalo zabránit ztrátám na životech, časová prodleva mezi zemětřesením a tsunami by pravděpodobně znamenala hromadnou evakuaci a mohla by zachránit mnoho životů. Nyní už dotčené země systém včasného varování mají. A proč nastalo období sucha? Při vší úctě k onomu dobrému biskupovi nevěřím, že by jej Bůh na nás seslal proto, aby mě přiměl zintenzivnit moje prosebné žebrání, nebo aby mě naučil lepšímu chování. Naopak, myslím si, že je dost dobře možné, že počasí na zemi prochází dlouhodobými cykly a my dosud nemáme nástroje na to, abychom je mohli měřit, ani o nich nemáme dlouhodobé záznamy. Možná, že se jedná o solární erupce, jež jsou zcela mimo naši kontrolu. Možné je také to, že jsme v některých oblastech naší země obydleli oblasti, které obydleny být neměly. Pěstovali jsme tam plodiny, které se tam pěstovat neměly a nebyli jsme dobrými správci země jak lokálně, tak i v celosvětovém měřítku.

Kde je k čertu Bůh?

Autor: Richard Leonard

Počet stran: 93
Vazba: brožovaná
Formát: 116×180 mm
ISBN: 978-80-7566-033-6
Doporučená cena: 199 Kč

 

 

Knihu Kde je k čertu Bůh? vydalo Karmelitánské nakladatelství.

O autorovi

Richard Leonard je australský jezuitský kněz, spisovatel, filmový kritik a konzultant v oboru audiovizuálních médií. Profesně se zabývá vztahem víry a moderní kultury, zvláště filmu, televize a kultury. Je autorem řady knih, scénářů k dokumentům australské televize a filmových kritik. Byl členem porot na filmových festivalech v Benátkách, Berlíně, Hongkongu, Montrealu nebo v Melbourne. Z jeho knih jmenujme např. Filmy, které byste měli vidět: optikou víry.

Zdroj informací: Karmelitánské nakladatelství


Karmelitánské nakladatelství se svojí nabídkou orientovanou na křesťanskou literaturu působí na knižním trhu od roku 1991. Dosud bylo pod jeho hlavičkou vydáno více než 1500 titulů. Nejdůležitější součástí jsou edice věnované duchovnímu životu, mezi nejúspěšnější patří Karmelitánská spiritualita a Malý duchovní život. Z kmenových autorů jmenujme např. Vojtěcha Kodeta nebo Kateřinu Lachmannovou.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeKde je k čertu Bůh?

Leonard, Richard

Karmelitánské nakladatelství, 2018

Napsat komentář