Jak se vám žije bez Boha?

Udelej si raj
Polský spisovatel Mariusz Szczygieł se rozhodl ze svých návštěv České republiky vytěžit co nejvíce. Zatímco v první knize se věnoval novodobým českým dějinám, tentokrát se rozhodl napsat o současném Česku a nevyhýbá se ani české společnosti či kultuře.

Nová kniha autora bestselleru Gottland, který byl přeložen do deseti světových jazyků a získal řadu ocenění. Zatímco Gottland vyprávěl o naší historii v uplynulých sto letech, Udělej si ráj je knihou o současném Česku. Je to subjektivní záznam z autorových častých návštěv Česka v posledních deseti letech, vyprávění o tom, co Poláka-čechofila fascinuje na dnešní české společnosti a kultuře – kultuře radosti smutku. Vedle portrétů známých postav (Egon Bondy, Bohumil Hrabal, Karel Teige, Jan Saudek, Denis Verecký, Halina Pawlowská, David Černý a další) zajímají autora nejvíc Češi, kteří nevěří v Boha. „Jak se vám žije bez Boha?“ je v knize jako refrén nejčastěji pokládaná otázka, ať už přímo nebo skrytě.

Ukázka z knihy

V dvoupokojovém bytě jsou okna stále zastřená, barevné závěsy nepropouštějí denní světlo. Skutečnost nemá přístup ani k jeho fotografiím. Ve velkém pokoji stojí na jedné straně veliký gauč, podle mého odhadu tak pro osm osob, na druhé straně je holá zeď. Oprýskaná, se škraloupy, několik vrstev barvy chce připomenout, že tady kdysi existovaly. Vyschlá barva se loupe, praská a krabatí. Před takovou zdí udělal většinu svých fotografií.

Přečtěte si pokračování ukázky.

O edici

Ediční řada Polské reportáže je věnována svébytnému fenoménu polské literární reportáže, která se pohybuje na hranici mezi žurnalistikou a uměleckým textem. Reportáže jsou často doplněny černobílými fotografiemi slavných českých i zahraničních fotografů. Řadu vydáváme ve spolupráci s nakladatelstvím Máj – Jaroslava Jiskrová. Formát 140 x 205 mm vázané s přebalem.

Udělej si ráj

Autor: Mariusz Szczygieł
Přeložila: Helena Stachová

Počet stran: 224
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 135 x 200 mm
ISBN: 978-80-7363-343-1
Doporučená cena: 265 Kč

 

Knihu Udělej si ráj vydalo nakladatelství Dokořán.

O autorovi

Mariusz SzczygiełMariusz Szczygieł (nar. 1966), významný představitel polské literární reportáže, spolupracovník listu Gazeta Wyborcza. Je členem polského Institutu reportáže a nakladatelství Dowody na Istnienie, kde vydávají mimo jiné také českou beletrii. Mariusz Szczygieł je autorem reportážních a fejetonistických knih: Neděle, která se přihodila ve středu (1996, 2011), Gottland (2006, česky 2007, 2018), Libůstka. Dámské příběhy (2010, česky 2011), Udělej si ráj (2010, česky 2011), Láska nebeská (2012, česky 2012), Projekt: pravda (2016, česky 2016). Fenoménu polské literární reportáže se věnuje rovněž jako editor: 20 let nového Polska v reportážích podle Mariusze Szczygła (2009, česky 2014), 100/XX. Antologia polskiego reportażu XX wieku (2014–2015). Gottland, první autorova kniha vydaná v Česku, se stala světovým bestsellerem, za nějž získal řadu prestižních ocenění. V říjnu 2009 obdržel Cenu ministra zahraničních věcí ČR Gratias agit za šíření dobrého jména České republiky v zahraničí a v prosinci téhož roku byl Gottland vyhlášen v Bruselu Evropskou knihou roku. V roce 2014 označil spisovatel Julian Barnes v The Guardian americký překlad Gottlandu za nejlepší knihu roku. Gottland byl přeložen do devatenácti světových jazyků a na jeho motivy vzniklo v Česku i v Polsku několik divadelních představení a filmů.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Dokořán


Nakladatelství Dokořán vzniklo v roce 2001 a dosud vydalo více než 600 titulů, z nichž asi třetinu tvoří překlady z angličtiny, francouzštiny, němčiny, holandštiny, čínštiny, italštiny, polštiny a ruštiny. Od počátku se zaměřuje na populárně-naučnou a odbornou literaturu s výběrovými přesahy do kvalitní beletrie a poezie. Snaží se vydávat tituly nejen zajímavé, ale i profesionálně vyrobené.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeUdělej si ráj

Szczygieł, Mariusz

Dokořán, 2018

Napsat komentář