Jan Werich na fotografiích i ve vzpomínkách

Jan Werich za oponou
Českého filmového a divadelního herce, dramatika a scénáristu Jana Wericha není třeba představovat. V nejnovější knize o této významné osobě najdete unikátní fotografie doplněné rozhovory s hercem a vzpomínkami lidí, kteří se pohybovali v jeho blízkosti.

Kniha Jan Werich za oponou přináší na tři stovky unikátních fotografií z rodinného archivu. Mapují jeho život od narození až do smrti a objevují Werichovy málo známé tváře – světáckého dandyho, geniálního komika, advokáta proletářů, kumpána známých umělců i neznámých rybářů, obskakovaného pacienta i osamělého Mistra.
Mluví se v ní také o Werichových nectnostech. Že někdy býval nespravedlivý, panovačný a sebestředný. Přepadaly ho frustrace i zlost, když se z populární herecké hvězdy stal nepohodlnou osobností, kterou bývalý režim odsunul do ústraní. Sužovaly ho zdravotní potíže. Nejenže si je sám způsobil, ale prohluboval je zálibou v dobrém jídle, pití a kouření.
Spojení jedinečných fotografií a dvanácti obsažných rozhovorů Jiřího Janouška, v nichž se Jan Werich nedlouho před smrtí ohlížel za svým životem, doplňují dobová svědectví a komentáře lidí, kteří mu byli nablízku, zejména Jiřího Voskovce, Miroslava Horníčka a Miloše Kopeckého, ale také lékařů, kteří ho ošetřovali nebo spoluhráčů mariáše.
Kniha Jan Werich za oponou přináší plastický portrét Jana Wericha a jeho soukromí, které nebylo právě šťastné a zůstávalo skryté za legendou moudrého klauna.

Ukázka z knihy

Jeho tatínek pracoval v pojišťovně. Takový český maloburžoust. Malý úředníček český. Děsně protivný. Když jsme začali mít úspěch, byl hrozně nafoukaný na naše divadlo. Měl nás oba hrozně rád. Seděl vždycky v první řadě a byl hrdý na syna. Janova maminka byla dosti hloupá paní, která se vyznačovala pýchou nevzdělaných lidí. Byla hrozně choulostivá na to, aby se jí říkalo milostpaní. (str. 19)

Jan Werich za oponou 1

Jan Werich za oponou

Autor: Jiří Janoušek

Počet stran: 384
Vazba: vázaná
Formát: 178×234 mm
ISBN: 978-80-7252-774-8
Doporučená cena: 499 Kč

 

Knihu Jan Werich za oponou vydalo nakladatelství Práh.

O autorovi

Jiří Janoušek je bývalý novinář a publicista a aktuálně působí jako manažer reklamních agentur. Pracoval v týdeníku Mladý svět. Mezi jeho knihy patří např. Ivan Lendl, Sázka na arénu či Na plovárně s Markem Ebenem (naše recenze).


Nakladatelství Práh bylo založeno roku 1991. Dosud vydalo přes 350 titulů převážně naučné, populárně psychologické, historické a vzdělávací literatury určené dětským i dospělým čtenářům. Součástí nakladatelského portfolia je i cizojazyčná produkce.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeJan Werich za oponou

Janoušek, Jiří

Práh, 2018

Napsat komentář