V knihkupectví a vinotéce Fantazie se četlo a zpívalo o Začarované třídě

Ivona_se_ctenari
Pražská Fantazie byla ve středu 9. května svědkem křtu nového vydání Začarované třídy Ivony Březinové.

Ve středu 9. května v pět hodin odpoledne byla Fantazie (knihkupectví a vinotéka na Tylové náměstí v Praze) plna očekávání. O páté hodině odpolední začínal křest nového vydání knihy Začarovaná třída, která vyšla ve čtvrtém vydání, tentokrát v nakladatelství JaS. Ilustrátor Jaromír F. Palme, který opět knihu ilustroval, přišel s kytarou a foukací harmonikou, kytaru si donesl i čtrnáctiletý Kevin Dumka, kmotr knihy, který jako kdyby vypadl z oka Podkočárníkovi z ilustrací v knížce. Zahrát knížce, Ivoně Březinové a hostům přišel také desetiletý houslista Martin Kment.

Moderátor hravého odpoledne Tomáš Kříkava dal nejdřív prostor Kevinu Dumkovi, který zahrál a zazpíval romskou písničku. Protože ve Fantazii není místa nazbyt, budoucí kmotr se nerozpakoval a se svou kytarou se usadil na zemi. Tím svou podobnost s Podkočárníkem ještě zvýraznil. Jako první dostala slovo redaktorka nakladatelství JaS Jana Semelková. Ta prozradila přítomným, že byla už u prvního vydání knížky v Amuletu v roce 2002. „Protože vím, že je už delší dobu po začarované třídě sháňka, upozorňovala jsem na ni své předchozí zaměstnavatele, neuspěla jsem. A tak mi proto musel manžel založit nakladatelství, aby ‚třída‘ mohla vyjít,“ rozesmála svým vysvětlením přítomné hosty.

V závěru svého krátkého vystoupení vyvrátila, že by nakladatelství záměrně volilo vydávání „provokujících“ knih – Začarovaná třída byla na podzim loňského roku označena za podporující rasismus, respektive její kapitola o Mýdlové Madle a na počátku letošního roku obdržela negativní nálepku kniha Jiřího Holuba Jak se zbavit mstivý Soni – ta prý zase podporuje násilí. „S Ivonou Březinovou jsme vydání Začarované třídy plánovaly na jaro 2012 od léta loňského roku. Takže negativní nálepka, které se jí dostalo, neuspíšila ani neoddálila termín vydání. Knížka je na světě v plné kráse a ten, kdo ji osočil bez znalosti textu (bývalý ministr školství a jeho poskokové), už zmizel, doufám napořád, v propadlišti dějin. Problém v textech podle mne vidí jen ti, kteří buď neumí pořádně číst ve smyslu pochopení čteného, nebo knihu vůbec nečetli, případně potřebují komusi poklonkovat,“ řekla Jana Semelková na závěr.

Po vystoupení Martina Kmenta dostal slovo ilustrátor Jaromír F. Palme, který potvrdil, že se při ilustrování bavil stejně dobře jako před lety, a daleko nejvíc ho bavilo sebepoznání: „Vlastně jsem si ověřil, zda a jak se změnil za deset let můj výtvarný projev.“ Frontman skupiny Původní Bureš pak zahrál a zazpíval autorskou písničku o zvěřinci – vypadalo to, že zhudebnil pátou kapitolu knížky, v níž se to zvířaty přímo hemží.

Po další hudební vložce byla vyzvána Ivona Březinová, aby přečetla hostům krátkou pasáž ze své knihy – rozhodla se pro úvod – přítomné děti nadšeně reagovaly. I ona se vyjádřila k nespravedlivému nařčení z loňského podzimu: „Původně jsem chtěla nad vším mávnout rukou, ale ta velká podpora ze strany čtenářů, kolegů, knihovnic, mnoha lidí mne ujistila, že se musím ozvat také. Chtěla jsem bojovat za to, aby Mýdlová Madla (tzv. problematická kapitola) mohla zůstat v Čítance pro 2. ročník. Jenže nebylo oč, nakladatelství tuto kapitolu do nového vydání skutečně nezařadilo.“

Kevin Dumko ještě jednou zahrál a byl čas na křest. Ivana Hutařová s Kevinem Dumkou popřáli knížce hodně štěstí a hlavně to, aby už žádný negramotný čtenář (míněno, čtu, ale nechápu čtené) jí nezkřížil cestu. Ivana Hutařová ještě připomenula, že knížky Ivony Březinové patří v knihovnách k nejpůjčovanějším, na policích se neohřejí a děti je mají rády, což glosovala Jana Semelková slovy: „Ivona Březinová nepotřebuje mít kapitoly ze svých knížek v čítankách, její knížky totiž čtou děti dobrovolně!“

 


Foto: Karel Semelka a Štěpán Kment

 

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZačarovaná třída

Březinová, Ivona

JaS, 2012

V knihkupectví a vinotéce Fantazie se četlo a zpívalo o Začarované třídě - DISKUZE

Počet reakcí: 1

Napsat komentář