Fantasy na pokračování ze světa nejtišších letců

images
Fantasy nebo pohádka? Možná by to mohla být i bajka, vždyť zvířata zde myslí a jednají jako lidé. V každém případě si ale užijete dobrodružství, napětí a radost z toho, že dobro vítězí nad zlem.

Již přede dvěma roky k nám na knižní pulty vtrhnul první díl ze série Legenda o sovích strážcích s podtitulem V zajetí a hned si získal zájem zejména dětských čtenářů. Autorkou je americká spisovatelka Kathryn Laskyová (*1944), která píše jak beletrii, tak literaturu faktu. V loňském roce vyšly v nakladatelství Mladá fronta ještě díly Cesta a Záchrana. Celý cyklus Sovích strážců má v originále již dvanáct částí.

Příběh se odehrává v době, kdy lidé zmizeli z povrchu Země, ale obývají ji jiné inteligentní bytosti – mluvící a myslící sovy. Hlavním hrdinou je mládě sovy pálené Soren, který se v prvním díle ještě jako nelétající dostává do zajetí tajemné školy svaté Aegolie. Zde se z unesených sovích mláďat pomocí zrádného svitu měsíce stávají poslušní otroci. Čemu a komu slouží, se Soren za pomoci kamarádky Gylfie snaží zjistit. Vypadá to, že sovy ze svaté Aegolie mají touhu dobýt všechna soví království. Soren a Gylfie se rozhodnou pro útěk. Zažijí mnohá dobrodružství, získají nové kamarády, vybojují první boje, ale to vše je nic proti tomu, co je čeká. Podstoupí cestu až na posvátný Velký húlský strom. Prý je to jen legendární místo, kde přebývají Soví strážci, kteří noc co noc vylétávají do světa trestat zlo a šířit dobro. Soren, Gylfie, Hrabík a Šerozrak se ale přesvědčí na vlastní oči, že legenda není mrtvá, ale žije, a i oni sami se postupně stanou rytíři z Velkého húlského stromu. Aby mohli obstát a vybojovat boje proti nepřátelům, musí podstoupit speciální výcvik. Zda ho zvládnou a jestli se jim podaří zamezit tomu, aby zlo vítězilo, se dozvíte v přitažlivých příbězích plných fantazie.

Kathryn Laskyová stvořila krásná, poutavá vyprávění, která nás zaujmou, pobaví, ale nejen to. Máme šanci se dozvědět i opravdové informace ze života skutečných sov – čím se živí, co je pro který druh typické, jakým způsobem hnízdí či jak létají, protože autorka původně zamýšlela psát faktografickou knihu o životě sov. Já osobně jsem ale vděčná, že to neskončilo jen obyčejnou barevnou publikací, kterou člověk jednou prolistuje a odloží. Pomocí pohádkového příběhu totiž do sebe fakta lépe vstřebáme, zapamatujeme si je a odneseme do života. Pro děti je toto učení učením podle Komenského, tedy hrou.

Nemusíme se ani bát toho, že neseženeme všechny díly. Děj v nich sice na sebe úzce navazuje, ale to důležité z předchozího dílu se čtenář dozví z textu samotného. Spisovatelka totiž myslela i na to, aby připomněla události tam, kde by neznalý čtenář mohl tápat. Navíc v každém díle najdeme přehlednou mapku sovích království i přehled hlavních hrdinů série v závěru knihy.

Jediné, co mě zarazilo, bylo použití velmi vulgárních výrazů na jednom místě v díle Záchrana, nevím, zda je použila autorka či se tam dostaly až v překladu, ale působily násilně a nepatřičně. Soví hrdinové používají obvykle totiž „svoje“ nadávky, které nám lidem tak sprosté nepřipadají (např. mokrý bobek, mýbob a podobně) a použití slova „zkurvený“ z úst sovy je dle mého opravdu veliké faux pas.

Kdo viděl animovaný film Legenda o sovích strážcích, který byl natočen podle Kathryn Laskyové, ten se nemusí bát, že by v knižní předloze nenašel něco nového, spíše naopak. Film mi přišel hodně zhuštěný (první díl zabral jen asi deset minut). Sice tím získal na akčnosti, ale postrádal podle mne důležité dějové křižovatky a poučení, které v psané formě nechybí.

Pokud jste na tom jako já a při slově „fantasy literatura“ máte osypky, nebojte se dát do čtení Legendy o sovích strážcích, protože skutečně jde spíše o pohádku nebo bajku, kde dobro vítězí nad zlem pomocí víry v dobro, dovednostmi a znalostmi, nikoliv za pomoci čar a kouzel. Navíc získáme znalosti, které bychom od dětské literatury možná ani nečekali. Nejen o sovách a jiných ptácích, ale i o kovech, vzdušných proudech, počasí a rostlinách. Určitě jsou to knihy vhodné k večernímu čtení před spaním pro celou rodinu nebo jako dárek pro děti od devíti let. Mladším čtenářům by mohla vadit absence ilustrací i menší písmena.

A protože zlo nikdy asi nemůže být úplně zcela vymýceno, můžeme se těšit na další souboje sovích strážců a na nové zajímavé zápletky v dalších dílech. Alespoň já se budu snažit jejich české vydání nepropást.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLegenda o sovích strážcích: V zajetí

Laskyová, Kathryn

Mladá fronta, 2010

zobrazit info o knizeLegenda o sovích strážcích: Cesta

Laskyová, Kathryn

Mladá fronta, 2011

zobrazit info o knizeLegenda o sovích strážcích: Záchrana

Laskyová, Kathryn

Mladá fronta, 2011

Napsat komentář