Zahrajte si o putování se svitkem probouzejícím magii

deti-krve-a-kosti-perex
Kdysi měli obyvatelé Orïšského království magické schopnosti, které však později vymizely, a ty, kteří je ještě ovládali, nechal orïšský král povraždit. Zélie má však v rukou svitek, který může prastaré umění mažiům navrátit. Ale nebude to jednoduché.

Jak obnovit spojení s bohy

V šesti letech Zélie na vlastní oči viděla, jak královské stráže oběsily její matku na stromě. Nikdy na to nezapomněla.

Orïšské království bylo kdysi plné magie: žili zde mažiové s tmavou kůží a nepoddajnými bílými vlasy, kteří od bohů získali magické schopnosti. Vzdouvači poroučeli vlnám, Snovači dovedli ovládat mysl a sny, Ženci bděli nad životem a smrtí. Časem však jejich populace klesala a v Orïše z nich nakonec zbyla pouhá menšina utlačovaná šlechtici. Z magie a bílých vlasů, které ji symbolizovaly, začali mít lidé strach. Nenávist k mažiům vyvrcholila Nájezdem, při němž je orïšský král všechny vyvraždil a magie ze světa zmizela.

O jedenáct let později získá Zélie díky náhodnému setkání s princeznou Amari posvátný svitek. S jeho pomocí je možné obnovit spojení s bohy a vrátit Orïšanům magii na dalších sto let. Zélie se spolu s Amari a bratrem Tzainem vydává na dobrodružnou cestu divokou džunglí i vyprahlou pouští. Zemí se potulují gépardairy a leonairy, ve vodách číhají pomstychtiví duchové a krásné vesnice z písku či ze železa odhalují své temné stránky: otroctví a korupci. Aby se Zélii podařilo magii opět probudit, bude muset přelstít korunního prince Inana, Amarina bratra, který si umínil, že prastarou magii vymýtí ze světa jednou provždy…

 

Děti krve a kostí

Autorka: Tomi Adeyemiová

Vydalo: nakladatelství Host
Překlad: Veronika Volhejnová
Počet stran: 520
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 10/2018
ISBN: 978-80-7577-228-2

Přečtěte si více o knize Děti krve a kostí, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Host. A nezapomeňte si také prolistovat krátkou ukázku.

Nakladatelství Host vydává především kvalitní českou a překladovou prózu, poezii, literární teorii i literaturu naučnou. V posledních letech se velmi výrazně rozšířila řada překladové beletrie, severských kriminálních románů a thrillerů.

 

Ukázka z knihy

Zastrčím si za ucho pramen sněhobílých vlasů a ze všech sil se snažím ovládnout a sedět klidně. Mama Agba si jako vždycky dává s výběrem načas, na každou z dívek se kouká tak dlouho, že máme chuť se někam schovat.
Zarputile, soustředěně krčí čelo a vrásky na oholené hlavě se jí tak ještě prohlubují. Má tmavě hnědou pleť, kaftan v tlumených barvách a vypadá jako kterákoli jiná stařena ve vsi. Nikdo by nehádal, že žena jejího věku může být tak nebezpečná.
„Ehm,“ odkašle si za jejími zády Yemi. Samozřejmě nám musí připomenout, že ona byla vybraná první. Povýšeně se usmívá, aby nám dala najevo svou nezaslouženou nadřazenost. Jako by se už nemohla dočkat, kterou dívku porazí tentokrát. Většina děvčat se možnosti bojovat s Yemi děsí, ale já po tom dnes toužím. Cvičila jsem a jsem připravená. (str. 13)

 

O autorce

adeyemiova-tomiTomi Adeyemiová je nigerijsko-americká spisovatelka. Vystudovala anglickou literaturu na Harvardově univerzitě a poté získala stipendium ke studiu západoafrické mytologie a kultury v brazilském Salvadoru. Nyní vyučuje tvůrčí psaní v kalifornském San Diegu. Její debut Děti krve a kostí (2018) je inspirován jorubskou duchovní tradicí. Kniha si okamžitě získala skvělé čtenářské ohlasy, zařadila se mezi bestsellery The New York Times a práva na překlad se prodala do dvaceti šesti zemí. Druhý díl trilogie Odkaz Orïši, nazvaný Děti ctností a pomsty, připravuje nakladatelství Host na rok 2019.
(Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host)

 

Vyhrajte knihu Děti krve a kostí

Není to tak dávno, co v Orïšském království žili mažiové – lid ovládající magii. Jenže právě díky jejich schopnostem se jich začali ostatní bát, a to včetně samotného krále, který je nechal vyvraždit. Zélii bylo v době Nájezdu šest let, ale prožitou hrůzu má stále v paměti a neváhá udělat cokoliv, aby obnovila spojení s bohy a prastaré umění zcela nezaniklo. Vydejte se spolu s ní na cestu plnou nástrah a nebezpečí a přečtěte si, zda se jí podaří přelstít korunního prince Inana a magii opět probudit.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Host vám přinášíme soutěž, ve které dva z vás mohou knihu Děti krve a kostí vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Děti krve a kostí
probíhá od 15. do 28. listopadu 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 2 fantasy knihy Děti krve a kostí

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDěti krve a kostí

Adeyemiová, Tomi

Host, 2018

Napsat komentář