Audiokniha o němé dívce a netvorovi

tvar_vody
Namluvit román Tvář vody muselo být obzvláště obtížné. Je totiž o dvou bytostech – jedné lidské a druhé lidské pouze napůl – pro které je charakteristické, že nemluví. Jak se tvůrcům povedlo zachovat atmosféru knihy (a filmu), se můžete přesvědčit na vlastní uši.

Autorem knižní předlohy pro audioknihu Tvář vody, kterou vydalo roku 2018 vydavatelství audioknih OneHotBook a na niž si na našem webu můžete přečíst recenzi, je Guillermo del Toro. Tento scénárista a režisér vstoupil do povědomí veřejnosti díky úspěchu na Filmovém festivalu v Cannes v roce 1993, kdy obdržel Cenu kritiků za svůj celovečerní debut Stroj času. Jeho dalšími známými filmy jsou Ďáblova páteř, Faunův labyrint, Hellboy 1 a 2 nebo Crimson Peak. Jeho tvorba se opírá o weird fiction, fantasy a horor. Společně s Danielem Krausem napsal kromě Tváře vody román Trollhunters.

Film Tvář vody získal čtyři Oskary (za režii, výpravu, hudbu a nejlepší film). Samotný děj je adaptací na archetypální příběh o krásce a zvířeti. Hlavní hrdinkou je němá dívka Elisa, která žije nad kinem Arcade v Baltimoru a pracuje jako uklízečka v přísně střeženém výzkumném středisku. Elisa je milovnicí bot a jejími jedinými přáteli jsou malíř Giles a spolupracovnice Zelda. V práci se Elisa setká s podivným tvorem, Žabernatým bohem, který byl odchycen v amazonské džungli. Mezi Elisou a podivným tvorem se pomalu vytvoří pouto, které dívce změní život jednou provždy.

Audioknihu Tvář vody namluvila dvojice zkušených dabérů. Jitka Ježková propůjčila svůj hlas například Kate Winsletové ve filmu Titanic nebo Liv Tylerové v Pánovi prstenů. Roku 2004 obdržela Cenu Františka Filipovského za ženský herecký výkon v dabingu za film Teorie létání. Pavel Soukup namluvil mnoho dokumentů, avšak proslul zejména jako dabér Arnolda Schwarzeneggera, Robina Williamse, Gérarda Depardieua, Michaela Douglase, Harrisona Forda, Bruce Willise nebo Roberta Redforda. Za své vynikající výkony byl několikrát oceněn.

Tvář vody musela být pro tvůrce stejnojmenné audioknihy velkým oříškem. Jelikož oba ústřední hrdinové jsou němí, velká část jejich vztahu je vyjádřena nonverbální komunikací. Tu lze však slovy vyjádřit pouze obtížně. Zvolení interpreti byli naštěstí dostatečně zkušení na to, aby si dokázali s tímto problémem poradit. Hlas Pavla Soukupa, který je dobře známý z televizního vysílání, působí v knize rozvážně. Naopak Jitka Ježková mluví emotivněji, její hlas je rychlý až překotný. Spojení rozvážného a živelného hlasu skvěle vyjadřuje atmosféru, kterou jsem cítila při čtení knihy. Ta působí na jednu stranu jakoby filosoficky, když nechává čtenáře přemýšlet, zdali je z hlavních postav méně lidský polobožský tvor z amazonské džungle, nebo jeho tyranský věznitel. Na druhou stranu je však příběh plný napětí a akce.

Interpreti využívají popisných monologů právě tam, kde je to nutné pro probuzení posluchačovy představivosti, ale vyhýbají se jejímu nadužívání, jež by působilo rušivě. Citlivý přístup k předloze dělá z audioknihy skvělý zážitek, ať již jste knihu četli, či nikoli.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTvář vody

Torro, Guillermo del – Kraus, Daniel – Ježková, Jitka

OneHotBook, 2018

Napsat komentář