Paranormální romance o lásce, která překoná i druhové hranice

Tvář vody
Film Tvář vody, podle kterého je kniha napsána, získal hned dva Zlaté glóby – za režii Guillerma del Tora a hudbu Alexandra Desplata. Drží si knižní zpracování kvalitu filmové předlohy, nebo jde pouze o snahu vytěžit z atraktivního tématu co nejvíce?

Pod paranormální romancí Tvář vody jsou podepsaní dva autoři. Guillermo del Toro, původem mexický scénárista, se proslavil jako autor četných krátkých filmů, spisovatel a spoluautor knižní série Zhoubný kmen. Napsal také knihu o Alfredu Hitchcockovi. Druhým autorem románu je americký spisovatel Daniel Kraus, který společně s Guillermem del Toro vydal knihu Trollhunters. Knihu Tvář vody vydalo roku 2018 nakladatelství Host.

Mysteriózní příběh je zasazen do prostředí Ameriky šedesátých let minulého století, kdy vrcholila studená válka. Ústřední hrdinka příběhu, němá uklízečka Elisa, pracuje v utajované americké vládní laboratoři a její jedinou životní radostí jsou její lodičky. Ve stejném zařízení je držen podivuhodný, člověku podobný obojživelný tvor, který byl nalezen v Amazonii, kde jej místní domorodci uctívali jako Žabernatého boha. Vládní agent Richard Struckland se k tvorovi chová jako k pouhému biologickému materiálu a podrobuje ho krutým experimentům.

Elisa se jednoho dne s tajemným tvorem při své práci setká. Je okouzlena nejen jeho podobou, ale i jednou z jeho podivných vlastností – tvor dokáže přijmout vlastnosti každého, s kým se potkává. S Elisou naváže silné pouto, které překonává i mezidruhové bariéry. Když Elisa zjistí, že jejímu novému příteli hrozí další experimenty, rozhodne se, že nastal čas na společný útěk.

Příběh je charakteristický svou temnou a bezútěšnou atmosférou, kterou narušují jen přátelství a láska mezi hlavními hrdiny. Zážitek z originálního nápadu je poněkud zeslaben přílišným množstvím témat, která kniha řeší. Nález tajemného tvora, filosofování nad amorálním experimentováním s živými bytostmi, studená válka, sovětští špioni, hendikep hlavní hrdinky, práva homosexuálů, práva Afroameričanů, postavení žen ve společnosti, … Na jednu knihu obsahuje těchto záležitostí poměrně velké množství, což způsobuje, že příběh místy působí fragmentovaně a nesouvisle. Nelogická je scéna, ve které němá hrdinka telefonicky nahlašuje svou nepřítomnost v práci.

Ačkoli jde o zajímavý a poutavě napsaný příběh, působí dojmem, že autoři se snažili účelně napsat knihu, která by byla atraktivní pro co nejširší publikum (tak ostatně místy působí i filmová předloha). Podle mého názoru by knize pomohlo, kdyby omezila množství témat, kterým se věnuje, a naopak lépe rozvinula například problematiku vztahu mezi Elisou a tajemnou bytostí.

Knihu doporučuji čtenářům, kteří hledají neobvyklou akční fantasy s romantickou zápletkou. I přesto, že text místy působí stylově nevyrovnaně a prvoplánově, dokáže čtenáře zaujmout akcí a dějovými zvraty.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTvář vody

Torro, Guillermo del – Kraus, Daniel

Host, 2018

Napsat komentář