Smrt na severním pólu

Expedice
Pokus pionýrské expedice inženýra Andréeho přeletět severní pól dopadl neslavně – její účastníci zemřeli. Švédská výtvarnice se rozhodla poodhalit roušku tajemství, která celou událost obestírá. Vyprávění doprovází dobové fotografie a autentické zápisky polárníků.

V červenci 1897 vzhlíželo Švédsko a s ním celý svět k severnímu obzoru. Kdesi nad Špicberky se do vzduchu vznesl balon, který měl dopravit tříčlennou pionýrskou expedici inženýra Andréeho na místo, kam dosud lidská noha nevkročila. Senzační nápad dobýt severní pól s pomocí balonu však skončil tragicky. Osud tří odvážných mužů skryl věčný sníh a tajemství vydal až po dlouhých třiceti letech. Otázky ale zůstávají dodnes. Proč polárníci zemřeli? K čemu došlo na Bílém ostrově? Švédská spisovatelka a lékařka Bea Uusma se vydává po stopách expedice až tam, kde všechno skočilo, a na stránkách faktografického románu propojuje minulost s přítomností. Příběh novodobé autorčiny výpravy doprovází dobové fotografie a autentické zápisky polárníků. Vzniká tak jedinečná vizuálně-literární koláž, která si vysloužila prestižní Augustovou cenu za knihu roku 2013.
Výtvarnici, která nemá ráda zimu, natolik zaujme tajemný osud polární expedice, že vystuduje medicínu a vydá se na vlastní pěst po jejích stopách. Kniha plná textu, fotografií, ledu a vášně.

Ukázka z knihy

Led není ani trochu hladký, jak se jevil ve vzduchu. Aby se polárníci vůbec propracovali kupředu, musejí společně vysekávat stopu sekyrou a rýčem. Ledové kry se neustále vzájemně stlačují a vytvářejí nové několikametrové valy a průrvy. Uprostřed bílé masy se znenadání otevírají velké trhliny vedoucí přímo do hlubin lesklého modročerného oceánu. Dno je několik tisíc metrů hluboko.

Expedice

Můj milostný příběh
Autorka: Bea Uusma
Přeložila: Helena Stiessová

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 170×238 mm
ISBN: 978-80-257-2461-3
Doporučená cena: 398 Kč

Knihu Expedice vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Bea Uusma (* 1966) začínala jako ilustrátorka, ale dnes je z ní lékařka. V roce 1999 napsala a ilustrovala dětskou knížku o americkém astronautovi Michaelu Collinsovi Astronauten som inte fick landa: om Michael Collins, Apollo 11 och 9 kilo checklistor, za kterou získala mnohá ocenění doma ve Švédsku i v USA. To už jí ale nedalo spát pomyšlení na jiné průzkumníky neznáma – S. A. Andréeho a jeho neúspěšný pokus o přelet severního pólu z roku 1897, při němž on i jeho dva společníci zahynuli. S nově nabytými medicínskými znalostmi se vydala po jejich stopách a na konci této cesty stojí výtvarně i obsahově fascinující Expedice: Milostný příběh (Expeditionen: min kärlekshistoria) z roku 2013, kniha, která si podmaní i čtenáře, kteří si na severní pól dosud vzpomněli maximálně v Divadle Járy Cimrmana.

Zdroj informací: kosmas.cz


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeExpedice
Můj milostný příběh

Uusma, Bea

Argo, 2018

Napsat komentář