Přesvědčte se, jak zábavná je matematika

zabavne_matematicke_hadanky
Matematika není pouze užitečná ve všech možných aspektech lidského života, ale je i zábavná, jak ukazuje kniha popularizátora vědy Martina Gardnera.

Autorem knihy Zábavné matematické hádanky, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Dokořán, je Martin Gardner. Martin Gardner byl americký matematik a popularizátor vědy. V letech 1956 až 1981 psal pro časopis Scientific American sloupky Mathematical Games, ze kterých vychází jeho více než stovka vydaných knih. Kromě matematických konceptů se zajímal o mikromagii, iluzionismus, literaturu, filozofii, pavědecké teorie, lingvistiku a náboženství. Říká se, že k matematice přivedl více příznivců než všichni ostatní američtí matematici dohromady.

Pokud si na internetu vyhledáte ankety oblíbenosti hlavních školních předmětů, matematika bohužel obvykle nefiguruje na předních příčkách. Těžko říci, jestli tento stav zavinili někteří učitelé, kteří látku podávají nezáživným způsobem, nebo zda za něj může pověst matematiky jako obtížného předmětu. Přitom lze v matematice najít množství zábavných úloh, které by pro ni získaly i její největší odpůrce. Právě sběru takových matematických hádanek se věnoval Martin Gardner.

Titul Zábavné matematické hádanky je souborem zajímavých úkolů, jež jsou nejen záživné, ale navíc mohou čtenářům pomoci ujasnit si některé matematické principy. Jednotlivé úlohy jsou v knize rozčleněny do deseti částí obsahujících aritmetické hádanky, hádanky o penězích, o rychlosti, z prostorové geometrie, planimetrické hádanky, úlohy o hrách, úkoly s pravděpodobností, topologické hádanky, záludné úlohy a hádanky, které se nevešly do žádné z těchto kapitol.

Na úlohách lze ocenit především to, že pomáhají jednoduše pochopit základní matematické principy a přehledně vysvětlují obtížněji pochopitelné jevy, se kterými se v hodinách matematiky setká každý žák. Z tohoto důvodu považuji knihu za výbornou učební pomůcku – vyučující si z ní může vybrat úkol, relevantní pro právě probíranou látku, a s jeho pomocí žáky aktivizovat a motivovat do učení. Motivačním faktorem je zde skutečnost, že i obtížně znějící problémy lze vyřešit s využitím jednoduché úvahy.

Co se týče obtížnosti, jsou úlohy velmi různorodé. Některé jsou vhodné i pro první stupeň základní školy (respektive když jsem hádanky dávala vlastnímu potomkovi, kterému je osm let, zvládl je vyřešit), jiné možná zamotají hlavu i dospělému člověku. Obecně jsou k vyřešení úloh potřebné spíše schopnosti logiky, symbolického uvažování a prostorové představivosti než faktických znalostí. Pro ilustraci uvádím několik příkladů (odpovědi jsou uvedeny na konci článku pod čarou):

Údržbář Jones kupoval v místním železářství několik kusů jisté potřeby pro obecní domy. Přestože zde neměli žádné množstevní slevy, dozvěděl se, že 1 stojí 50 centů, 12 stojí 1 dolar a 144 stojí 1,50 dolaru. Co Jones kupoval?

Představte si, že se nacházíte v dokonale hladké kouli velké jako slunce. Těsně kolem rovníku je natažen ocelový drát. Ke drátu se nyní přidá další 1 metr oceli a v důsledku toho se drát zvedne kolem dokola nad povrchem koule všude o stejnou vzdálenost. Bude toto nadzvednutí drátu dostatečné na to, abyste pod ním mohli protáhnout hrací kartu / protáhnout ruku / podstrčit tenisový míček?

Jestliže tři kočky chytí tři myši za tři minuty, kolik potřebujete koček, aby chytily za 100 minut 100 myší?

Knihu doporučuji nejen matematickým nadšencům, ale i učitelům matematiky, kteří s její pomocí mohou udělat své hodiny zábavnějšími.

 


 

(Řešení úloh: Jones kupoval čísla na domy. / Ocelový drát se poté, co jej prodloužíte o 1 metr, nadzvedne nad celou koulí přibližně o 15 cm. A to jistě stačí i na podstrčení tenisového míčku. / Otázka není jednoznačná a nelze na ni odpovědět bez dalších informací o tom, jak kočky loví. – Pro bližší vysvětlení odpovědí sáhněte po knize. :-) )

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZábavné matematické hádanky

Gardner, Martin

Dokořán, 2018

Napsat komentář