Vážně i humorně o školství

K cemu same jednicky
Zaregistrovali jste blog Ondřeje Šteffla, zakladatele společnosti Scio? Ať už je vaše odpověď ano či ne, rozhodně si nenechte ujít knihu shrnující ty nejzajímavější příspěvky o školních metodách a ideálním vyučování. Text doprovází humorné ilustrace a ukázky diskuzí.

Ondřej Šteffl je zakladatel proslulého gymnázia PORG a vzdělávací společnosti Scio známé testováním.
V roce 2015 otevřel první ScioŠkolu. Od září 2018 již funguje po celé republice deset ScioŠkol.
A chystá další. Soustavně se věnuje problematice školství a vzdělávání, své názory publikuje mimo jiné v blozích na Aktuálně.cz. Část z nich uvádí náš výběr.
Autor se v nich zaměřuje na to, co by měla současná škola rozvíjet, aby žáci a studenti v dospělosti obstáli ve stále proměnlivějším světě.
Poukazuje na to, jaké metody jsou v současné škole zastaralé, a naopak nabízí, jak jinak by mohlo vyučování vypadat, a uvádí příklady ze škol, které připravují děti pro plnohodnotný život v polovině 21. století.
Uvedené texty jsou určeny hlavně rodičům a učitelům a jsou doprovázeny nejen vtipnými ilustracemi, ale i ukázkami z diskusí k jednotlivým blogům.

Ukázka z knihy

Osobně ale za mnohem větší problém než, zda máme či nemáme kariérní řád, pokládám dramaticky se zvětšující nedostatek učitelů. A hlavně téměř katastrofickou prognózu. Ale Ministerstvo nedbá a novela to neřeší. Podobně jako před pár lety nikdo včas neřešil nedostatek školek.
Již v roce 2015 hlásila Česká školní inspekce, že chybí 4 300 učitelů. Jen ve Středočeském kraji to bylo 869 učitelů. A v některých oborech jako matematika, fyzika, první stupeň už tehdy byla situace kritická.
Na první stupeň se ovšem postupně přesouvá ta populační vlna, co způsobila nedostatek míst ve školkách. Jen v příštím se počet žáků prvního stupně se zvýší asi o 15 000, což bude znamenat potřebu dalších 600 až 1 000 učitelů prvního stupně.

- článek z autorova blogu na Aktualne.cz z 9.6.2017

K čemu samé jedničky?

Blogy zakladatele společnosti SCIO o českém školství
Autor: Ondřej Šteffl

Počet stran: 208
Vazba: vázaná
Formát: 145×215 mm
ISBN: 978-80-204-4820-0
Doporučená cena: 279 Kč

 

Knihu K čemu samé jedničky? vydalo nakladatelství Mladá fronta.

O autorovi

Ondřej Štefll je zakladatel a ředitel společnosti Scio. Absolvoval matematicko-fyzikální fakultu a je kandidátem věd ze sociologie. V roce 1990 založil první soukromou školu u nás – PORG. Společnost Scio  se od svého vzniku věnovala zejména hodnocením výsledků vzdělávání, její zkoušky využívá v přijímacím řízení více než 60 fakult veřejných vysokých škol v ČR na Slovensku i jinde.


Mladá fronta má dobré renomé ve všech oblastech knižní produkce, především v próze a poezii. Kvalitní knižní tituly najdete nejen v tradičních knižních edicích – KolumbusKvěty poezieModerní světová prózaJednorožecIkarosLidé a Země a Multiřada, ale i v dalších zajímavých mimoedičních projektech.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeK čemu samé jedničky?
Blogy zakladatele společnosti SCIO o českém školství

Šteffl, Ondřej

Mladá fronta, 2018

Napsat komentář