Životní osudy skutečných osobností

Skutecne-pribehy-perex
Seznamte se s šesticí rozmanitých biografických příběhů a nechte se pohltit osudy jejich aktérů. Čeká vás válka pohledem dítěte, neuvěřitelný útěk z pracovního tábora laogai, cesty za slávou a silné prožitky známých i méně známých osobností.

Druhá světová válka ovlivnila mnohé. Během jejího trvání uhasly miliony životů, mnoho rodin se rozpadlo a jejich majetek zmizel spolu s nimi. Na své dětství v tomto období vzpomíná česká scénáristka Eva Límanová.

Chodí pešek okolo

Autobiografický příběh: Kdyby nebylo Druhé světové války, Eminka a její bratr Adam by byli stále obklopeni milující rodinou a bezpečím, které jim poskytovala. Jejich život by se odvíjel v zátiší rodinného domu až do chvíle, kdy by se sami rozhodli jej opustit. Do této předpokládané skutečnosti však zasáhla německá bota, která rozdrtila životy, osudy a majetky milionů. Jak postupuje vyhlazování dle Norimberských zákonů, příbuzní mizí, rodina se zmenšuje, děti se stěhují z místa na místo. Vzpomínky české scenáristky na dětství za německé okupace.

Autorka: Eva Límanová

Počet stran: 260
Vazba: vázaná
Formát: 145×208 mm
ISBN: 978-80-257-2545-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Chodí pešek okolo vydalo nakladatelství Argo.

„Tak podívala se, Čejko,“ řekl dědeček smířlivě, „my dva se už známe půl století, já na ni dám, její úsudek ještě nikdy nezklamal. Když říká, že jinak je Fräulein spolehlivá, může jí vyřídit, že teda nemusí odcházet. Že ten vyhazov beru zpátky. A až se vrátěj mladí z Prahy, nebudu jim to hlásit. Zbytečně by se vyděsili. A ty, králíčku,“ otočil se přísně na dítě, „nelez z kočárku, nebo příště dostaneš baci baci.“

Navečer, po koupání, Fräulein zasypává dítě dětským pudrem.

„Meine liebe Bubulein,“ opakuje již posté, trochu smutně a trochu šťastně, a líbá dítěti hluboké faldíky na zápěstí. Dítě potěšeně vrká, kloktá, píská, kope nožičkama. Fräulein má své bleděmodré oči oteklé pláčem a na alabastrové kůži, poseté světlými pihami, má ruměncové skvrny. Rezavou kšticí teď šimrá dítě na pupíčku a dítě se směje, až se zalyká. Fräulein při tom myslí na svého Hermanna a na to, jak mu sluší uniforma wehrmachtu. Jak si do svatby u židů ještě něco našetří a pak z téhle vesnice, kde lišky dávají dobrou noc, rovnýma nohama do Berlína. (str. 13, 14)

————————————————

Stejně jako sovětské gulagy či německé koncentrační tábory, ani laogai, pracovní tábory Mao Ce-tunga, neměly dobrou pověst. Bývalý čínský student medicíny Xu Hongci to může potvrdit. Své hrůzné zážitky a následný útěk popisuje v knize Zeď.

Zeď

Pracovní tábory Mao Ce-tunga, známé jako laogai, se vyznačovaly ohromnou brutalitou. Byly vystavěny podle modelu sovětských gulagů, a přestože bylo reálně nemožné z nich uniknout, jednomu muži se to přece jen povedlo. Tento historický vzrušující thriller vypráví o jedinečném člověku, který se prodral na svobodu i za těch nejméně přijatelných okolností. Xu Hongci, mladý student medicíny toužící po profesuře, byl idealistou a věrným a oblíbeným členem komunistické strany. Ale jen do doby, než Mao Ce-Tung v únoru 1957 pronesl svůj slavný projev a Xu Hongci na jeho podkladě sepsal kritiku strany. Ta zapříčinila, že se ocitl mezi 550 000 Číňany, kteří byli na jaře roku 1957 nespravedlivě deportováni do pracovních táborů. Xu Hongci se rozhodl z tábora uniknout i přes mizivé šance na úspěch. Třikrát mu to nevyšlo, až nakonec v roce 1972, po 14 letech věznění, utekl. Pozoruhodný memoár Xu Hongciho Zeď popisuje jeho život od dětství až po konečnou zastávku v laogai a dále odvážný útěk z tábora, během něhož nebyl Xu Hongci dopaden a popraven, jako většina podobně smýšlejících spoluvězňů, ale dostal se opět na svobodu.

Útěk z Maova nejtemnějšího vězení
Autor: Xu Hongci
Přeložila: Alena Breuerová

Počet stran: 328
Vazba: vázaná
Formát: 155×213 mm
ISBN: 978-80-264-2076-7
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Zeď vydalo nakladatelství CPress.

Jednoho dne jsme se dozvěděli, že čínská dobrovolnická armáda překročila řeku Yalu a pronikla do Severní Koreje. Všichni byli rozrušeni a společně jsme napsali dopis Rao Shushimu, kde jsme jej žádali, abychom byli posláni do války v Severní Koreji. Oznámil jsem otci, že tam odjíždím, aniž bych bral na vědomí, že mě od toho zrazuje. Těsně před odjezdem si nás ale Rao Shushi všechny svolal a promluvil k nám.

„Současná vnitropolitická situace je napjatá,“ řekl. „Pozemková reforma ještě nebyla dokončena, kontrarevolucionáři neustávají ve  vojenských aktivitách a veřejný pořádek ve městech trpí. Abychom dokázali odrazit americký imperialismus a pomoci Koreji, musíme nejprve konsolidovat svůj vlastní týl. Proto Východočínský sekretariát rozhodl, že z vás vytvoří skupiny pro pozemkovou reformu a vyšle vás na venkov, abyste pomáhali při uskutečňování pozemkové reformy.“ (str. 37)

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Michael Jackson patřil mezi americké popové ikony. Spolu se svými bratry se věnoval hudbě už od dětství. O jejich společné cestě i následných sólových kariérách podrobně vypráví unikátní obrazová publikace Odkaz rodiny Jacksonů.

Odkaz rodiny Jacksonů

Odkaz rodiny Jacksonů je první oficiální knihou o rodině krále popu. Tato obsáhlá publikace odhaluje dosud nevyprávěný, fascinující příběh legendy, jíž Jacksonovi jsou. Kniha popisuje jejich cestu ke slávě od dob, kdy byli ještě dětmi a žili v Jacksonově ulici číslo 2300, přes roky, kdy se jako Jackson 5 upsali společnosti Motown, a následující zásadní přechod k nahrávací společnosti Epic, kde pokračovali už jako The Jacksons, až po rozkvět jejich sólových kariér a současnost. Díky jedinečnému přístupu k rodinným archivům i soukromým fotografickým sbírkám Jackieho, Marlona a Tita Jacksonových, obsahuje kniha množství nikdy neuveřejněných snímků. Výsledkem je ohromující sbírka vizuálního materiálu: fotky z rodinného archivu, snímky prvních kytar, které kluci vlastnili, nebo exkluzivní portréty od špičkového fotografa Harrisona Funka, který dokumentoval jejich profesionální kariéru.

Snímky z rodinného archivu | Kniha k 50. výročí vzniku kapely
Autor: Fred Bronson
Přeložil: Michael Talián

Počet stran: 320
Vazba: vázaná
Formát: 220×285 mm
ISBN: 978-80-7529-586-6
Doporučená cena: 799 Kč

Knihu Odkaz rodiny Jacksonů vydalo nakladatelství Slovart.

Odkaz-rodiny-Jacksonu-ukazka

Prohlédněte si několik dalších fotografií.

————————————————

Francouzský rodák, po němž je dnes pojmenována jedna z nejvlivnějších světových společností vyrábějících módní oblečení, měl vskutku bohatý život. Jak vypadaly počátky návrhářské kariéry Christiana Diora a jeho následná cesta k úspěchu? Zjistěte to!

Návrhář

Román o počátku kariéry Christiana Diora.
Paříž, rok 1944. Celé město oslavuje osvobození Francie a čerstvě vdaná Copper Reilly je uvězněná v nešťastném manželství. Místo, aby se jako novinářka věnovala kariéře, sedí doma a čeká na záletného muže. Jedna manželova nevěra stíhá druhou, až pohár přeteče a Copper požádá o rozvod.
Zůstává sama v Paříži a nečekaně potkává velmi nepravděpodobného přítele: podivínského návrháře ve středních letech. Jeho vrozená nesmělost a nechuť k publicitě i slávě si protiřečí s troufalou brilantností jeho návrhů. Jmenuje se Christian Dior.
Copper rychle rozpozná jeho mimořádné nadání a pobízí ho, aby se osamostatnil. Vzájemně si dodávají odvahu žít své sny. Zatímco se Paříž vzpamatovává z války a nachází svůj někdejší šarm, Christian si buduje vlastní módní dům a Copper se vrhá do divokého světa módní žurnalistiky.
Příběh o přátelství, lásce, hledání krásy a sebeuplatnění čerpá ze skutečných historických událostí, především ze života Christiana Diora. Mimo jiné v něm najdete také zmínku o Theatre de la mode – slavné poválečné miniaturní módní přehlídce haute couture.

Román o počátku kariéry Christiana Diora
Autor: Marius Gabriel
Přeložila: Věra Kotábová

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 132×208 mm
ISBN: 978-80-7359-560-9
Doporučená cena: 349 Kč

Knihu Návrhář vydalo nakladatelství Metafora.

————————————————

Být svědkem jediné extrémní situace člověka může poznamenat na zbytek jeho života. Fotoreportérka Linsey Addariová tyto události dokumentovala dnes a denně. O svých zážitcích píše v memoárech s názvem To je to, co dělám.

To je to, co dělám

Americká fotoreportérka Lindsey Addariová se ve své práci zaměřuje především na válečné konflikty a otázky lidských práv, zejména na úlohu žen v tradiční společnosti. Lindsey Addariová s lehkostí, krásou a upřímností dokumentuje životy druhých v extrémních podmínkách. Stává se svědkem nejrůznějších osudů, přihlíží ztrátám na životech během válečných konfliktů. Fotografování pro ni není jen práce, ale i poslání. Jako jedna z mála žen se prosadila v této profesi a ve výhradně mužské společnosti. Ve svých memoárech popisuje také svůj osobní život a snahu najít rovnováhu mezi svým profesním a osobním životem, jehož křehkost vnímá jako matka mnohem intenzivněji.

Láska a válka ve fotografii
Autorka: Lynsey Addariová
Přeložila: Dana Chodilová

Počet stran: 304
Vazba: vázaná
Formát: 153×210 mm
ISBN: 978-80-7597144-9
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu To je to, co dělám vydalo nakladatelství XYZ.

Opustili jsme nemocnici na předměstí a zamířili do centra Adžedábíje hledat frontovou linii. Anthony a Steve seděli v jednom autě a já s Tylerem ve druhém spolu s naším řidičem Mohamedem. V Libyi se dobrý řidič hledal těžko. Mohamed, univerzitní student s příjemnou tváří, tichým hlasem a  mezírkou mezi předními zuby, nás vozíval ještě dlouho poté, co většina jiných řidičů ztratila odvahu. Bral tu práci jako svůj příspěvek k  revoluci. Řidič jako Mohamed, napojený na síť svých kolegů a rebelů, nám pomáhal v rozhodování, kam jet a jak dlouho tam zůstat. Jeho rady často určovaly náš osud, byl pro nás neocenitelný.

Sunuli jsme se po prázdné silnici v  centru města, chodník kousek od nás zasáhly dělové střely, šrapnely pršely všude kolem. Anthonyho a Steveův řidič najednou zastavil a začal vykládat jejich věci na chodník, rozhodl se skončit. Na frontové linii mu zastřelili bratra. Mohamed ani nemrkl, dojel k  nim, naložil jejich výbavu a Anthony se Stevem se nacpali k nám. Neměla jsem z toho dobrý pocit. Reportéři ve válečných zónách jezdívají v konvoji dvou aut, kdyby jedno selhalo. A kdyby byl jeden vůz zasažen nebo napaden, utrpí méně lidí. (str. 13)

Ve čtení můžete pokračovat po stažení kompletní ukázky.

————————————————

I když se člověk zrovna neocitne u nějaké dobrodružné situace, jeho život může být i přesto plný zajímavých chvil. O svých obyčejně neobyčejných prožitcích od dětství až do věku vyspělé ženy vypráví česká autorka Kristýna Šťastná.

Česká Myšš

Životní příběh dle skutečných událostí o jedné obyčejné dívce, která ve svém životě zažívá mnoho zajímavých chvil. Je to kniha , kterou život napsal sám, je o osudu, který vede naše kroky, třeba z malé vesničky až do dalekých krajin a zase zpět.

Autorka: Kristýna Šťastná

Počet stran: 188
Vazba: brožovaná
Formát: 147×210 mm
ISBN: 978-809066233-9
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Česká Myšš vydalo nakladatelství Sorbon.

Svět jako takový, jakési první uvědomění si sebe sama, to si pamatuji dodnes. Seděli jsme celá rodina v kuchyni u televize a zrovna běžel pořad o vzniku planety Země a vesmíru vůbec. Venku byla zima a my měli zatopená kamna, u kterých jsme se všichni hřáli. Zajímavé, že to před očima vidím tak živě, jako by to bylo právě teď. To byla ještě naživu babička, mamka našeho táty, která s námi bydlela v jednom domě. Mně bylo něco kolem tří let? Asi ano, přesně si to už nevybavuji.

Pamatuji si mnoho chvil, které jsme takto trávili u televize. Také chvíli, kdy zrovna dávali českou Miss. Moc se mi ta soutěž líbila, i ty hezké dámy, a se zájmem jsem se ptala mamky, zda i já mohu být „česká myš“ (byla jsem ještě malá a cizí jazyky mi byly neznámé) a co musím proto to udělat a umět. Mamka se smála a řekla mi, že ano, i já mohu být právě tou českou myší, ale že k tomu mi stačí být pouze krásná. A tak jsem v té době každý den po koupání stoupala na váhu a hlídala se, abych náhodou nepřibrala nějaké to deka. Brala jsem to zcela vážně, ale byla jsem stejně moc malá na to, abych se tou Miss vůbec někdy mohla stát. Mamka z toho měla akorát starosti, protože jsem odmítala jíst a byla jsem spíše podvyživená. Ale podstatu soutěže jsem odhadla dobře, že? (str. 6, 7)

Přečtěte si celou ukázku.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeChodí pešek okolo

Límanová, Eva

Argo, 2018

zobrazit info o knizeZeď
Útěk z Maova nejtemnějšího vězení

Hoh, Erling – Hongci, Xu

CPress, 2018

zobrazit info o knizeOdkaz rodiny Jacksonů
Snímky z rodinného archivu | Kniha k 50. výročí vzniku kapely

Bronson, Fred

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeNávrhář
Román o počátku kariéry Christiana Diora

Gabriel, Marius

Metafora, 2018

zobrazit info o knizeTo je to, co dělám
Láska a válka ve fotografii

Addariová, Lynsey

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeČeská Myšš

Šťastná, Kristýna

Sorbon, 2018

Napsat komentář