Na cestu po Evropě

cestovani
Vrátili jste se z dovolené, letní sezóna skončila, přichází podzimní deště. Není tedy nic lepšího než si sednout do křesla hned vedle topení, které se po letním spánku pomalu začne probouzet, a spolu s dobrou knihou se vrátit ve vzpomínkách k letnímu cestování…

První z cestopisů, které si dnes představíme, nás zavede do střední Itálie, do slavného regionu jménem Toskánsko. Tisíc dnů v Toskánsku však není klasickým průvodcem, je to živé vyprávění o času, který Marlena de Blasi strávila v malé, moderní dobou nepolíbené vesničce v Itálii. Navíc ji doplňuje několika recepty z místní kuchyně.

Tisíc dnů v Toskánsku

Autorka: Marlena de Blasi
Přeložila: Daria Dvořáková

Počet stran: 288
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-339-0
Doporučená cena: 298 Kč

Knihu Tisíc dnů v Toskánsku vydalo nakladatelství Jota.

Americká šéfkuchařka Marlena de Blasi má dvě životní vášně – lásku a jídlo. Obojí nachází v míře vrchovaté v toskánské vesničce San Casciano dei Bagni, kam se přestěhuje z Benátek se svým italským manželem Fernandem. Malebný toskánský venkov, kraj starých olivovníkových hájů a horkých etruských pramenů, je místem, kde hodlají najít ty pravé ingredience dobrého života.

Ve vesničce s pouhými dvěma stovkami svérázných obyvatel se nastěhují do primitivně zrenovované bývalé stáje bez telefonu, bez ústředního topení a s malinkou, skromnou kuchyní. Jejich nový život se v podstatě jen velmi málo liší od života, který zdejší venkované vedou již celá staletí. Sklízejí hrozny na vinicích, sbírají jedlé kaštany, chodí do lesa na houby a ručně trhají olivy.

Pár se brzy spřátelí s charismatickým Barlozzem, neoficiálním vesnickým vůdcem, jehož příběhy a bohaté znalosti místního folkloru Marlenu doslova uhranou. V jeho doprovodu manželé navštěvují sezonní slavnosti a ochutnají čerstvě vylisovaný olivový olej nakapaný na krajíc opečeného venkovského chleba či na oleji osmažené cuketové květy. Objevují venkovské osterie, kde se vaří podle toho, co se toho dne sklidilo, případně ulovilo. Barlozzo je ochotně zasvěcuje do místních tradic, starými bylinnými lektvary počínaje a toskánským zemědělstvím konče; ale má i svá tajemství. Jedno z nich se týká vesnické krásky Floriany, jejíž nemoc Marlenu naučí, že šťastný život je ve skutečnosti volbou každého člověka.

Tisíc dní v Toskánku je román plný těch nejrozmanitějších a nejlahodnějších zemitých chutí stejně jako tradiční toskánská kuchyně a okouzlí všechny čtenáře, kteří chtějí poznat skutečnou duší Toskánska. Kniha je doplněna autorčinými recepty klasické toskánské kuchyně.

Ukázka z knihy

„Ce l’abbiamo fatta, Chou-Chou, zvládli jsme to,“ obrací se ke mně jménem, které mi vymyslel, oběma rukama s lokty doširoka jako křídla svírá volant stařičkého BMW a s rameny schoulenými se spiklenecky pochechtává.

„Ano, zvládli jsme to,“ opakuju s náznakem nesouhlasu s množným číslem. Hledím z okna na druhou stranu ke světlům Ponte della Libertà. Den ještě pospinkává. Smetanové mihotání probouzejícího se sluníčka se omotává kolem blednoucího měsíce, který se nyní rozpouští do vlahé, temně modré oblohy nad lagunou. Ticho narušuje pouze jeho dětinská radost a vrnění ubíhající silnice. Pláču a po tvářích se mi přes veškerou snahu kutálejí horké slzy. Nechci odejít z Benátek. Přesto se usměju nad tím, jak je jméno mostu výstižné. Svoboda. Je snad lepší cesty pro útěk? Jenže je to jeho útěk, jeho nový začátek. No ano, vím, že i můj. Náš. A velká část mé bytosti se raduje nad vyhlídkou, že si v nádherné a dokonalé toskánské krajině vybudujeme domov. Kromě toho budeme jenom půl dne jízdy od Benátek. Budeme jezdit sem a tam. Na sto procent. Ale pro tuto chvíli musím v sobě vyburcovat věčnou tulačku a doufám, že mi vyhoví.

Zaujala-li vás tato kniha, přečtěte si dlouhou online ukázku.

O autorce

Marlena de Blasi je bestsellerová autorka řady románů, které se odehrávají v atraktivních oblastech slunné Itálie. Je šéfkuchařkou, novinářkou, poradkyní v gastronomii a kritičkou restaurací. Vydala také dvě mezinárodně úspěšné italské kuchařky. S manželem Fernandem se přestěhovala z Benátek do městečka San Casciano v Toskánsku a v současnosti žijí v umbrijském Orvietu. Pořádá také gastronomické výlety Toskánskem a Umbrií.

Zdroj: jota.cz

————————————————

Z jihu míříme na sever. Honorární konzul České republiky ve Skotsku, Paul Millar, nám nabízí unikátní pohled na nádhernou skotskou krajinu a překvapivě nalézá mnoho spojitostí mezi skotskými zelenými pláněmi a českou dolinou uzavřenou v centru Evropy. Kniha Znovu Skotsko po česku navazuje na knihu Skotsko po česku, která vyšla v roce 2015.

Znovu Skotsko po česku

Autor: Paul Millar

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 152×212 mm
ISBN: 978-80-257-2535-1
Doporučená cena: 259 Kč

Knihu Znovu Skotsko po česku vydalo nakladatelství Argo.

Skotsko po česku 2 navazuje na knihu podobného jména, která vyšla v roce 2015. Autor, který strávil většinu svého života ve Skotsku, a posledních dvacet let ve funkci českého honorárního konzula, stále hledá nepravděpodobné spojitosti mezi zemí v srdci Evropy a zemí na jejím nejvzdálenějším, do Atlantiku vystrčeném okraji. Knihou opět procházejí místa a lidé, dějiny i současnost, kultura, umění a humor i sport, včetně historek z první ruky, podaných autorovým osobitým, uvolněným jazykem. Knihu opět doprovází originální, „na míru šité“ ilustrace Stuarta Campbella.

Ukázka z knihy

Poté co jsme roku šedesátého osmého dorazili do Edinburghu, jsme několik let strádali nedostatkem poctivého českého bochníku.
Chléb tehdy Skoti (i Angličané, abych jim nekřivdil) znali jen v podobě cihličky s nepovedenou kůrkou barvy blížící se k bílé, který se hodil, a i tak podle nás jenom vzdáleně, leda na topinky. Pořádný krajíc se z toho ukrojit nedal. Až později se objevila varianta hnědší, takzvaně zdravá.
Ale to vše jen proto, že jsme zpočátku nevěděli, kam se máme dívat. V Edinburghu totiž „správný“ chléb již tehdy pekl pekař jménem Kleinberg. Jak jsme se ale dozvěděli, muselo se pro něj jít a stát na něj frontu v pátek brzy odpoledne. V pátek proto, že pan Kleinberg tenhle kontinentální klenot pekl jen v noci ze čtvrtka na pátek, tedy na šábes, a za nocí jiných i on sám pekl leda bělostné cihličky a bílé housky.

O autorovi

Paul Millar se narodil v Brně. Během druhé světové války byl kvůli svému otci, který uprchl a vstoupil do britského letectva, umístěn na převýchovu do německé rodiny. Po válce vystudoval zemědělské inženýrství. V roce 1968 se svou ženou emigroval do Edinburghu, kde začal pracovat pro Zemědělský úřad Commonwealthu. Po sametové revoluci se stal členem sboru zahraničních poradců prezidenta Václava Havla. Jako honorární konzul působí od roku 1997.

Zdroj: euro.cz

————————————————

A zase zpátky na jih. Tentokrát na nejzápadnější kraj Evropy, do nádherného Portugalska. Portugalsko je klasický turistický průvodce patřící do řady zvané Rough Guides vydávané nakladatelstvím Jota. Tento celobarevný průvodce vám nabídne vše, co potřebujete vědět k naplánování nádherné a jedinečné dovolené v Portugalsku.

Portugalsko

Autoři: Marc Di Duca, Rebecca Hall, Matthew Hancock
Přeložil: Radomír Beneš

Počet stran: 534
Vazba: brožovaná
Formát: 129×198 mm
ISBN: 978-8075-653-06-2
Doporučená cena: 748 Kč

Knihu Portugalsko vydalo nakladatelství Jota.

Průvodce Portugalskem, jednou z nejoblíbenějších prázdninových destinací na světě.

Obsáhlý turistický průvodce Portugalskem vás provede celou zemí a inspiruje množstvím barevných fotografií. Zajistí také, abyste svůj čas v Portugalsku využili na maximum, ať už budete relaxovat na plážích se zlatým pískem v oblasti Algarve, surfovat na západním pobřeží nebo poznávat portugalské hory. Díky našemu průvodci se také můžete zaměřit na nové módní trendy v Lisabonu, nebo ochutnat krásná vína v Portu. Autoři před vás předestřou nejlepší restaurace, hotely a místa, která musíte vidět tak, aby uspokojili každou peněženku. Naše prověřené tipy zajistí, že cesta za krásami, chutěmi i vůněmi Portugalska bude opravdovým zážitkem.

Ukázka z knihy

Screen Shot 2018-09-25 at 18.04.32

Pokud byste rádi nahlédli i na další části této knihy, nahlédněte do celé online ukázky.

O edici Rough Guides

Průvodce Rough Guides jsou řadou vycházející v nakladatelství Jota nově v celobarevném provedení. Zahrnují celobarevné mapy obsahující větší množství informací v jasnější, pro uživatele pohodlnější podobě. Naleznete v nich také itineráře průvodců obsahující několik doporučených tras pro výlety, vyznačených i v mapové příloze. Průvodci Rough Guides  navíc obsahují seznamy ubytovacích a stravovacích zařízení s adresami, aktuálními kontaktními údaji, otevíracími hodinami i cenami. Nechybí stručné hodnocení. V průvodcích najdete zvýrazněné osobní tipy a doporučení autora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTisíc dnů v Toskánsku

de Blasi, Marlena

Jota, 2018

zobrazit info o knizeZnovu Skotsko po česku

Millar, Paul

Argo, 2018

zobrazit info o knizePortugalsko

Duca, Marc Di – Hall, Rebecca – Hancock, Matthew

Jota, 2018

Napsat komentář