Noc literatury 2012 – 16. května 2012

75630_the_library
15 míst, 15 spisovatelů v Praze + 22 měst v Čechách a zahraničí. Noc 16. května 2011 bude patřit literatuře…

Evropská literatura v nejnovějších českých překladech v podání známých osobností (např. Jan Budař, Ladislav Frej, Bára Hrzánová) na 15 netradičních či běžně nedostupných místech pražského Smíchova jsou důvody, proč navštívit letos již 6. ročník Noci literatury, a seznámit se jedinečným způsobem se současnou evropskou literární tvorbou.

Do Prahy se v této souvislosti osobně přijede podívat například Josef Haslinger z Rakouska, Marianne Sluszny z Belgie, Roy Jacobsen z Norska nebo Janusz Rudnicki z Polska. Také letos překročí Noc literatury hranice ČR a díky síti Českých center proběhne ve více než dvaceti evropských městech.

 

Jolana Součková, ředitelka Českého centra Praha:

Chceme ukázat, že  Smíchov má své specifické kouzlo, neboť se v ní prolíná industriální minulost s moderní architekturou. Když jsme se rozhodovali, kterých patnáct lokalit vybrat, chtěli jsme představit právě místa, která jsou pro Smíchov typická.“

Všechny lokality jsou v pěším dosahu okolí stanice metra Anděl. Čtení budou opět probíhat v půlhodinových smyčkách mezi 18. a 23. hodinou.

V interpretaci populárních českých umělců, kterými jsou letos Vladimír Javorský, Matěj a Kryštof Hádkovi, Jiří Ornest, Jan Potměšil,  Daniela Kolářová ad., si vyslechneme mimo jiné úryvky z románů dvou nositelů Nobelovy ceny: Josého Saramaga a Maria Vargase Llosy.

Mezinárodní Noc literatury

Projekt Noc literatury však není jen ryze pražskou specialitou. Stejně jako vloni se i letos představí také v zahraničí, kde bude prezentovat nové překlady současných evropských autorů včetně českých spisovatelů, zejména těch, kteří získali prestižní literární cenu Magnesia Litera nebo na ni byli nominováni. Díky iniciativě Českých center ve spolupráci se sítí EUNIC proběhne Noc literatury letos poprvé také mimo Prahu, v Kutné Hoře, a samozřejmě opět v mnoha zajímavých podobách také v zahraničí  – v Amsterodamu, Banské Bystrici, Berlíně, Bratislavě, Budapešti, Dublinu, Düsseldorfu, Edinburgu, Jerevanu, Košice, Kyjevě, Londýně, Madridu, Miláně, Mnichově, Rize, Sofii, Stockholmu, Varšavě, Vídni a Žilině.

 

Organizátoři:

Projektu Noc literatury organizuje České centrum Praha ve spolupráci s pražským sdružením evropských kulturních institutů sítě EUNIC (European Union National Institutes for Culture) a kulturními odděleními zahraničních velvyslanectví. Generálním partnerem je každoročně Zastoupení Evropské komise v ČR. Každá z účastnických zemí představí v rámci Noci literatury 2012 dílo jednoho svého současného autora. Čtenářský happening se bude konat v předvečer další zásadní literární akce roku, jímž je největší knižní veletrh v zemi – Svět knihy.

Noc literatury 2012 se uskuteční pod záštitou starosty MČ Praha 5 a primátora Hl. města Prahy.  Hlavními partnery jsou ČSOB, Svět knihy,  Labyrint Revue. Mediálními partnery jsou Česká televize, Seznam.cz, Český rozhlas,  Hospodářské noviny, Radio 1, Marianne,  Xantypa, Literární noviny, České noviny, SANQUIS, Nový prostor, Pětka a 90 dní v Praze.

Unikátní literární projekt Noc literatury získal letos poprvé významnou finanční podporu v rámci programu Evropské unie CULTURE. Do netradičního způsobu, jak prezentovat široké veřejnosti literaturu, se zapojí v příštích dvou letech spolu s Českými centry také Portugalsko, Litva, Polsko a Rumunsko.

 

Více o projektu: www.nocliteratury.cz

Doporučení:
Share

Napsat komentář