Dekadentní román s náboženskou tématikou od post-punkového zpěváka

a_uzrela_oslice_andela
Hudební tvorbu Nicka Cavea bychom mohli zařadit do post-punku a alternativního rocku. S atmosférou Caveových písní souzní i jeho literární tvorba, která je dekadentní, pesimistická a plná symbolismu.

Autorem románu A uzřela oslice anděla je australský zpěvák, hudební skladatel, textař, herec a spisovatel Nick Cave. Nick Cave v současné době působí v rámci hudební skupiny Nick Cave and the Bad Seeds. Jeho písně byly použity ve filmech jako Vřískot 3 anebo Harry Potter a Relikvie smrti 1. Je autorem dvou románů – titulu A uzřela oslice anděla, který vydalo roku 2018 nakladatelství Argo (jde již o druhé vydání), a Smrt Zajdy Munroa.

Kniha A uzřela oslice anděla je recenzenty často označovaná za tu nejdepresivnější knihu, kterou kdy četli. K tomuto výroku dodávám, že kromě koncentrované deprese se v textu nachází spousta psychedelických odporných výjevů a paradoxně i množství krásných metafor. Příběh, který Nick Cave sepsal, je esencí šílenství. Pro čtenáře nebude překvapivé, že v době jeho vzniku byl autor závislý na drogách. Použitý jazyk se potácí mezi velmi expresivním slangem a biblickou mluvou. Tento koktejl vytváří dojem hlubokého lidského úpadku, znásobeného náboženským fanatismem. Dalším jazykovým prostředkem, který knize dodává na originalitě, je časté opakování vět, vytvářející dojem napětí.

Hlavní hrdina knihy, z jehož pohledu je příběh vyprávěn, pochází z takových rodinných poměrů, které prakticky vylučují zdravou psychiku.

Narodit se němej, vedle mrtvýho bráchy, uprostřed louže samohonky ve vypáleným vraku na smetišti – to byl jenom začátek, jenom takovej náznak, co všechno má pro mě osud přichystaný.“

Tak začíná líčení zážitků z dětství němého Euchrida Eucrowa, přičemž vše je materiálem, který by se hodil do kazuistiky nějakého psychiatra. Svou matku Euchrid označuje „Její Kurevstvo“, popřípadě jinými nelichotivými výrazy. Euchridův otec je pro změnu psychopatem, který se baví tím, že chytá zvířata do pastí a pak sleduje, jak vzájemně soupeří o přežití.

Jedinou Euchridovou útěchou je prostitutka Cosey Mo, která je stejně jako on vyvržencem z místní křesťanské sekty Ukulitů. Cosey Mo tajně porodí dceru Beth, kterou položí pod sochu anděla. Jelikož nálezem Beth jako zázrakem skončí nekonečný déšť sužující oblast kolem města Ukulore, začnou Ukulité uctívat dítě coby dar od boha. Právě Euchridova posedlost Beth je zdrojem pro vyvrcholení příběhu.

Kromě psychedelických výjevů a obrazů lidského dna je kniha plná černého humoru, který však v kontrastu se všudypřítomným hnusem vyznívá dost depresivně. Městečko Ukulore, v jehož prostředí a okolí se děj odehrává, je metaforou společnosti – lidé tu jsou pokrytečtí, trpí falešnou morálkou, žijí v sebeklamu a mají sklon ke slepé víře. Paradoxně jediným člověkem, který se na svět dívá čistým zrakem, je němý Euchrid.

Knihu A uzřela oslice anděla doporučuji především čtenářům se silným žaludkem, kteří umí nahlédnout za popisovaný děj a hledat skryté významy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeA uzřela oslice anděla

Cave, Nick

Argo, 2018

Napsat komentář