Jak se vypořádat s tělesným postižením

www bez bot cz
Život není pohádka, o tom se přesvědčí mladý lyžař Ben Braun, který po vážné nehodě přišel o obě nohy. Nevzdává se a za pomoci přátel, rodiny a humoru překonává bolest a ztrátu. Autorka konzultovala knihu s handicapovanými sportovci, příběh tak vtáhne mladé čtenáře hned do děje.

Všechno začíná jako děsivé snové drama vážně zraněného mladého lyžaře Bena Brauna. Svět je pro něj najednou cizí, k realitě nelze dohlédnout, ze všeho vnímá pouze náznaky.
Probuzení je ale ještě horší – Ben se musí vyrovnat s faktem, že přišel o obě nohy. Končí tím jeho život? Co bude dál? Není a nebude to lehké, i když mu pomáhá nemocniční personál, rodiče, sestra a kamarádi z lyžařského oddílu – rozpačitý Oskar a sympaticky jedovatá Mikina. Vždyť ani oni to nemají snadné – nevědí, jak se chovat? O čem mohou mluvit a o čem raději ne?
Ben navíc začíná tušit, že cosi zůstalo zamlčeno. Má to snad něco společného s Dankou, s dívkou, na níž myslí? Záhada téměř detektivní… Vzpruhou pro Bena je jeho spolupacient Emil, který je na tom snad ještě hůře. Ale nevzdává se. Vzájemné přátelství pomáhá oběma. Své bolesti dokážou oba kluci s chutí léčit humorem – vtipem někdy infantilním, jindy cynicky drsným, ale vždy obrozujícím.
No ano, nakonec všechno dobře dopadne. Ale… pohádka to není.
Kniha www.bez-bot.cz je primárně určena pro teenagery. Je psána vtipným jazykem, bez jakéhokoliv moralizování a zbytečného sentimentu. Střízlivě a úderně. Vtáhne proto do děje velmi lehce i dospělé, neboť i jich se Benův příběh týká – je nadčasový.
Velmi cenná je skutečnost, že autorka v textu zcela nenápadně a přirozeně předkládá i jakýsi základní, zhuštěný „manuál“ k problematice tělesného postižení. Manuál jak pro handicapované, tak pro lidi v jejich okolí.
Rukopis knihy byl konzultován s handicapovanými sportovci a s mnoha odborníky na danou problematiku.

Ukázka z knihy

Vendy mizí z pokoje a mě se zmocňuje nervozita. Najednou si nejsem tak úplně jistý, jestli to dám. A jak to Oski vlastně vezme. Známe se od první třídy. Společně jsme začali chodit do oddílu. Lyžovali, jezdili na kolech, čutali s míčem, běhali… No, tak já už mám po běhání. Zuřivě sevřu pěst, prsty zarytý do prostěradla. (str. 38)

Podívejte se na další ukázky: ukázka 1, ukázka 2, ukázka 3 či ukázka 4 a na video ke knize:

www.bez-bot.cz

Autorka: Ivona Březinová

Počet stran: 144
Vazba: vázaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-903782-8-5
Doporučená cena: 239 Kč

 

 

Knihu www.bez-bot.cz vydalo nakladatelství Cattacan.

O autorce

Ivona Březinová je oblíbenou a velmi aktivní autorkou. Píše knihy pro děti a mládež všech věkových kategorií. Její texty zahrnují nejrůznější žánry od autorské pohádky, dívčích románů až po fantasy. Nevyhýbá se náročnějším tématům, jako je například drogová závislost, sociální diskriminace a onemocnění nejbližších. Po akademické dráze na katedře bohemistiky Pedagogické fakulty UJEP v Ústí nad Labem se rozhodla zaměřit především na literární práci – kromě vlastní pestré autorské tvorby se věnuje také překladům knih pro děti ze slovenštiny, editorské činnosti a organizuje četné besedy a autorská čtení, díky kterým udržuje se svými čtenáři živý kontakt. Autorka za své publikace získala mnoho prestižních ocenění – Zlatá stuha, Suk – čteme všichni, Cena nakladatelství Albatros. Kniha Začarovaná třída (naše recenze) byla v roce 2004 zapsána na Čestnou listinu Mezinárodního sdružení pro dětskou knihu – IBBY. V tomtéž roce byla Ivona Březinová pasována na rytířku Řádu krásného slova. Její knihy jsou hojně překládány. Tvorba Ivony Březinové je také inspirována filmovými látkami. Popularitu si v nedávné době získaly knihy Kozí příběh – Pověsti staré Prahy a Kozí příběh se sýrem podle stejnojmenných animovaných filmů, kniha Saxána a Lexikon kouzel podle filmu Václava Vorlíčka a kniha Ať žijí rytíři! podle historického televizního seriálu pro děti. Dále napsala Hurvínek a kouzelné muzeum (naše recenze), Pomeranče v podprsence či Řvi potichu, brácho (naše recenze).

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Nakladatelství Cattacan vzniklo v roce 2016 a navázalo na nakladatelství Ecce liber (název Ecce liber se stal jeho mottem; nakladatelství patřilo mezi činnosti firmy FKP Consulting, která vznikla v roce 2004 a věnovala se především kulturním aktivitám a jejich propagaci). Jedná se o malé nakladatelství vzniklé z chuti vydávat sice málo, ale zato jen hezké knížky. Je otevřeno všem žánrům a oblastem literatury, ať už jde o beletrii nebo literaturu faktu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizewww.bez-bot.cz

Březinová, Ivona

Cattacan, 2018

Napsat komentář