Nových vědomostí není nikdy dost

Tipy_Novych vedomosti neni nikdy dost
Dnešní rozmanité tipy spojuje touha neustále rozšiřovat své znalosti. Zajímají vás bludy a lži ve světě zdravého stravování? Školství a stav současné pedagogiky? Nebo se chcete dozvědět něco o legendárním koberci a Karlu Čapkovi? Dnes máte šanci!

Známý bloger Anthony Warner nás v knize Nabroušený šéfkuchař zábavně a přesvědčivě uvede do světa zdravého stravování. Vezme nás na cestu přes různé zažité mýty, nejnovější trendy a kruté pravdy. Všemožné bludy budou vyvráceny a škodlivost diet prokázána!

Nabroušený šéfkuchař

Líbivé bludy a krutá pravda o zdravém stravování
Autor: Anthony Warner
Přeložila: Stanislava Moravcová

Počet stran: 328
Vazba: brožovaná
Formát: 130×210 mm
ISBN: 978-80-7529-520-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Nabroušený šéfkuchař vydalo nakladatelství Slovart v edici Životní styl a zdraví.

Anthony Warner, bloger známý jako Angry Chef, rozplétá ve své knize spolu s týmem psychologů, výživových vědců a dietetiků tajemství, proč se většina z nás, rozumných, inteligentních lidí, tak snadno nechá oklamat módními stravovacími výstřelky. Nikdy předtím jsme o jídle a zdraví neměli k dispozici tolik informací jako nyní. Máme diety jako GAPS, paleo, detox, bezlepkovou, zásaditou, raw i myšlenku „cukrového spiknutí“. Spousta z toho je však nejen mylná, ale také doopravdy škodlivá. A tak nás Gizzi Erskineová, britská šéfkuchařka známá z kulinárních pořadů v TV, naladí na přečtení této důležité knihy: „Díky bohu za přímočarého, inteligentního a dobře informovaného Anthonyho Warnera. Někdo to musel říct (kult čistého střeva je blbost) a on se do toho pustil – energicky, zábavně a přesvědčivě.“

 

Ukázka z knihy

Když opouštím dům, bývá po většinu roku tma. Dodržovat každodenní běh v zimních měsících je těžké, ale užívám si samotu,noční oblohu a ticho hodin před úsvitem. A jak se blíží jaro, těší mne ráno pohled na vycházející slunce. Pomalé tempo venkovské Anglie s krajinou měnící se v koloběhu ročních období je vítaným kontrastem k překotnému shonu, který mne očekává, když se vrátím domů a zapnu notebook.
S jarem přichází nový život. Během března a dubna začnu v určité části své trasy vídat na otevřených polích obyčejně nepostřehnutelné zajíce, kterým narůstá sebevědomí, protože se věnují svým bláznivým březnovým radovánkám. Ve scénách, jež připomínají sobotní večer v některých okolních městečkách, sleduji osamělou samičku obklopenou skupinkou stále zběsilejších samců, kteří sek ní po jednom přibližují, ale na svoje si nepřijdou, jsou zahnáni s obratnou boxerskou dovedností. (str. 17)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Anthony Warner

Anthony Warner (* 1973) je britský šéfkuchař a potravinář, též autor blogu Angry Chef. Jeho první kniha nese tentýž název – The Angry Chef.

————————————————

Škola srdce(m) Godiho Kellera je určena nejen rodičům, ale všem čtenářům, kteří se zajímají o to, co je vlastně školství a co všechno je třeba zvážit před zápisem dětí do určité školy.

Škola srdce(m)

Waldorfské inspirace a proměny současné pedagogiky
Autor: Godi Keller
Přeložili: Zdeněk Böhm, Dita Macháčková

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7530-130-7
Doporučená cena: 228 Kč

Knihu Škola srdce(m) vydalo nakladatelství Malvern.

Základem jakékoliv pedagogiky je otázka, jak se mohu naučit porozumět člověku a jeho vývoji během školní docházky. Pokládání si této otázky není překvapivě vůbec samozřejmé. Nejsou snad děti těmi bytostmi, se kterými a pro které máme pracovat? Není tedy nezbytné vědět, jak se vyvíjejí, znát zákonitosti jejich vývoje, jak jsou osmileté děti odlišné od desetiletých nebo čtrnáctiletých? Cožpak nejsou tyto znalosti zásadní? Není snad důležité vědět, jaké výzvy a podněty vyžadují a jakou potřebují pomoc v každé věkové fázi? Tuto knihu autor napsal s myšlenkou na všechny, kterým není jedno, jakou školu jejich děti navštěvují, původně ale především na ty rodiče, kteří se rozhodli zapsat své děti na waldorfskou školu nebo kteří o tom uvažují. Je ale určena komukoliv, koho zajímá, co vlastně školství dle Rudolfa Steinera je. Doufám a věřím, že tato kniha bude zajímavá pro všechny a že si v ní každý najde něco, co ho zaujme a osloví, i když třeba waldorfská škola nebude volbou pro jeho děti.

 

Godi Keller

Godi Keller má za sebou třicetiletou zkušenost coby waldorfský učitel a také coby docent na universitě Rudolfa Steinera v Oslo. V současné době vede pedagogické kurzy v Norsku, Slovinsku, Lotyšsku, Maďarsku, Švédsku, Česku a na Islandu a působí v norském státním rozhlase. Byl u zrodu evropské asociace rodičů waldorfských škol. Zabývá především výchovou v době dospívání, těžce vzdělavatelnými dětmi, otázkou autority a rolí rodičů ve škole. Vedle toho všeho je také spisovatelem a skvělým vypravěčem.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Malvern.

————————————————

Knihu Příběhy ptačího koberce, již připravila editorka Zdenka Klimtová, uvádí povídka Čintamani a ptáci (1929) Karla Čapka. Krásně upravená publikace není jen o kobercích, ale právě také o Karlu Čapkovi a mnoha zajímavých záležitostech.

Příběhy ptačího koberce

Autorka: Zdenka Klimtová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 230×300 mm
ISBN: 9788070356586
Doporučená cena: 300 Kč

Knihu Příběhy ptačího koberce vydala Národní galerie.

Poprvé u nás je publikován unikátní osmanský Koberec selendi se vzorem ptáků z doby kolem roku 1600, zakoupený v roce 2014 do sbírek Národní galerie v Praze. Je významný svým stářím, typem i historií, jíž se inspiroval Karel Čapek k napsání povídky Čintamani a ptáci. Monografie představuje výsledky interdisciplinárního výzkumu, který je tomuto legendárnímu koberci věnován v širších souvislostech, dále pojednává o historii osmanských koberců s bílou půdou a propojuje téma výtvarného umění a literatury v kontextu osmanských koberců se vzory čintámani a ptáků.

 

Ukázka (úryvek z Čapkovy povídky Čimtamani a ptáci):

„Ehm,“ řekl pan doktor Vitásek, „víte, já se tak trochu v perských kobercích vyznám; ale to vám potvrdím, pane Taussig, že dnes už to není, jak to bývalo. Dnes si ti taškáři v Orientě už nedají tu práci, aby barvili vlnu červcem, indigem, šafránem, velbloudí močí, duběnkami a těmi ostatními ušlechtilými organickými barvivy; ani ta vlna už není, jako bývala, a kdybych měl povídat o vzoru, tak bych se dal do breku. To teda je jedno ztracené umění, tyhle perské koberce. Proto jenom ty staré kusy, co byly dělány před rokem osmnáct set sedmdesát, mají nějakou cenu; ale takové se vám podaří koupit, jenom když nějaká stará famílie ,z rodinných příčin‘, jak se v lepších rodinách říká dluhům, prodává antikvity po dědečkovi. Poslouchejte, já jsem onehdy na hradě Rožmberku viděl pravý sedmihraďák — to jsou takové malé koberečky, modláky, co vyráběli Turci v sedmnáctém století, když seděli v Sedmihradsku; tam na tom hradě po tom šlapou turisti v okovaných botách, a nikdo neví, jakou to má cenu, — inu, člověk by nad tím zplakal. A jeden z nejvzácnějších koberců na světě je u nás v Praze, a nikdo o něm neví.

 

Zdenka Klimtová

PhDr. Zdenka Klimtová vystudovala roku 1982 obor orientalistika – bengálština na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy v Praze. Je kurátorkou Sbírky umění Asie a Afriky Národní galerie v Praze se zaměřením na umění jižní a jihovýchodní Asie. Zabývá se rovněž asijským textilem se specializací na orientální koberce.

Informace byly čerpány ze stránek Národní galerie.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete různé knížky za skvělé ceny.

Líbily se vám naše vědomostní tipy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNabroušený šéfkuchař
Líbivé bludy a krutá pravda o zdravém stravování

Warner, Anthony

Slovart, 2018

zobrazit info o knizeŠkola srdce(m)
Waldorfské inspirace a proměny současné pedagogiky

Keller, Godi

Malvern, 2018

zobrazit info o knizePříběhy ptačího koberce

Klimtová, Zdenka

Národní galerie, 2018

Napsat komentář