Jeden z mnoha

ONeill_Specialista
V novinách, v televizi, obecně ve sdělovacích médiích si občas všimneme zprávy, že ten či onen zloduch ohrožující světovou stabilitu byl dopaden nebo zabit. Přemýšleli jste ale někdy o tom, kdo konkrétně stiskl spoušť? Jaká byla jeho cesta až do toho rozhodujícího okamžiku?

Nakladatelství CPress, člen skupiny Albatros Media, přineslo v červnu 2018 vydání knihy Roberta O’Neilla Specialista: Ve znamení trojzubce (The Operator: Firing the Shots that Killed Osama bin Laden and My Years as a SEAL Team Warrior, 2017). Překlad pochází od Jana Bendy.

Robert O‘Neill je bývalý příslušník jednotek SEAL, včetně pověstného SEAL Team 6. Patří mimo jiné i mezi ty, kdo se aktivně podíleli na záchraně námořního kapitána Phillipse z rukou somálských pirátů (viz filmové zpracování s Tomem Hanksem ztělesňujícím právě titulní postavu ve filmu s prostým názvem Kapitán Phillips (Captain Phillips) z roku 2013). Asi nejčastěji je ale jeho jméno spojováno s operací, při níž byl zabit tehdejší vůdce Al-Káidy Usáma bin Ládin. Operace nesla označení Neptunovo kopí – odtud tedy nejspíš plyne i podtitul českého názvu. O‘Neill svoji vojenskou kariéru ukončil po šestnácti letech a více než čtyřech stovkách akcí. Právě spory o propagaci „autorství“ smrtících výstřelů na bin Ládina způsobily takový tlak na jeho osobu, že z armády odešel ještě před dosažením dvacetileté mety, jež by mu zajistila veteránskou výsluhu. Ve stejném roce, ve kterém vydal své paměti v podobě dnes představované knihy, se znovu oženil s o čtrnáct let mladší partnerkou a jeho jméno se začalo stále častěji objevovat v souvislosti s přestupky spojenými s alkoholem. Nakolik k tomuto stavu přispěl tlak předchozí kariéry, je těžké odhadovat.

Specialista je další z knih napsaných bývalým vojákem. Na rozdíl třeba od série SEAL Team Six Dona Manna a Ralpha Pezzulla, kde došlo k symbióze vojáka a publicisty, v tomto případě sází autor jen a pouze na své vzpomínky, aniž by si přizval na pomoc někoho s publikačními zkušenostmi. Z tohoto pohledu tedy kniha připomíná více třeba Cestu vojáka Michala Černého. V podstatě jde o poměrně podrobný popis kariéry jednoho příslušníka elitních jednotek SEAL – od rozhodnutí, přes dramatickou selekci, výcvik, skutečná nasazení do ostrých akcí, až po již zmíněný zátah na osobu nejhledanějšího teroristy světa Usámu bin Ládina.

Rozhodnutí původního vydavatele nechat Roberta O’Neilla stvořit celou publikaci bez asistence někoho v psaní zkušenějšího, má dva protichůdné efekty. Na jednu stranu dodává textu prvek autentičnosti, na druhou na mnoha místech pokulhává po gramatické i stylové stránce. Přestože v knize narazíme i na nějaké překlepy, máme tu práci, která určitě neponechá nikoho chladným. I obsahově jde o pozoruhodně nevyvážený komplex. Autor klade důraz na mnoho situací, jež by se mohly zdát řadě čtenářů podružné, zatímco u většiny bojových akcí se omezuje na prostý výčet sledu událostí. Přesto je celkový efekt překvapivě strhující, takže nelze vyloučit, že ponechat vše v surovém a nekultivovaném stavu může být dobře vykalkulovaný tah. Pozoruhodným a těžko pochopitelným efektem je cenzurní začerňování vybraných slov. Nejčastěji je tímto zásahem postiženo označení jednotky SEAL Team, jež by měla mít výsostné postavení mezi všemi SEAL skupinami. Pochopitelně je text koncipován tak, aby nikoho nenechal na pochybách, o jaké číslo se jedná. O to nepochopitelnější celé cenzurování je. Otázkou zůstává, zda jde pouze o snahu vzbudit dojem důležitosti, nebo opravdu o požadavek amerických bezpečnostních složek.

Kniha v pevné vazbě je vybavena klasickou tkalounovou záložkou, což je příjemné zjištění. Dvě stě padesát dvě stran zaplňuje třiadvacet kapitol plus na úvod „Slovo autora“ a „Časová osa“ a na závěr klasické „Poděkování“. Zhruba ve dvou třetinách publikace je vloženo osm stran barevných snímků na křídovém papíře, jež dokumentárně ilustrují některé z momentů, které jsou v knize zmiňovány.

Asi nejemotivnějším blokem a zároveň vyvrcholením líčení autorovy profesní dráhy je právě ona akce na dopadení a zabití bin Ládina. Čtenáři si mohou dopodrobna prožít jak přípravu, tak vlastní operaci. Ještě zajímavější je ale líčení toho, co se mohlo dít posléze. Z autorova pohledu se k němu mnoho jeho spolubojovníků začalo otáčet zády, protože se domnívali, že se snaží získat publicitu na účet všech ostatních tvrzením, že právě on byl ten, kdo bin Ládina zasáhl smrtícími ranami. Co v knize už zmíněno není, je skutečnost, že o to, kdo je tím skutečným střelcem, se vedla a nejspíš ještě vede řada sporů. Kromě Roberta O’Neilla se nabízejí ještě další dva kandidáti. Zvláštním se rovněž může jevit i to, že kniha se světu představila až šest let po Operaci Neptunovo kopí a ještě k tomu v roce, kdy autor vyměnil svou dlouholetou životní družku a matku svých dcer za mladší ženu. Ale protože se nechceme dostat na úroveň bulvární tiskoviny, ponechme vyhodnocení těchto informací na každém z čtenářů.

Specialista určitě nezklame nikoho, kdo má v oblibě tento druh literatury, případně se zajímá o moderní vojenskou historii. Není moc pravděpodobné, že bychom se dočkali nějaké další knihy od Roberta O’Neilla, ale kdo ví, třeba ještě překvapí. Důležité je, že jeho prvotina stojí za přečtení. Kdyby nic jiného, dá obecné veřejnosti dost jasnou představu o tom, jaké je zákulisí skutečných elitních jednotek bez toho, že by bylo zkreslováno jakoukoli filmovou licencí. Je přeci výpovědí někoho, kdo si celou cestu prošel od začátku do konce a se vším všudy.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpecialista

O´Neill, Robert

CPress, 2018

Napsat komentář