Mít draka a udržet si ho

Russell_OchranceDraku
Mnozí z nás si občas postesknou, že by chtěli žít na opuštěném ostrově, obklopeni panenskou přírodou. Co byste řekli na území, na němž ještě stále žijí draci? Kamarádili byste se s nimi (kdyby o to oni stáli)? Chránili byste je před zlými lidmi z pevniny?

V červenci 2018 představilo nakladatelství CPress, člen skupiny Albatros Media, mimo jiné i knihu Jamese Russella Ochránci draků – Kniha první (The Dragon Defenders, 2017). Překlad je dílem Evy Kadlecové.

James Russell je současný autor z Nového Zélandu. Za sebou má zatím pět knih pro děti a mládež s dračí tématikou – tři z nich jsou obrázkové tituly ze série The Dragon Brothers Trilogy, zbylé dvě tvoří první a druhou knihu dnes představovaných Ochránců draků (Dragon Defenders, Dragon Defenders – Book Two). Na cestě je třetí pokračování s překvapivým názvem Dragon Defenders – Book Three.

Jen málo dětí asi netouží po tom potkat přátelského draka. Mít jednoho dva na hraní. Případně, ještě lépe, za přítele. Flynn a Paddy jsou bratři, kterým se takový sen splnil. Alespoň na nějakou dobu. Se svým dračím kamarádem, vypiplaným z vajíčka, si užívali spoustu legrace. Až do doby, kdy drak uposlechl volání vlastního rodu a zmizel ve vnitrozemí ostrova, který kluci jako jediní reprezentanti lidského druhu se svými rodiči obývají. Jenže, lidstvo by nebylo lidstvem, kdyby se neobjevili padouši prahnoucí po dračí mrtvole k vycpání a dračím vejci k obohacení soukromé zoo. Naši dva bratři jim v jejich počínání musejí zabránit. Uspějí? To si přečtěte v první knize Ochránců draků.

Kniha formátu téměř A5 je rozdělena do devětadvaceti kapitol pokrývajících sto sedmdesát šest stran. A jaká by to byl publikace pro děti a mládež, kdyby nebyla zároveň bohatě ilustrovaná? V tiráži českého překladu je u kolonky ilustrátor uvedeno jméno Maria Stanovoi. Zajímavé je, že v originálním vydání se ale objevuje jméno Yongtao Zhang.

Styl a větná skladba, v případě české verze pochopitelně do jisté míry ovlivněné překladem, jsou účelově přizpůsobeny cílovému segmentu dětského čtenáře. Přiměřeně jednoduché formulace, rychlý spád děje, do značné míry předvídatelný vývoj – to vše napomáhá začínajícím čtenářů rychle se začíst a nechat se unášet na vlnách představivosti. Trochu diskutabilní by pravděpodobně mohlo být nekonzistentní nahlížení na setkání chlapců s pro ně do té doby neznámou technikou (jako třeba s mobilními telefony), s níž zacházejí z jedné strany naivně, z druhé jako zkušení uživatelé. Ale to je jen drobnost, kterou možná mladší čtenářská obec ani nezaznamená, a určitě se tak neděje v přehnané míře.

Zajímavým prvkem v případě všech stávajících knih Jamese Russella je bonus v podobě mobilní AR (rozšířená realita) aplikace. K dispozici je program „AR Reads“ dostupný pro android i iOS zařízení, s jehož pomocí si mohou čtenáři rozšířit zážitky spojené s vlastnictvím dračích příběhů. Po zabrání mapy ostrova se na obrazovkách tabletů či mobilních telefonů otevře zcela nový rozměr a pohled na prostředí, o němž se v knihách píše. Rozezní se zvuky ostrova, čtenář v roli diváka může sledovat dovádění chlapců i jejich létání na dračím hřbetu. Bohužel s českou ilustrací se mi aplikaci zprovoznit nepodařilo. Naštěstí nabízí autor i demo obrázek, jenž lze buď vytisknout, nebo si třeba jen zobrazit na jiném displeji (v mém případě na obrazovce notebooku). S touto ilustrací se mi už svět dračího ostrova oživit podařilo. Škoda, že takových aplikací není zatím o moc více. Dovedu si představit, že u řady zvláště dětských knih by to bylo vítané zpestření tištěné publikace.

Ochránci draků nejsou náročnou knihou. O to vyhledávanější by se ale u dětských čtenářů mohla stát. Nezbývá než se těšit na překlad druhé a posléze i třetí knihy této prozatím světově úspěšné série.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOchránci draků

Russel, James – Stanovo, Maria

CPress, 2018

Napsat komentář