Knižní rádci pro lehčí život

tipy-uvod-192018
V dnešním světě plném stresu nacházíme velké množství rádců, které se nám snaží pomoci vyrovnat se s rychlým, moderním světem. Vybrat si v široké nabídce může být pro leckoho velmi těžké. Proto se dnes vrátíme k nejstarším pomocníkům lidské mysli a lidského těla: spánku a duchovnímu životu.

První kniha Spánek od amerického odborníka, doktora Chrise Wintera vypráví živě a přesvědčivě o spánku: o jeho nezbytnosti pro lidské tělo a o jeho regenerativní funkci pro lidský mozek.

Spánek

Autor: Chris Winter
Přeložila: Hana Sedláková

Počet stran: 256
Vazba: brožovaná
Formát: 167×225 mm
ISBN: 978-80-264-1992-1
Doporučená cena: 369 Kč

Knihu Spánek vydalo nakladatelství CPress.

Trápí vás špatné spaní? Trpíte častou únavou, nespavostí nebo spánkovou poruchou, která obtěžuje vás nebo někoho z vašich blízkých? Chcete-li opravdu vyřešit problémy se spaním, tipy a triky z internetu vám nejspíš nepomohou. Potřebujete skutečně pochopit, jak spánek funguje a co přesně se děje s tím vaším. Teprve pak dokážete najít způsob, jak lépe spát. Kniha neurologa a spánkového odborníka Chrise Wintera je podložena nejnovějšími vědeckými výzkumy v oblasti spánku a čerpá z autorovy mnohaleté praxe, během níž pomohl desetitisícům pacientů ke kvalitnímu nočnímu odpočinku. V knize se dozvíte jak funguje spánek, co dělá se spánkem vícesměnná práce, proč jsou léky na spaní obecně nesprávně pochopeny, a proto nadužívány, jak můžete dosáhnout skvělého spánku i bez léků a preparátů, vše o spánkových poruchách od nespavosti a chrápání až po spánkovou apnoe, syndrom neklidných nohou či poruchy cirkadiánního rytmu.

Ukázka z knihy

Spánek jsem odjakživa miloval a považoval za velmi důležitý. Pamatuji si, jak jsem byl jako dítě šťastný, když jsem si mohl o víkendu přispat. A také si velmi dobře pamatuji, jak jsem vstával do školy, když venku padal sníh a já dychtivě poslouchal rádio a čekal, zda se nedoslechnu, že je škola zavřená. To by pro mě znamenalo rychlý návrat do postele a pár hodin spánku navíc! Oba mí rodiče byli učitelé na státních školách, a tak se z uhelných prázdnin pokaždé stala rodinná událost.

Když mi bylo sedm let, předepsal mi doktor nějakou medicínu na těžké nachlazení. Musel jsem ji užívat v přesně určených časech, a tak mě máma v noci chodila budit, abych polkl nějakou antibiotickou tekutinu s výraznou chutí. Noční probouzení a následné usínání mi dodávaly pocit, že je noc delší. Miloval jsem to.

O autorovi

Dr. Chris Winter je celosvětově uznávaný specialista na spánkovou medicínu. Je vystudovaný neurolog. Je známý především pro svou unikátní a srozumitelnou formu přednášek, ve kterých vysvětluje problémy spojené se spánkem. I díky tomu pracoval pro mnohé slavné sportovní týmy jako jsou například New York Rangers nebo San Francisco Giants.

Zdroj: penguinrandomhouse.com

O nakladateli

Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

————————————————

Pod jménem Rami Shapiro se skrývá uznávaný americký rabín, který je známý svou otevřeností vůči jiným náboženským tradicím, než je judaismus. To je skvěle vidět na knize nesoucí jméno Umění milující laskavosti, která se inspiruje tradičním buddhistickým konceptem laskavosti. Právě ta nám možná může pomoci prožít moderní život s klidnou a duchovně naplněnou myslí.

Umění milující laskavosti

Autor: Rami Shapiro
Přeložil: Monika Kittová

Počet stran: 184
Vazba: brožovaná
Formát: 147×205 mm
ISBN: 978-80-262-1363-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Umění milující laskavosti vydalo nakladatelství Portál.

Neortodoxní a mnoha duchovním tradicím otevřený rabín Rami Shapiro přijímá původně buddhistický koncept milující laskavosti a spojuje ho s podněty dalších spiritualit. Milující laskavost nachází v charakteristice židovského Boha a v jeho atributech, jak je dále rozvíjí judaismus, ale i křesťanství, islám a další. Shapiro probírá třináct biblických atributů Boží milující laskavosti jako rámec pro kultivaci dobrého života každého člověka, který je volán k tomu, být Bohu podobný. Vede tak člověka k objevení zdrojů jeho vlastní důstojnosti, velkorysosti, laskavosti a dobroty. Každý může rozšířit své srdce, když:

  •  je laskavý skrze soucitnou upřímnost
  • dělá si v srdci místo pro realitu
  • rozpoznává Boží projevy
  • obejme paradox nevědění
  • je přítomný v daném okamžiku aj.

Ukázka z knihy

Milující laskavost patří k tématům, o nichž moc ráda čtu. Je to nesmírně povznášející vlastnost. Dočtu knihu a povzdychnu si, protože bych si přála, abych mohla být například jako některý z těch známých buddhistů, jejichž jméno samo je synonymem milující laskavosti. Vždyť kdo by to nechtěl? Problém spočívá v tom, že jsem to, o čem jsem si četla, příliš neuplatňovala v praxi. Ach ano, cvičila jsem si svou verzi milující laskavosti s plným nasazením jeden dva dny, ale záhy jsem se vrátila ke své nižší přirozenosti a třeba si přála, aby toho neuvěřitelně drzého muže, který mě předběhl ve frontě na poště, potkalo něco zlého.

Nedávno jsem si uvědomila, že pokud mám vůbec někdy zapojit tuto vznešenou vlastnost do svého běžného života, potřebuji jednoznačně něco podniknout. Tak jsem udělala zase to, co obvykle dělám, když je potřeba akce: přečetla jsem si další knihu. Tentokrát to však bylo jiné. Autor knihy mi totiž poskytl dva základní nástroje, jak se naučit praktikovat milující laskavost – řadu jasných cvičení, kterým jsem se opravdu chtěla věnovat, a také naději, že zušlechťování života, jež je typické pro milující laskavost, není pro pouhého smrtelníka, jako jsem já, něco nedosažitelného. Za obojí vděčím rabimu Ramimu Shapirovi. Umění milující laskavostidokázalo to, co se nepodařilo ještě žádné knize: povzbudilo a přesvědčilo mě, že ten člověk, kterým chci být, je zároveň člověkem, kterým se doopravdy mohu stát.

Pokud vás tato ukázka zaujala, přečtěte si ještě druhou z 6. kapitoly knihy.

O autorovi

Rami M. Rami (*1951), známý také jako Rabín Rami, je americký spisovatel a učitel. Jeho dílo bylo oceněno mnoha cenami. Je známý pro své otevřené postoje vůči ostatním náboženským tradicím i vůči moderní vědě. Ve své vlastní biografii stopuje svůj původ přes opice až do chvíle velkého třesku.

Zdroj: rabbirami.com

O nakladateli

Nakladatelství Portál bylo založeno v roce 1990 s cílem pomáhat při výchově dětí a mládeže. Od začátku se proto zaměřilo především na publikace z oborů pedagogika, psychologie a sociální práce, a to na odborné i populární úrovni. Později přibyly další oblasti jako sociologie, politologie, zdraví, média, antropologie, ekologie, filozofie, ekonomie, sémiotika či kulturologie. Velkou skupinu čtenářů Portálu tvoří rodiče. Pro ně jsou určeny praktické příručky o výchově a také knihy her a nápadů rozvíjejících dětskou tvořivost, které úspěšně využívají i učitelé a vychovatelé.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Máte také problémy se spánkem? Pomohla vám nějaká kniha při jejich řešení? Napište nám do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSpánek
Proč je dobré spát a co dělat, když to nejde

Winter, Chris

CPress, 2018

zobrazit info o knizeUmění milující laskavosti

Shapiro, Rami

Portál, 2018

Napsat komentář