Cenzurovaný román o čínské korupci

Nez slehne rudy prach
Román Než slehne rudý prach provázela při vydání řada komplikací. Jelikož pojednává o korupci v Číně, musel autor třikrát přepisovat jeho konec, a stejně to cenzory neuspokojilo. Mu‐žung Süe‐cchun se přesto nevzdal a nadále patří mezi svobodné a společensky angažované čínské autory.

Wej Da, mladý advokát, se pyšní tím, jak dokonalým je darebákem. Neuhýbá před žádnou lstí či ranou pod pás, pokud mu přinese větší zisk či sladkou satisfakci z pomsty. Podplácení veřejných činitelů, defraudace, praní špinavých peněz, prostituce jsou jeho každodenním chlebem, to vše navíc pozoruje cynickým zrakem člověka, pro kterého jsou přátelství a láska pouze další příležitostí k obchodu. Mladý hrdina, narozený během Velké kulturní revoluce, zkušeně lavíruje v krutém, nemilosrdném justičním světě a postupuje dál a dál na cestě, která nekončí nikde jinde než v pekle.
Román Než slehne rudý prach, líčící drsným jazykem všudypřítomnou korupci v současné Číně, byl vydán v roce 2008. Mohl však vyjít až po rozsáhlých cenzurních zásazích v rozsahu desetitisíců znaků. Zakončení románu musel autor podle vlastních slov přepisovat ve třech různých verzích; ani nakonec publikovaná podoba však cenzuru plně neuspokojila a jeho vydavatel byl krátce nato donucen své nakladatelství zavřít.

Ukázka z knihy

Ve tři hodiny ráno mi přišla SMS. Od Ruďocha. ‚Můžeš mi půjčit 350 K? Vrátím do měsíce.‘ V oparu polospánku jsem na to jen mrknul, převalil se na bok a znovu usnul.
Probudilo mě zvonění, už byl dávno den. Volá Čchiou Velká Huba, soudce Li ho pozval na partičku mahjongu, jestli teda půjdu s ním. Velká Huba je kolega z práce. Škaredý až hrůza. Tou držkou přes půl ksichtu, trčícími zuby a vykulenýma očima připomíná divočáka, kterého právě roztrhala mina. Nedávno mu přidělili jednu velmi důležitou kauzu a od té doby musí cupitat za soudcem v podstatě od rána do večera.
„Ty vole,“ já na něj, „taková partie mě vždycky stojí klidně i deset táců! Jakej mahjong, prosím tě – i když máš dobrý kameny, stejně nemůžeš složit. Co je to za zábavu, ty se díváš, jak to kolem tebe stříká, a sám musíš držet celibát?“
Velká Huba si povzdechl: „Co můžu dělat? Drží mě tím případem. Pojď, moc tě prosím, já ti ztráty zaplatím.“

Ohlasy na knihu

Süe-cchun Mu-žung je jedním z nejkontroverznějších současných čínských autorů. Je pro něj příznačný stylisticky vybroušený ,cynický realismus‘, což je velmi účinná forma pro popis současné čínské společnosti s jejími chronickými neduhy v podobě korupce, úřední zvůle a celkové morální apatie.

- sinolog Martin Hála, ředitel projektu Sinopsis.cz

Než slehne rudý prach

Autor: Mu‐žung Süe‐cchun
Přeložil: Denis Molčanov

Počet stran: 344
Vazba: vázaná
Formát: 155×210 mm
ISBN: 978-80-257-2504-7
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Než slehne rudý prach vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Mu‐žung Süe‐cchun, vlastním jménem Chao Čchün, se narodil v roce 1974 v Šan‐tungu na severovýchodě Číny. Jedná se o velmi osobitého, nezávislého, společensky angažovaného spisovatele, jakých není v Číně mnoho. Nikdy nebyl členem čínského Svazu spisovatelů, publikuje online, ke svým románům píše často nejrůznější varianty, aby unikl cenzuře. V roce 2006 se proslavil na internetu publikovaným románem na pokračování pod názvem Čcheng‐tu, dnes na mě zapomeň. V roce 2010, při příležitosti přijetí ceny časopisu Lidová literatura, měl přednést řeč na téma cenzury, které bylo pořadateli na poslední chvíli zabráněno. „Naše příběhy jsou oklešťovány,“ chystal se říct, „ale já jsem aspoň proaktivním eunuchem…, kleštím se sám.“ Autor se v současné době pohybuje spíše mimo čínský kontinent, žije v Hongkongu a je pravidelným komentátorem čínských událostí pro New York Times. Než slehne rudý prach je třetím z jeho šesti románů.

Zdroj informací: TZ


Nakladatelství Argo vzniklo v roce 1992. Jeho hlavní zásadou je týmová práce, díky níž dokáže seznamovat čtenářskou obec se zajímavými knihami známých autorů. Snaží se také získávat a podporovat talentované autory a kvalitní překladatele. Také díky tomu Argo za dobu své existence získalo pověst vydavatele kvalitní beletristické, historické i jiné odborné literatury, a to českého i zahraničního původu.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNež slehne rudý prach

Mu-žung, Süe-cchun

Argo, 2018

Napsat komentář