Průvodce světem i duší

Tipy_Dnes bude vasim pruvodcem strach2
Konec léta se pomalu, ale jistě blíží. O to pádnější důvod využít letního počasí k výletům, ať už za technickými památkami nebo do pražských parků a zahrad. A průvodci vás nemusí vzít jen na fyzická místa, ale mohou vám poradit i s emocemi, city a dospíváním.

Pokud hledáte tipy na netradiční výlety, zkuste se vydat po stopách technických památek a mizejících řemesel. Seznamte se s dávno zapomenutými budovami a místy, které dokážou poskytnout výmluvný obraz dávné minulosti. V knize nechybí ani mapky, fotografie a užitečné turistické informace.

S klukovskou zvědavostí na výpravách za větrnými mlýny, zaprášenými kovadlinami a ztichlými šachtami.
Výpravy za technickými památkami a mizejícími řemesly Čech, Moravy a Slezska.
Minulost a život předků lze poznávat nejen díky ozvěnám, které k nám doléhají ze stránek dávných kronik, z nápěvů starých písní a fresek na chrámových stěnách, ale i díky vzkazům, které nám přes práh staletí posílají ve svých výrobcích a plodech práce někdejší řemeslníci. Setkáváme se s nimi všude v naší vlasti. Se starými hamry, papírnami, lanovkami, sklárnami a cihlářskými skanzeny. Možná se o nich neví tolik jako o památkách kulturních a uměleckých, přesto i ony vypovídají o naší minulosti, poskytují obraz toho, jak se kdysi žilo, s jakými technickými problémy se lidé potýkali na cestě k pokroku a lepšímu životu. Buďme hrdi na toto dědictví, které nám zanechaly předchozí generace, ta hrdost souvisí s naší budoucností.
Vydejte se s námi na společnou pouť mezi stíny dávných řemeslníků a možná tam potkáte i kousek sebe, svůj obraz a své dětství.
Kniha je provázena množstvím dobových materiálů, ilustracemi, mapou s vyznačenými lokalitami a praktickými informacemi o otevíracích hodinách.

Ukázka z knihy

Koncem sedmdesátých let minulého století jsem se seznámil se sběratelem starých rádií. Byl to profesor technických věd, který sice studentům přednášel o novinkách tehdy se rodící počítačové techniky, ale ve volném čase se uchyloval ke stařičkým dvou-, čtyř- a šestiampovkám a primitivním krystalkám. Jendou mi ukázal skříňové americké rádio z třicátých let připomínající ledničku, otočil knoflíkem a pokojem se rozzářilo zelené magické oko. Byl jsem fascinován. (str. 14)

Za svedky minulosti

Za svědky minulosti

Výpravy za technickými památkami a mizejícími řemesly Čech, Moravy a Slezska
Autor: Milan Švihálek

Počet stran: 488
Vazba: vázaná
Formát: 160×237 mm
ISBN: 978-8075-653-24-6
Doporučená cena: 598 Kč

Knihu Za svědky minulosti vydalo nakladatelství Jota. A nezapomeňte si prolistovat ukázku.

O autorovi

Milan Švihálek se narodil v roce 1944 v Brně, absolvoval Fakulty žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze. Od roku 1968 do roku 1994 pracoval v ostravském studiu Československé a později České televize jako redaktor, moderátor, scenárista a dramaturg. Podílel se téměř na tisícovce televizních pořadů a je autorem stovek scénářů k publicistickým, dokumentárním, zábavným a vzdělávacím pořadům a seriálům. Dlouhodobě se věnuje osudům českých sběratelů a tematice technických památek. Jako novinář na volné noze spolupracuje s řadou novin a časopisů a také s Českým rozhlasem. Je autorem dvacítky knih převážně publicistického, biografického a zeměpisného charakteru. Za své dokumentární snímky získal Milan Švihálek řadu ocenění na různých festivalech a přehlídkách, např. Hlavní cenu Academia filmu Olomouc nebo Výroční cenu ČST a Cenu Československého literárního fondu za dokumentární seriál Za svědky minulosti. Napsal např. Zapomenuté výpravy.

Zdroj informací: nakladatelství Jota

————————————————

Edici Průvodce nakladatelství Academia tentokrát doplnila publikace zaměřující se na parky a zahrady, které lze najít v našem hlavním městě. Nejedná se pouze o „profláklá“ místa. U jednotlivých lokací nechybí ani základní informace či fotografie. A značná pozornost je věnována sochařské výzdobě, dendrologii a architektuře.

Další svazek edice PRŮVODCE umožní nahlédnout do nejznámějších pražských zahrad a parků, ale kromě turisticky atraktivních lokalit upozorní i na méně známá zahradní díla, která jsou pro historii zahradní tvorby typická.
Zahrady a parky jsou sestaveny podle vývoje zahradních slohů a charakterizovány jak z hlediska kompozice, tak zajímavé vegetace – dobové i dendrologicky atraktivní. Uvedena jsou zásadní data z historie objektu, jména tvůrců i projektanti proběhnuvších rekonstrukcí, nechybí popis výtvarného řešení zahrad včetně drobné zahradní architektury. Zvláštní pozornost je věnována sochařské výzdobě areálů. Vlastním popisům předcházejí vstupní informace např. o návštěvnickém režimu či stupni památkové ochrany objektů, texty doprovázejí četné fotografie kompozic i detailů a schematické plánky.
Publikace je koncipována jako příruční praktický průvodce pro studenty zahradních oborů a architektury, pro průvodce, turisty i zvídavou veřejnost.

Ukázka z knihy

Jednou z nejpozoruhodnějších staveb na Ořechovce je soukromá vila stavebního podnikatele dr. Františka Müllera, slavné dílo neméně věhlasného rakouského a českého architekta Adolfa Loose, které vytvořil ve spolupráci s českým architektem Karlem Lhotou v letech 1928–1930.
Vila se nachází při Střešovické ulici. Již z dálky viditelný bílý hranol budovy je členěn balkonem a arkýřem kubických tvarů a několika terasami, z nichž střešní je doplněna betonovou pergolou. (str. 364)
Prazske historicke zahrady a parky
Pokud vás vyprávění zaujalo, můžete si přečíst pokračování ukázky.

Pražské historické zahrady a parky

Architektura, dendrologie, památková péče
Autorka: Jana Stejskalová

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 174×245 mm
ISBN: 978-80-200-2835-8
Doporučená cena: 550 Kč

Knihu Pražské historické zahrady a parky v edici Průvodce vydalo nakladatelství Academia.

————————————————

I romány mohou sloužit jako průvodci po exotických destinacích. Hiromi Kawakamiová, jedna z nejvýznamnějších představitelek japonské prózy, vás prostřednictvím své hrdinky Hitomi provede současným Japonskem.

Hlavní postavou novely Hiromi Kawakamiové Vetešnictví pana Nakana (Furudógu Nakano šóten) z r. 2005 je mladá dívka Hitomi, která nastoupí jako pokladní a pomocná prodavačka na částečný úvazek v malém vetešnictví na tokijském předměstí. V knize sledujeme její citové zmatky a postupné zrání. Vedle vypravěčky Hitomi vystupují v příběhu ještě další tři výrazné postavy, které ve vetešnictví pracují – záletný podivínský majitel pan Nakano, jeho starší sestra Masajo, umělkyně všeho druhu, která pozorně sleduje milostné aféry svého bratra a sama touží po lásce, a mladý nesmělý řidič Takeo, který přiváží zboží vykoupené od zákazníků a pomáhá v obchodě.
Každý z nich má svá skrytá tajemství a touhy. Jako katalyzátor děje v jednotlivých kapitolách, jež tvoří do jisté míry samostatné příběhy, slouží předměty, které do vetešnictví přinášejí různí zákazníci k prodeji. Kniha nepostrádá ani zvláštní jemný, něžný humor, pro který bývá hrdinka Hitomi v některých recenzích nazývána japonskou „Amélií z Montmartru“. Nabízí tak nejen čtivý pohled na současné Japonsko, ale také – a to především – poutavý obraz svébytného myšlenkového a citového světa jeho obyvatel.

Ukázka z knihy

Zašli jsme tehdy ve třech na brzký oběd. Pan Nakano si dal polední menu s vepřovým masem na zázvoru, Takeo menu s vařenou rybou a já rýži s kari omáčkou. Maso na zázvoru a vařenou rybu přinesli okamžitě. Pan Nakano a Takeo si z krabičky na stole vzali každý hůlky na jedno použití, s klapnutím je rozlomili a začali jíst. Takeo tiše zamumlal: „S dovolením začnu,“ ale pan Nakano neřekl ani slovo a hltavě se hned pustil do jídla. (str. 5)

Vetešnictví pana Nakana

Autorka: Hiromi Kawakamiová
Přeložil: Jan Levora

Počet stran: 270
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-257-2389-0
Doporučená cena: 288 Kč

 

Knihu Vetešnictví pana Nakana vydalo nakladatelství Argo.

O autorce

Hiromi Kawakamiová (* 1958) patří k nejvydávanějším představitelkám současné japonské prózy. Na literární scéně se prosadila v r. 1996 povídkou Šlápnout na hada (Hebi o fumu), za kterou obdržela Akutagawovu a také Naokiho cenu. Stala se tak první spisovatelkou, která získala obě tyto prestižní literární ceny zároveň. Jejím prvním opravdovým bestsellerem se stala v r. 2001 novela Aktovka pana učitele (Sensei no kaban), za kterou získala Cenu Džuničiróa Tanizakiho. Autorka používá krátké, jednoduché, až průzračné věty, a aniž by některé věci přímo vyslovila, mistrně splétá pavučinu napohled prostého příběhu a nevyhýbá se ani jemnému humoru a ironii. Svět jejích příběhů, které nikam nespěchají, je plný očekávání, rozchodů, náhodných setkání, iluzí, snů, nadějí a ztrát.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Přibližně pětina lidí na světě patří mezi vysoce citlivé jedince, což jim komplikuje život, neboť silně prožívají emoce druhých. Psychiatrička a zároveň autorka dalšího osobitého průvodce však přichází s alternativním způsobem, který pomáhá vypořádat se s vysokou citlivostí. Sama totiž patří mezi takto zasažené jedince.

  • Vnímáte citlivěji než ostatní emoce a nálady jiných lidí?
  • Unavuje vás mnoho vjemů a vzruchů?
  • Potřebujete být občas úplně sami?
  • Jste náchylní k vyčerpání a smyslovému přetížení?
  • Reagujete často negativně na světlo, zvuky či vůně?
  • Snášíte špatně velké skupiny lidí nebo nečekané změny?

Pak nejspíš patříte mezi vysoce citlivé lidi, stejně jako asi pětina všech lidí. Život s vysokou citlivostí je náročný, ale může vám přinést i řadu výhod. V této knize naleznete mnoho praktických tipů, cenných rad a technik, díky nimž se naučíte zvládat výzvy spojené s citlivostí, stanete se silnějšími a zároveň si v životě udržíte soucit a empatii. Zjistíte, jak se vysoká citlivost odráží na vašem zdraví, v partnerských vztazích, pracovních kolektivech i při výchově dětí, a dozvíte se, jak v těchto oblastech s citlivostí co nejlépe zacházet. Získáte schopnosti, které vás ochrání před citovým zraněním, stresem či vyhořením, a začnete vnímat svou citlivost jako dar, kterým ve skutečnosti je.
Sama autorka je citlivou osobností a jako psychiatrička se nevyhýbá ani alternativnějším přístupům. S její pomocí porozumíte svým „potížím“ a uvědomíte si možná poprvé důležitou skutečnost: To, co prožíváte, je normální!
Knížka je určena nejen vysoce citlivým lidem, ale také jejich rodičům, partnerům, učitelům či terapeutům.

Ukázka z knihy

Ze všeho nejdříve si vysvětlíme, jaký je rozdíl mezi vysoce citlivou a vysoce empatickou osobou. Běžně pojem empatie znamená, že soucítíme s druhým člověkem, který prožívá náročné období. Znamená také, že se dokážeme radovat s ostatními, když právě pociťují štěstí. Vysoce citlivý člověk cítí emoce, energii a fyzické příznaky druhých přímo na svém těle a nemá obvyklé filtry jako většina lidí. (str. 18)

Ohlasy na knihu

Tuto novou knihu si zamiluje každý, koho nadměrně stresují osobní či planetární změny nebo kdo je vůči nim příliš citlivý. Nabízí tipy, nástroje a techniky pro ty z nás, kteří často bývají ostatními nepochopeni. Mistrovské dílo, plné lásky a porozumění.

– spisovatel Joe Vitale

Doktorka Orloffová kombinuje neurovědu, intuici a energetické léčení, aby nám ukázala, jak být v současném světě silní, ale zároveň udržet při životě soucit a empatii.

– spisovatel Deepak Chopra

Průvodce pro vysoce citlivé lidi zachrání život citlivým lidem i každému, kdo chce být ve vztazích empatičtější, aniž by na sebe přejímal stres partnera či partnerky. Vřele doporučuji!

– spisovatel John Gray

Průvodce pro vysoce citlivé lidi

Jak prožít šťastnější a vyrovnanější život
Autorka: Judith Orloff
Přeložila: Ivana Sýkorová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 160×230 mm
ISBN: 978-80-271-0776-6
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Průvodce pro vysoce citlivé lidi vydalo nakladatelství Grada. K dispozici je také ukázka.

O autorce

Judith Orloff, MD, je psychiatrička, která má soukromou praxi v Los Angeles a působí na psychiatrické klinické fakultě Kalifornské univerzity v Los Angeles (UCLA). Specializuje se na léčbu vysoce citlivých a vysoce empatických lidi. Doktorka Orloff je sama vysoce citlivou osobou a kombinuje moudrost konvenční medicíny se špičkovými poznatky z oblasti intuice, spirituality a energetické medicíny. Je autorkou bestsellerů deníku New York Times Emotional Freedom, The Power of Surrender, Positive Energy, Guide to Intuitive Healing a Second Sight. Její dílo bylo prezentováno v pořadu The Today Show televizní stanice NBC a dále na stanicích CNN či PBS a v magazínu Oprah Winfrey O, The Oprah Magazine. Chcete-li se dozvědět více o citlivých lidech či síle intuice nebo chcete-li se stát členem autorčiny facebookové skupiny pro vysoce citlivé osoby (Empath Support Community) či dostávat pravidelný newsletter pro vysoce citlivé osoby, navštivte internetové stránky drjudithorloff.com.

Zdroj informací: nakladatelství Grada


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Který z dnes představených průvodců vás nejvíce zaujal? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeZa svědky minulosti
Výpravy za technickými památkami a mizejícími řemesly Čech, Moravy a Slezska.

Švihálek, Milan

Jota, 2018

zobrazit info o knizePražské historické zahrady a parky
Architektura, dendrologie, památková péče

Stejskalová, Jana

Academia, 2018

zobrazit info o knizeVetešnictví pana Nakana

Kawakamiová, Hiromi

Argo, 2018

zobrazit info o knizePrůvodce pro vysoce citlivé lidi
Jak prožít šťastnější a vyrovnanější život

Orloff, Judith

Grada, 2018

Napsat komentář