Krajská knihovna obdrží výjimečný dar

knihovna_kv
Krajská knihovna Karlovy Vary se neustále snaží rozvíjet a prohlubovat své aktivity, připravovat pro své uživatele nové a zajímavé programy, obohacovat svůj knihovní fond o nové a čtenářsky zajímavé akvizice…

Z těchto důvodů se snaží navazovat spolupráci s různými subjekty kulturního, společenského ale i ekonomického charakteru, kteří se spolu s ní na rozvoji jejích aktivit i knihovního fondu podílejí.

Velmi zajímavou spolupráci se podařilo již v roce 2009 navázat s Velvyslanectvím Spojených států Amerických, sídlícím v Praze, zejména s jeho kulturním oddělením a Americkým centrem. Jedním z výsledků této spolupráce, je dar do fondu knihovny, jímž je kolekce knih ze souboru Library of America, který osobně krajské knihovně předá při své návštěvě 4. 7. 2011 kulturní atašé Velvyslanectví USA pan David Gainer.

Obdržet takovýto dar je pro knihovnu velice prestižní záležitostí, protože je teprve 8. organizací v České republice, které byl věnován (tento knižní dar obdržela Univerzita Palackého v Olomouci, Masarykova univerzita Brno, Ostravská Univerzita, Městská knihovna v Praze,  Městská knihovna v Plzni, Univerzita v Hradci Králové a Moravská zemská knihovna).

Library of America (www.loa.org) není běžným nakladatelstvím.  Je to nezisková kulturní instituce založená 1979, jejímž posláním je udržovat a upevňovat literární povědomí národa a pěstovat u čtenářů hrdost na americké literární dědictví.  Library of America vydává a stále udržuje v prodeji nejlepší a nejdůležitější díla amerického písemnictví (v současnosti obsahuje kolekce přes 200 titulů).  Časopis Newsweek označil Library of America za nejvýznamnější vydavatelský  počin v dějinách USA.

Doporučení:
Share

Napsat komentář