Nový rozměr mezinárodních vztahů

Veda a diplomacie 1
Věda a diplomacie jdou spolu ruku v ruce. Své o tom ví i profesor Pierre-Bruno Ruffini, který se snažil ve své nové knize nalézt odpovědi na řadu otázek týkajících se nejen mezinárodních vztahů. Předmluvu napsal neúspěšný kandidát na českého prezidenta Jiří Drahoš.

Autor se věnuje různým polohám vzájemného vztahu vědy a diplomacie: diplomacie může vědu podporovat, napomáhat realizaci a uplatnění vědeckých objevů, často naopak věda představuje jakýsi „katalyzátor“ rozvíjení diplomatických styků, prostředek k jejich vylepšení. Někdy se vědecké poznatky stávají základem pro zásadní mezinárodní jednání a dohody.
Otázek, na něž tato kniha hledá odpověď, je mnoho. Jak problémy vědy ovlivňují diplomatické vztahy mezi zeměmi? Je mezinárodní spolupráce na poli vědy faktorem míru? Jsou vědci dobrými vyslanci svých zemí? Má působení vědy kultivující vliv na světové dění? Berou diplomaté na vědomí to, co říkají vědci o budoucnosti planety Země? Ohrožuje vědecká diplomacie nezávislost vědců? Jaké úkoly plní pověřenci pro vědu na velvyslanectvích?
Autor tohoto prvního syntetického díla na dané téma na základě četných konkrétních příkladů z historie i současnosti objasňuje vztahy a souvislosti mezi světem diplomacie a světem vědy a dokládá, že vědecká diplomacie má dnes v mnoha zemích strategický a stále vzrůstající vliv.

Ukázka z knihy

Na zahraničních diplomatických misích velkých zemí pracují stálí zaměstnanci, kteří se zabývají otázkami vědy a technologie. V tradiční diplomatické terminologii náležejí do kategorie atašé (přidělenců) – lze je tedy označit jako vědecké atašé (anglicky science attachés). Existují však i jiná označení: v angličtině se používají výrazy science advisor, science officer, science diplomat a science counsellor . Poslední uvedený výraz víceméně odpovídá funkci rady pro vědu a technologii, která je běžná ve francouzské nebo švýcarské diplomacii. (str. 77)

Pročtěte si pokračování ukázky.

O edici

V edici Společnost budou vycházet díla renomovaných českých i zahraničních autorů, reagující na změny jak ve společnosti samé, tak na nové myšlenky v širokém oboru lidského myšlení, zvaném prostě společenské vědy. Mezi autory knih z edice Společnost budou filozofové, politologové, právníci, sociologové, psychologové, historici, a když to bude situace vyžadovat, i psychiatři.

Věda a diplomacie

Nový rozměr mezinárodních vztahů
Autor: Pierre Ruffini
Přeložil: Tomáš Duběda

Počet stran: 201
Vazba: brožovaná
Formát: 157×231 mm
ISBN: 978-80-200-2841-9
Doporučená cena: 320 Kč

Knihu Věda a diplomacie vydalo nakladatelství Academia.

O autorovi

Pierre-Bruno Ruffini je profesorem na Fakultě mezinárodních věcí univerzity v Le Havre, v letech 2007–2013 působil jako poradce pro vědu a technologii ve sféře francouzské diplomacie.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVěda a diplomacie
Nový rozměr mezinárodních vztahů

Ruffini, Pierre Bruno

Academia, 2018

Napsat komentář