Seznamte své děti s Biblí hravou formou!

bible-kniha-pribehu-a-her
K základnímu vzdělání by mělo patřit povědomí o tom, kdo to byli Noe, Mojžíš, Šalamoun či Ježíš, stejně jako to, čím se proslavili. Seznamte své děti s biblickými příběhy pomocí Bible plné hravých úkolů!

Nakladatelství Albatros na začátku dubna letošního roku vydalo Bibli – knihu příběhů a her. Jak již sám název napovídá, biblické příběhy jsou tu doplněny o zábavný prvek, který by měl knihu zatraktivnit.

Autorka Sally Ann Wrightová zde dětem předkládá 34 převyprávěných příběhů, 16 starozákonních a 18 novozákonních. Každému je věnována jen jedna stránka doplněná druhou s obrázkem vystihujícím podstatu příběhu. Poté následuje dvojstrana s úkoly, které se více či méně týkají čteného textu.

Biblické příběhy jsou pojaty velmi mírumilovně. Sotva se začtete, zjistíte, že téměř chybí negativní události a vlastnosti, a když už se vyskytnou, tak jsou podány citlivě. Vezmu-li to od začátku, chybí vyhnání z ráje, bratrovražedný příběh Kaina a Ábela, při potopě není zmíněno, že se všichni vyjma posádky archy utopili, … V příbězích chybí krvavost, která je v Bibli na mnoha místech přítomna. Působí to dojmem, jako by byla Bible – kniha příběhů a her určena pro malé děti, přibližně předškolního věku.

Přičemž ale úkoly tomuto věku neodpovídají. Najdete tu sice lehčí úkoly typu hledání rozdílů, určování, který z nakreslených dílků puzzle patří do obrázku, procházení bludištěm a podobně, ale jsou tu i náročné úkoly, které vyžadují školní znalosti. Například zapisování odpovědí na otázky do příslušných políček, správné přepsání pomíchaných písmen, osmisměrky, sčítání či násobení a jiné úkoly.

Kniha je určena pro děti od šesti let, čemuž by obtížnost (některých) úkolů celkem odpovídala. Na druhou stranu by dětem školního věku nemusely být příběhy předkládány až tolik „v rukavičkách“, troška reálnosti a přiblížení se Bibli by neškodila. Již předškoláci ví, že ve světě nejsou jen hodní lidé.

Do necelých 150 stran samozřejmě nelze vtěsnat všechny důležité a známé příběhy. Je tedy pochopitelné, že některé postavy či části příběhů budou vynechány. Dalo by se diskutovat o tom, co by v takovéto Bibli mělo zaznít a co „lze“ vynechat. Přesto se nemohu ubránit pocitu, že 16 starozákonních příběhů je málo. Zejména ve chvíli, kdy v Mojžíšově příběhu nezazní to nejdůležitější – převzetí desek s Desaterem na hoře Sinaj od Boha. Desatero přikázání, která mají všichni křesťané dodržovat, v Bibli prostě chybět nesmí. Toto tudíž vnímám jako velký nedostatek.

Rodiče by měli Bibli číst se svými dětmi a dovyprávět jim vynechané části, zejména ve chvíli, kdy se jich týkají otázky v úkolové části a v textu o tom není ani zmínka (viz Samuel a Elí, strana 47). Pokud neznají odpovědi, najdou je v závěru knihy, kde je uvedeno řešení všech úkolů. A pokud si chtějí přečíst nepřevyprávěné příběhy, je na posledním listě ke každému příběhu uveden odkaz na konkrétní část Bible.

Celkově je to pěkně zpracovaná kniha, která jako odrazový můstek poslouží poměrně dobře.

Příběhy svými milými, pestrobarevnými ilustracemi doplnila Moira Macleanová.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeBible
Kniha příběhů a her

Wrightová, Sally Ann

Albatros, 2012

Napsat komentář