Biografie – autentické příběhy

Biografie-autenticke-pribehy
Dnes vám přinášíme příběhy psané životem samotným. Osudy slavných spisovatelů, hudebníků, herců či sportovců, kteří na cestě k úspěchu museli překonat mnohá úskalí, představují cenný zdroj inspirace i poučení.

Narodil se na Vysočině, stal se hudebním skladatelem, dirigentem a jedním z největších rakouských tvůrců symfonické hudby. Jeho životem se mnoho let zabýval francouzský muzikolog Henry-Louis de La Grange. Biografie Gustava Mahlera nyní vychází ve stejnojmenné publikaci.

Gustav Mahler

Francouzský muzikolog Henry-Louis de La Grange (1924–2017) dosáhl velkého úspěchu již 70. letech minulého století, kdy publikoval první díl monografie o rakouském dirigentovi a skladateli původem z moravských Kališť Gustavu Mahlerovi, která vyšla nejdříve anglicky, posléze revidovaná i francouzsky. Další díly ve Francii vyšly na počátku 80. let a potvrdily mimořádný význam publikace pro mahlerovská studia, poslední, čtvrtý díl, pak autor vydal anglicky v roce 2008. Mahlerem a jeho dílem se de La Grange se zabýval systematicky po celý život a významnou měrou tak přispěl k rozšíření obecného povědomí o tomto skladateli v západní Evropě. Organizoval a vedl několik mahlerovských festivalů, výstav či sympozií a díky přátelství se skladatelovým žákem, dirigentem Brunem Walterem, vdovou po Mahlerovi Almou Mahlerovou a jeho dcerou Annou a také neúnavnému studiu shromáždil o nesmírné množství poznatků a dosud neznámých materiálů. Na své monografii de La Grande pracoval prakticky do konce života a nová vydání vždy revidoval a aktualizoval. Získal za ni celou řadu cen, např. Grand Prix de Litterature musicale v roce 1984 či Prize of the Royal Philharmonic Society v Londýně v roce 1995. Právě vydávaná publikace je autorovým aktuálním počinem z roku 2007, v němž se s úspěchem pokusil o novou, byť stručnější syntézu dosavadních poznatků, prostou však jakéhokoli schematismu. Vzhledem k autorově důvěrné znalosti skladatelova života i díla jde opět o mimořádný portrét skladatele s českými kořeny, které se nepopiratelně odrazily i v jeho tvorbě.
Biografie rakouského skladatele Gustava Mahlera z pera jeho nejvýznamnějšího životopisce, francouzského muzikologa
Henry-Louise De La Grange.

Autor: Henry-Louis de La Grange
Přeložila: Danuše Navrátilová

Počet stran: 616
Vazba: vázaná
Formát: 170×238 mm
ISBN: 978-80-257-2459-0
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Gustav Mahler vydalo nakladatelství Argo.

Ukázka z knihy

Mahler byl rakouský Žid. Brzy, už v dětství – a dětství bylo nedílnou a všudypřítomnou součástí jeho života, v němž se mučednictví prolínalo s tyranstvím –, se tedy musel vyrovnat s těžkou minulostí. Století za stoletím se Židé v rakouském císařství i ve zbytku Evropy opakovaně stávali oběťmi omezujících opatření a období tolerance byla příliš vzácná na to, aby jim ústrky vynahradila. Ale když se Mahler 7. července 1860 v Kalištích u Humpolce narodil, vláda Františka Josefa přinášela Židům relativní svobodu. Plného zrovnoprávnění se dočkali v roce 1867, když bylo Mahlerovi sedm let. Dětství strávené v Rakousku, na pomezí Čech a Moravy, v kolébce bojů českého národního obrození, se neobešlo bez konfliktů, protože zdejší Židé mluvili německy a považovali se za představitele německé kultury v českých zemích. Mahlerovo dětství bylo tedy samo o sobě izolací, osamocením, a to do té míry, že Mahler později řekl: „Jsem trojnásobně bez domova: jako Čech mezi Rakušany, jako Rakušan mezi Němci a jako Žid v celém světě.“ (str. 19)

————————————————

Nejdříve jej oslovil sionismus, poté se přiklonil k marxismu, během druhé světové války jej nakrátko uvěznili v koncentračním táboře a od komunismu se odvrátil. Přečtěte si o dramatickém životě spisovatele a novináře Arthura Koestlera v jeho dalších pamětech.

Neviditelné písmo

Druhý díl pamětí Arthura Koestlera navazuje na díl první, nazvaný Šíp do nebe, a zobrazuje především proces, v němž se autor odvrátil od komunismu. Jeho hledání, tápání a pochyby jsou pozoruhodné. Neméně důležité jsou ovšem dějiny, které se před očima tohoto bystrého pozorovatele odehrávaly – a jichž se autor snažil účastnit. Sledoval je v Sovětském svazu začátkem třicátých let pohledem komunisty, pak v západní Evropě pohledem hodně zviklaného komunisty, odsouzence k smrti ve Frankově vězení za španělské občanské války, poté v internaci v okupované Francii a konečně v Anglii, kam se mu nakonec podařilo šťastně uprchnout.

Druhý svazek autobiografie 1932–1940
Autor: Arthur Koestler
Přeložila: Petruška Šustrová

Počet stran: 614
Vazba: vázaná
Formát: 135×208 mm
ISBN: 978-80-200-2838-9
Doporučená cena: 595 Kč

Knihu Neviditelné písmo vydalo nakladatelství Academia.

Ukázka z knihy

Alex na první dojem působil jako prosperující a žoviální obchodník s kulatým obličejem, živými gesty, s velkou chutí vyprávět veselé historky a zvláštní zálibou ve sladkostech – ležely tam tácky s bonbony, které roztržitě hltal po hrstech. Nechápal jsem, co Eva na tom chlapíkovi vidí, dokud ostatní hosté neodešli – dostali jsme se do hádky o některé jemnější body marxistické teorie. A Alex měl najednou zúžené pronikavé oči, opustily ho všechny stopy humoru a dialekticky mě rozsekal na kaši. Hádal se jasně, výstředně a neúnavně a nespokojil se s tím, že protivníka srazil, ale bušil do něj dál. Za chvíli byl zase veselý a žoviální. (str. 66)

Pokračování ukázky najdete na stránkách nakladatele.

Přečtěte si také první díl autorovy biografie.

————————————————

Bruce Springsteen, americký písničkář, je nejen ve své zemi, ale i v mnoha dalších státech světa, hudební legendou. Nyní svým fanouškům umožňuje nahlédnout do zákoutí svého soukromí prostřednictvím unikátní autobiografie, na níž pracoval celých sedm let!

Born to Run

V roce 2009 vystoupil Bruce Springsteen se svou kapelou E Street Band v poločasovém programu Super Bowlu, finálového ligového zápasu v americkém fotbalu. Byl to tak neobyčejný zážitek, že se o tom rozhodl napsat. A pak v tom pokračoval dál a dál, až z toho vznikla tahle autobiografie. Svůj životní příběh sepisoval slavný písničkář celých sedm let. Jeho styl se vyznačuje stejnou upřímností, osobitým humorem a originalitou, jaké svět miluje v jeho skladbách. V knize popisuje dětská léta v katolickém prostředí městečka Freehold v New Jersey, kde zažil „velký třesk“ aneb první vystoupení Elvise Presleyho v televizní show Eda Sullivana. Vypráví, jak se rozhodl stát se muzikantem a začal pro to dělat první poslední, vzpomíná na první úspěchy v barových kapelách v Asbury Parku i na vznik slavného E Street Bandu. S odzbrojující upřímností se vůbec poprvé dělí i o soukromé zážitky a trampoty, které inspirovaly jeho nejlepší písně. Mimo jiné se v knize píše, co vše se skrývá v legendární skladbě Born to Run, jež dala celému příběhu jméno. Kniha je určená všem, kdo mají Springsteenovu hudbu rádi a chtějí se o něm dozvědět více, přitom se ale nejedná o obyčejné hudební memoáry. Je to příběh pro dělníky i snílky, pro rodiče i děti, pro milující i osamělé, pro umělce i blázny, zkrátka pro všechny, kteří někdy zatoužili po očistné koupeli v nejlepší rockové lázni na světě. Málokterá z hudebních hvězd o sobě dokáže vyprávět takhle upřímně a naléhavě. Podobně jako ve Springsteenových písních se i v jeho autobiografii táhne nepřeslechnutelná lyrická nota, zároveň z ní ale zní moudrost člověka, který už toho má hodně za sebou a dokáže o tom zajímavě přemýšlet.

Autor: Bruce Springsteen
Přeložil: Rani Tolimat

Počet stran: 576+16
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×210 mm
ISBN: 978-80-7565-303-1
Doporučená cena: 448 Kč

Knihu Born to Run vydalo nakladatelství Jota.

Ukázka z knihy

Dům, kde s dědou a babičkou bydlím, patří prababičce McNicholasové, říká se jí Nana. Je to babiččina maminka, sama bydlí na stejné ulici o pár domů dál a je pořád pěkně čiperná. U nás v obýváku se prý sloužila vůbec první mše ve městě a taky se tu odehrával první pohřeb. Pořád nás tu hlídá pohled mé tetičky Virginie, tatínkovy starší sestry. Když jí bylo pět, zabil ji náklaďák – srazil ji, když jela na tříkolce kolem benzínky na rohu. Její fotka se vznáší v pokoji a naplňuje ho přízračnou atmosférou. Když se rodina sejde, je Virginie a její nešťastný osud všem hned na očích. (str. 17, 18)

Přečtěte si celou ukázku.

————————————————

Stárnout se dá mnoha způsoby, ale jenom málokdo stárne s radostí. Šestnáct osobností převážně české kulturní scény vám však ukáže, jaké přednosti může pokročilý věk mít. Stačí se nepoddat chmurám a s otevřenou náručí přijímat vše, co svět nabízí.

Staří a nezkrotní

Dětství, mládí a střední věk jsou úseky života, s nimiž si vesměs spojujeme příjemné vzpomínky. Ale stáří! Jen zcela výjimečně natrefíme na někoho, kdo ho velebí. Vždyť ani zatvrzelý optimista netuší, jakou bude mít jeho stáří podobu. Jak a kde zemře. Jaká nemoc ho paralyzuje. Šestnáct osobností převážně z uměleckého světa ukazuje čtenářům podzim života v příznivějším světle. Nejsou to senioři, kteří tráví volný čas u lékaře či v nemocnici, lidé psychicky labilní či negativističtí. Protagonisté rozhovorů, uveřejněných vesměs v magazínu MF DNES, dokážou stárnout s grácií. Všichni ti umělci, lékaři či sportovkyně v životě něco dokázali. A činí se i dál. Chátrání těla sice zabránit nedovedou, přesto si zachovávají nadhled a smysl pro humor. Svým postojem inspirují.

Rozhovory s osobnostmi
Autorka: Ivana Karásková

Počet stran: 224
Vazba: vázaná
Formát: 155×155 mm
ISBN: 978-80-7553-524-5
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu Staří a nezkrotní vydalo nakladatelství Triton.

Ukázka z knihy

S jakými pocity se vám dnes vzpomíná na mládí?
Uvědomila jsem si třeba, že velkou roli v mém životě hrála náhoda. A většinou šťastná. Někdo tomu říká osud. Čirou náhodou se vám stanou věci, které pak zásadně ovlivní celý běh života.

Tou šťastnou náhodou máte na mysli i setkání s Emilem Zátopkem?
Určitě. Vzpomínám si, že jako holka, ve dvanácti letech, jsem se šíleně zamilovala do jednoho gymnazisty. Strašně se mi líbil a jednou, když jsme šli z Vacenovic z hodů, jsem probrečela celou cestu, protože si mě Laďa Baráků nevšímal. Svěřila jsem se taťkovi a on mě uklidňoval: „Prosím tě, vždyť to není ten pravý.“ To slovo mi uvízlo v hlavě a já začala špekulovat, co se stane, když toho pravého nepotkám. Představovala jsem si, že třeba půjdu po náměstí v Hradišti a on taky. Jenže já třeba směrem do Kunovic a on do Starého Města. Jako puberťačce mi dělalo velké starosti, že bych se s tím pravým mohla minout. (str. 159)

Přečtěte si více z rozhovoru s Danou Zátopkovou.

————————————————

Tomáš Slavata si v mládí prošel peklem, jenom proto, aby z něj nakonec dokázal vyběhnout. Jako úspěšný triatlonista pak začal své zkušenosti předávat dál a pomáhat potřebným. Jeho život je plný sebeobětování a lidskosti, stejně jako naše poslední kniha.

Trojboj s draky

Nechte se inspirovat strhujícím příběhem triatlonisty Tomáše Slavaty, původně sprejera a kluka ulice, kterého nezlomily ani neuspořádané poměry v jeho vlastní rodině. Sám vyrostl v rodině bez otce, s matkou alkoholičkou, kde nechybělo násilí. Jednoho dne tento malý, vysmívaný a koktavý Tomáš dobíhal tramvaj a předběhl ji. Cestující mu zatleskali – a tehdy se v něm něco zlomilo. Stačilo malé ocenění okolí a začal běhat, získal motivaci něčeho dosáhnout. Když pak v patnácti letech otěhotněla Tomášova starší sestra (a za nějaký ten rok podruhé), skončili její synové v dětském domově. Tomáš se rozhodl, že je získá do péče. Bylo mu 21 let. Dnes má v péči další dva kluky z dětského domova. V době, kdy se naplno věnoval svým synovcům a docházel do zaměstnání, vypracoval se v kvalitního sportovce (terénní triatlon Xterra). Tomáše sport zachránil. Nyní investuje svůj čas do dětí, které vyrůstají v dětských domovech nebo v sociálně slabých poměrech, a snaží se jim dodávat životní motivaci a naději. Jeho cílem je hledání dětí, které si o pomoc neumějí říct či se stydí. Pro děti z domovů pořádá ročně až 50 akcí, mezi nimi i tzv. Triatlonovou Tour – což je série triatlonových závodů, které jsou po celé České republice od roku 2011 pořádány pro děti mezi 7 a 18 lety. Tento projekt zapojuje jak děti z dětských domovů, tak děti z běžných rodin a přirozenou cestou je svádí dohromady.

Tomáš Slavata, náhradní táta, triatlonista a filantrop
Autorka: Lenka Vrtišková-Nejezchlebová

Počet stran: 160
Vazba: vázaná
Formát: 150×210 mm
ISBN: 978-80-271-0747-6
Doporučená cena: 269 Kč

Knihu Trojboj s draky vydalo nakladatelství Cosmopolis.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeTrojboj s draky
Tomáš Slavata, náhradní táta, triatlonista a filantrop

Vrtišková-Nejezchlebová, Lenka

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeStaří a nezkrotní
Rozhovory s osobnostmi

Karásková, Ivana

Triton, 2018

zobrazit info o knizeBorn to Run

Springsteen, Bruce

Jota, 2018

zobrazit info o knizeNeviditelné písmo
Druhý svazek autobiografie 1932-1940

Koestler, Arthur

Academia, 2018

zobrazit info o knizeGustav Mahler

La, Henry-Louis de

Argo, 2018

Napsat komentář