Povídky jako z hororového snu

snove_pisne
Na pulty knihkupectví se dostala novinka, která potěší nejen fanoušky slavné Písně ledu a ohně, ale i čtenáře, kteří si potrpí na kvalitní sci-fi literaturu. Snové písně od George R. R. Martina obsahují kromě méně známých drobných próz i „kultovní klasiku“ žánru sci-fi povídek.

Autorem povídkového sborníku Snové písně 1, který vydalo roku 2018 nakladatelství Argo, je George R. R. Martin, známý především díky své fantasy sérii Píseň ledu a ohně (podle této ságy byl natočen známý seriál HBO Hra o trůny). Tohoto autora snad ani netřeba představovat nejen díky výše zmíněné sáze, ale i díky četným sci-fi a hororovým povídkám, které již několik desítek let sbírají slavná literární ocenění. Pokud se chcete blíže seznámit s bibliografií George R. R. Martina, doporučuji vám přečíst si na našich stránkách následující recenze na jeho knihy: Sídlo červa, Hra o trůny, Střet králů, Rytíř Sedmi království a Ledový drak.

Titul je rozdělen do pěti částí s autobiografickým komentářem, které dohromady obsahují dvaadvacet povídek. Méně známé povídky se střídají se známějšími, z nich jmenujme například fantasy pohádku Ledový drak (v nakladatelství Argo vyšla i v samostatném ilustrovaném vydání), hororovou sci-fi povídku Netopýři (aktuálně se dle ní točí seriál) či sci-fi horor Písečníci, který získal četná ocenění.

V povídce Písečníci je hlavním hrdinou Kress, jehož největším koníčkem je chov exotických zvířat z různých planet. S tím, jak Kressovy nároky rostou, je pro něj těžší a těžší nalézt zvíře, které by uspokojovalo jeho touhu po něčem, co nikdo jiný nemá. Jednou však v podivném obchodě narazí na zajímavé tvory – písečníky. Tito písečníci se rychle vyvíjejí z larev a postupně dospívají až do tvorů, kteří mezi sebou vedou sofistikované bitvy. Kress však nedbá rad ženy, která mu písečníky prodala, a tak mu brzy začnou jeho noví mazlíčci přerůstat přes hlavu…

Další povídkou, která rozhodně stojí za přečtení, je Opičí kúra. Vypráví o poněkud neortodoxní hubnoucí metodě, která zahrnuje neviditelnou žravou opici na zádech pacienta. Problém však je, že po kýženém úbytku hmotnosti se opice nelze zbavit a namísto ozdravného procesu nastává boj o holý život. Příběh je možno brát jako děsivý příběh, nebo jako metaforu o poruchách příjmu potravy.

Soubor tvoří průřez povídkovou tvorbou George R. R. Martina. Zahrnuje jak povídky z žánru fantasy, tak sci-fi i hororu. Povídky o různé délce obsahují autorův autobiografický komentář. Společný je důraz na složitou lidskou psychiku. I příběh, odehrávající se na omezeném prostoru (například ve vesmírné lodi), dokáže spisovatel povýšit svým dokonalým citem pro realistické vykreslení postav.

Sbírka povídek Snové písně 1 bude skvělou volbou pro obdivovatele Stephena Kinga a jeho děsuplných povídek – George R. R. Martin své povídky zasazuje do podobné atmosféry a stejně jako mistr hororu má talent pro vymýšlení originálních námětů. Povídky spadají do různých žánrů, většinou jde o sci-fi či fantasy s hororovými prvky. Ti, kteří se zajímají o dílo George R. R. Martina důkladněji, budou některé z povídek znát z jiných sborníků – například z titulů Písně mrtvých anebo Zpěvy hvězd a stínů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSnové písně 1.

Martin, George R.R.

Argo, 2018

Napsat komentář