Knihy z military oddělení

valka
Nenechte se vyděsit titulkem dnešních tipů. Ani jedna z knih, které si dnes představíme, není odbornou publikací o moderních válkách. Všechny tři vypráví příběh. Pokaždé jiný – a to jak historickým posazením, tak i typem postav – ale vždy stejně zajímavý a napínavý.

Příběhy, které vám tyto tři knihy budou vyprávět, jsme pro vás seřadili podle časového období, ve kterém se odehrávají. Začínáme tedy na začátku 20. století. Kniha V osmnácti do války vypráví příběh předků obou autorů, kteří ve velké válce náhodou sloužili ve stejném pluku. Díky mnoha historickým materiálům a osobním vzpomínkám vytváří tato publikace komplexní a osobní obraz života vojáků v tomto temného období lidských dějin.

V osmnácti do války

Legionáři v 1. světové válce – po stopách našich předků
Autorka: Dáša Horká, Jaroslav Horký

Počet stran: 208
Vazba: brožovaná
Formát: 158×232 mm
ISBN: 978-80-7553-528-3
Doporučená cena: 229 Kč

Knihu V osmnácti do války vydalo nakladatelství Triton.

Zjištění autorů, že předkové obou jejich rodů bojovali za 1. světové války v Rusku v 5. československém střeleckém pluku T. G. Masaryka, pro ně bylo velkým překvapením. Tato rodová zajímavost v nich probudila hlubší zájem o legionářství, o historii „jejich“ pluku. Díky deníku s komentovanými fotografiemi a válečnými dopisnicemi byly faktografické údaje z archivů doplněny autentickými osobními vzpomínkami na období před 1. světovou válkou, na boje v rakouské uniformě, na dobu zajetí, sibiřskou anabázi československých legií i dlouhý návrat lodí do vlasti.

Škrt přes rozpočet udělala Němcům Anglie, když nezůstala neutrální, čímž padla původní německá strategie vyřazení Francie bleskovým úderem na západě s následným urychleným přesunem vojsk do Ruska a ukončením války dříve, „než spadne listí ze stromů“ – ještě v roce 1914. Naše předky čekalo vyhlášení částečné a brzy i všeobecné mobilizace. Bohumilu Hanákovi z Buku u Přerova bylo v té době osmnáct let, Vladimíru Horkému z Jihlavy sedmnáct. Německy a maďarsky mluvící občané mocnářství přijali mobilizaci s nadšením, Češi ovšem žádné nadšení neprojevovali, naopak.

Využijte možnosti přečíst si celou ukázku.

————————————————

Od první světové války se přesuneme k té druhé. V knize pojmenované Osvoboďte duceho! vypráví italský historik Marco Patricelli příběh jedné z nejslavnějších a nejneuvěřitelnějších operací této války. Gran Sasso je těžko přístupný horský masiv v italských Apeninách a právě tam byl vězněn Benito Mussolini. Přesto se německým jednotkám povedlo ho osvobodit. Patricelli napínavě převypravuje dramatický příběh, ale zároveň ho také staví do nového světla a přináší mnohá, dosud neznámá historická fakta.

Osvoboďte duceho!

Skorzeny nebo Mors: kdo zachránil Mussoliniho?
Autor: Marco Patricelli
Přeložila: Kateřina Hubertová

Počet stran: 192
Vazba: brožovaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-271-0476-5
Doporučená cena: 299 Kč

Knihu Osvoboďte duceho! vydalo nakladatelství Grada.

Únos italského diktátora Benita Mussoliniho, který byl po svém sesazení internován v hotelu Campo Imperatore na nepřístupném horském masivu Gran Sasso v nadmořské výšce 2200 metrů nad mořem, je považovaný za jednu z nejdobrodružnějších epizod druhé světové války. Italům toto místo připadalo naprosto nedobytné, ale Němcům se podařilo zorganizovat logisticky velmi náročnou a komplikovanou operaci, při níž zaskočení italští policisté a vojáci jen sledovali, jak před hotelem přistávají německé kluzáky plné německých výsadkářů, kteří během chvilky obsadili hotel, posadili Mussoliniho do letadla a odletěli s ním pryč.
Tato slavná vojenská operace měla v očích veřejnosti od počátku jasného hlavního protagonistu: byl jím Otto Skorzeny, člen elitních jednotek SS, specialista na zvláštní úkoly. který byl označován jako „nejnebezpečnější muž na světě“. Italský historik Marco Patricelli na základě pečlivého studia archivních materiálů, vojenských hlášení, nepublikovaných deníků, vzpomínek a osobních setkání s množstvím pamětníků takzvané „operace Dub“ dospěl k závěru, že Skorzeny byl především mistrem propagandy a sebeprezentace a že si zásluhy za Mussoliniho únos neoprávněně přisvojil. Přidělil si tím roli hrdiny, která plně vyhovovala Hitlerově představě, že bude tato akce prezentována světu jako ukázka neomezených schopností německých vojáků.
To, co se stalo skutečně, však není o nic méně neuvěřitelné – jen Skorzeného role v celém příběhu je úplně jiná. Operaci, o které se dodnes přednáší na všech vojenských akademiích světa, společně připravili generál Kurt Student a velicí důstojník výsadkářů major Harald Mors, který naplánoval všechny detaily a celé akci přímo na místě velel.
Marco Patricelli předkládá čtenářům strhující příběh, v němž se prolínají politické intriky, špionáž i vojenské operace, aby nakonec hodinu po hodině rekonstruoval události, k nimž došlo 12. září na Gran Sassu.

————————————————

Rok 1968 se nesmazatelně zapsal do české národní paměti. Rok plný naděje, radosti, narůstající svobody, ale následně také strachu, zklamání, zoufalství a hněvu. Tato kniha vypráví události, které dnes i malé děti znají třeba prostřednictvím filmu Pelíšky, z druhého úhlu pohledu. Jak vnímali okupaci vojáci armád našich sousedů? Mnozí sem byli posláni, aniž by věděli proč. Kniha Operace Dunaj Daniela Povolného podrobně sleduje celou operaci – od prvních příprav až po samotné provedení.

Operace Dunaj

Krvavá odpověď Varšavské smlouvy na pražské jaro 1968
Autor: Daniel Povolný

Počet stran: 456
Vazba: brožovaná
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-2836-5
Doporučená cena: 495 Kč

Knihu Operace Dunaj vydalo nakladatelství Academia.

Kniha přináší ucelený a zatím neznámý pohled na srpnovou okupaci ČSSR vojsky pěti států Varšavské smlouvy v roce 1968. Díky v ČR dosud nepublikovaným vzpomínkám účastníků z řad vojáků základní služby, důstojníků i generálů Sovětské armády doplněným fakty o podílu Bulharské, Maďarské a Polské lidové armády i Národní lidové armády NDR může čtenář doslova nahlížet přes rameno vysokým důstojníkům Varšavské smlouvy. Publikace do nejmenších podrobností sleduje plánování, přípravy i provedení operace DUNAJ a umožňuje čtenáři udělat si základní představu o činnosti východních zpravodajských služeb proti „bratrskému“ Československu. Podrobný výklad o průběhu a výsledcích této největší vojenské akce na evropské půdě od dob 2. světové války je doplněn o přehledy zúčastněných vojsk jednotlivých armád, jejich velitelského sboru i výčty nasazených sil, techniky a lidských ztrát.

O autorovi

Daniel Povolný je absolvent benešovského gymnázia, historie na Filozofické fakultě UK a doktorandského studia při Historickém ústavu FF UK v Praze, kde v r. 2009 obhájil dizertační práci na téma: Československá lidová armáda v srpnu 1968 – vývoj a průběh vojenského řešení Pražského jara. V letech 1996–2000 odborný archivář Státního okresního archivu v Benešově. Poté redaktor a knihovník Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu. Krátce knihovník archivu bezpečnostních složek ministerstva vnitra. Od roku 2007 působí ve Vojenském historickém ústavu v Praze, kde se věnuje vojenské historii po roce 1945. Žije v Týnci nad Sázavou, kde je od roku 1998 předsedou Vlastivědného klubu. Člen Československé obce legionářské, od roku 2000 předseda její benešovské pobočky. Je autorem odborných prací z vojenské historie a regionálních prací z historie Týnecka.

Zdroj: Středočeská vědecká knihovna v Kladně


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jaká je vaše oblíbená kniha týkající se vojenství? Napište nám vaše tipy do komentářů!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeV osmnácti do války
Legionáři v I. světové válce – po stopách našich předků

Horká, Dáša – Horký, Jaroslav

Triton, 2018

zobrazit info o knizeOsvoboďte duceho!
Skorzeny nebo Mors: kdo zachránil Mussoliniho?

Patricelli, Marco

Grada, 2018

zobrazit info o knizeOperace Dunaj
Krvavá odpověď Varšavské smlouvy na pražské jaro 1968

Povolný, Daniel

Academia, 2018

Napsat komentář