Podzemní železnice – cesta za svobodou

Podzemni zeleznice
Románová sága o obrovské touze po svobodě, o hrozných podmínkách otroků na americkém Jihu a násilí páchaném na černoších před občanskou válkou, to je Podzemní železnice. Nabízí působivou reflexi historie.

Největší touhou je touha po svobodě. Románová sága z dob otrokářství na americkém Jihu. Doporučuje Barack Obama.
Cora je otrokyně na bavlníkové plantáži, kde lidé žijí v příšerných podmínkách. Vede se jí ještě o něco hůř než ostatním, odvrhla ji i černošská vesnice. Caesar, otrok, kterého páni nedávno přikoupili, vypráví Coře o podzemní železnici a přesvědčí ji k riskantnímu útěku na sever. Ve Whiteheadově pojetí nepředstavuje Podzemní železnice jen historický krycí název pro síť tajných cest, dráha tu získává i fyzickou podobu. Strojvůdci skutečně obsluhují ilegální podzemní tratě a tunely. Coru a Caesara odváží na sever zchátralý nákladní vagon, který hluboko pod povrchem země s námahou táhne parní lokomotiva. Whitehead mistrně vykresluje formy násilí páchaného na černoších v období před občanskou válkou a jeho vyprávění postupně přerůstá ve velkou americkou ságu. Podzemní železnice nevypráví jen o zoufalém odhodlání jedné ženy, která touží uniknout hrůzám otroctví, nabízí nám i působivou reflexi dějin. Kniha byla oceněna Pulitzerovou cenou za rok 2017.

 

Podzemní železnice

Autor: Colson Whitehead
Přeložili: Alžběta a Jan Dvořákovi

Počet stran: 328
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 130×200 mm
ISBN: 978-80-7565-301-7
Doporučená cena: 328 Kč

Knihu Podzemní železnice vydalo nakladatelství Jota.

 

Ukázka z knihy

Když se Caesar poprvé přitočil ke Coře a navrhl jí, že spolu utečou na sever, odpověděla ne. To z ní promluvila její babička.
Do onoho slunečného odpoledne v přístavu Ouidah Cořina babička Ajarry ještě nikdy nespatřila oceán. Jeho vody ji oslepily, až když opouštěla kobku v pevnosti. Do kobky je uklidili, dokud nepřipluly lodě. Dahomejští únosci odvlekli nejprve muže a za měsíc se do její vesnice vrátili i pro ženy a pro děti. Přinutili je šlapat ve dvojicích spoutané v řetězech k moři. Ajarry se zadívala do černého vchodu a pomyslela si, že se v té tmě dole znovu setká s otcem. Přeživší z vesnice jí potom řekli, že její otec při dlouhém pochodu neudržel tempo s ostatními, a tak mu otrokáři rozsekli hlavu a nechali jeho tělo ležet u cesty. Matka jí zemřela už před lety. (str. 8)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Colson Whitehead

Colson Whitehead je velmi úspěšným autorem románů a držitelem Pulitzerovy ceny. Získal také podporu Nadace Johna D. a Catherine T. MacArthurových a Guggenheimovy nadace. Žije v New Yorku.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Jota.


Nakladatelství Jota vydalo již více než 1000 titulů v mnoha edičních řadách. Publikuje tvorbu českých autorů i překlady z cizích jazyků. Patří mezi jedno z největších nakladatelství v České republice.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePodzemní železnice

Whitehead, Colson

Jota, 2018

Napsat komentář