Jsou mezi námi?

Nesbo_SenzacniSbirkaZviratDoktoraProktora
Žijeme v bohorovném přesvědčení, že na světě už není mnoho živočichů, kteří by nás ještě mohli překvapit. Vlastně se poslední dobou dozvídáme spíše o mizejících druzích než o těch nově objevených. A přece – co když jsou kolem nás i bytosti, o nichž nejenom nevíme, ale možná bychom si je ani nepřáli poznat osobně?

Neobvyklou encyklopedii přineslo v květnu 2018 nakladatelství Kniha Zlín, člen skupiny Albatros Media. Jde o dílo z pera Joa Nesbøho a nese název Senzační sbírka zvířat doktora Proktora (Doktor Proktors sensasjonelle samling av D.D.S.Ø.I.F. , 2010). O překlad z norského originálu se postarala Kateřina Krištůfková.

S norským autorem Joem Nesbøm jsme se nedávno setkali v recenzi zvukové podoby jeho bestseleru Macbeth. Tam jsme si kromě hlavního proudu jeho tvory, jímž je beze sporu svět detektivních a kriminálních románů, i pár slovy prozradili Nesbøho odskok k literatuře pro děti a mládež. V souvislosti s dnes představovaným titulem jde zatím hlavně o pentalogii příběhů Doktora Proktora. První kniha této série vyšla v roce 2007 pod názvem Doktor Proktor a prdicí prášek (Doktor Proktors prompepulver, česky prvně 2012). O rok později ji následoval příběh Doktor Proktor a vana času (Doktor Proktors tidsbedekar, 2008, česky prvně 2012) a o další dva Doktor Proktor a konec světa. Možná… (Doktor Proktor og verdens undergang. Kanksje, 2010, česky 2013). Čtvrtá kniha nesla název Doktor Proktor a velká loupež zlata (Doktor Proktor og det store gullrøveriet, 2012, česky 2013) a zatím poslední se jmenuje Zachrání Doktor Proktor Vánoce? (Kan Doktor Proktor redde jula?, 2016, česky 2017).

Pokud jste přečetli alespoň jednu z knih ze série Doktor Proktor, museli jste zaznamenat poměrně časté odkazy na hypotetickou knihu „Bytosti, jejichž existenci byste si raději nepřáli“ vyslovené ústy chlapečka jménem Bulík. Pokud se tak stalo, možná jste přemýšleli, jak to či ono podivuhodné zvíře může vypadat. A protože byste v tomto případě nebyli jediní, kdo uvedenou zvědavostí trpí, rozhodl se Jo Nesbø dát nejistotě konkrétní tvář a milovníky Doktora Proktora odměnit encyklopedicky pojatým dílem se samovysvětlujícím názvem Senzační sbírka zvířat doktora Proktora.

Kniha je už vlastním designem určena k tomu, aby dílem šokovala, dílem pobavila a dílem přiměla k zamyšlení. Vázaný formát velikosti A4 s pevnými deskami a se šedesáti čtyřmi stranami v sobě skrývá kromě „Předmluvy Doktora Viktora Proktora“ ze září 2010 vyčerpávající popis dvaceti tří živočichů, kteří čtenáře nade vší pochybnost neponechají klidnými. V někom možná vyvolají pouhý úsměv, v někom údiv, jiného třeba i vyděsí. Celá škála emocí je povolena a dá se očekávat. Každá bytost je popsána svým jménem, latinským názvem, zařazením, popisem rozšíření i základních parametrů a případně typickým místem výskytu. Kromě toho je textová část postavena hlavně na zodpovězení zcela základní otázky: „Proč vás jeho existence nepotěší?“. Po této informativní sekci následuje obrazová a fotografická dokumentace, jež ve většině případů vykresluje zvláště vtipnou formou specifika a reálný (samozřejmě hypoteticky, přesto velice přesvědčivě) výskyt té či oné „potvory“.

Vykreslení živočichové jsou natolik rozdílní co do velikosti, „hrůzovitosti“ i výskytu, že je asi není možné rozdělit do nějakých specifičtějších podskupin. Pojďme si tedy alespoň prozradit, o kterých bytostech se v knize Senzační sbírka zvířat doktora Proktora mohou zvídaví čtenáři poučit. Zde je jejich výčet, v pořadí, v jakém se v knize vyskytují: hryzec vodní mongolský, ropucha nosorožčí, lumík norský typu A, sašimi harakiri, savouk peruánský sedminohý, škrtiliška obecná, hlemýžď sloní, pesopýr nepálský, anakonda (to zní povědomě, že?), nehtolosos žlutý, nosoplorožec namibijský, chameleon měsíční, masožravka dvojhlavá ghanská, dávivka obří minnesotská, rudohřbet tasmánský, bankosup islandský, ananus, bazidiobolus noční, skokorožec trøndský, slunéčko hroší, kaštanožrout teplokrevný, vznášenka obrovská a žvýkal tenkokožní.

Jestliže jste se ještě nesetkali s humornou stranou Nesbøho tvorby, ať už kvůli neznalosti, nebo z prostého dojmu, že „přeci nebudete číst něco pro děti“, pak Senzační sbírka zvířat doktora Proktora může být právě oním impulsem, jenž vás donutí situaci přehodnotit. Pokud jste žádný příběh doktora Proktora ještě nečetli, věřím, že teď už se na ně vrhnete. A jestli jste jejich znalci, pak bude vaše sbírka konečně úplná. Ale pozor, některá zvířata ze sbírky vás mohou doopravdy vyděsit. Takže četba a prohlížení jsou jen na vlastní nebezpečí.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSenzační sbírka zvířat doktora Proktora

Nesbo, Jo

Kniha Zlín, 2018

Napsat komentář