Ukázka z knihy Lidé plánují, Bůh se směje

Lide planuji_Buh se smeje
Deset kapitol knihy newyorské rabínky vám dojemně, přesvědčivě a s vtipem povypráví o cestě k Bohu, pokoře a přijetí všech stránek života, který se vždycky nevyvíjí podle našich představ…

Přinášíme vám ukázku z knihy Lidé plánují, Bůh se směje,
kterou vydalo nakladatelství Portál.

 

A žili šťastně až do smrti?

Nikdy mě nenapadlo, že by na svoje „a žili šťastně až do smrti“ mohl čekat i Bůh. Pocit, že některé jeho plány nevyšly tak, jak si přál, a že se mu smějeme, by totiž stejně tak dobře mohl mít i on. Všechno to začalo Adamem a Evou. Měli respektovat jediné pravidlo, ale to porušili. Kain zabil Ábela. Izraelité prosili, aby se směli vrátit do Egypta. Mojžíš rozbil první desky s desaterem přikázání. Bůh plánuje, člověk se směje.
Někdy doslova. Když Bůh slíbil Sáře a Abrahámovi syna, bylo Sáře devadesát a Abrahámovi sto let. Bůh řekl Abrahámovi: „Dám ti také z ní [Sáry] syna; požehnám ji a stane se matkou pronárodů.“
Abrahám nepochyboval. Stejně jako všichni muži si představoval, že bude mít dostatek sil do tisíce let. Byl radostí bez sebe. Z čirého štěstí se smál.
Zato Sára byla realističtější. Věděla, že šance otěhotnět v devadesáti je nulová. Pouhá představa, že bude ve svém věku čekat dítě, ji rozesmála. Nicméně smála se jinak než Abrahám. Vysmívala se sobě, svému muži i Bohu. Pravila: „Když už jsem tak sešlá, má se mi dostat takové rozkoše? I můj pán je stařec.“ Rozhodně neběžela shánět kolébku. Bůh se zlobil. Sára se mu vysmívala. Bohu se nikdy nikdo nesmál. Samozřejmě že se mu smála. Smála by se každá žena, jeho plán byl přece směšný. Ale ať už se Bůh zlobil jakkoli, nezapomněl na ni. Dal Sáře a Abrahámovi na stará kolena syna. Nařídil jim, aby ho pojmenovali Izák, což znamená „smích“.
Bůh má smysl pro humor. Narozením Izáka Bůh stvrdil pravý význam smíchu. Smích znamená možnost, ne výsměch. Smích představuje radost, stvoření, lásku, víru a vášeň. Tradice praví, že v den, kdy se Izák narodil, na světě přibylo tolik nového smíchu, že porodily i ženy, které byly dosud neplodné. Nemocní se uzdravili. Toho dne, kdy se Izák narodil, svět překypoval čirou radostí. Překypoval smíchem. (str. 18–19)

———————————-

Přečtěte si další ukázky.

———————————-

Sherre Hirsch

Sherre Hirsch je americká rabínka, spisovatelka a spirituální koučka, mediálně velmi známá. Napsala ještě další knihu: Jak se vypořádat s životními změnami a žít bez strachu a výčitek svědomí (2015).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Portál.


Portál byl založen v roce 1990 a dnes patří mezi dvacet největších nakladatelství v ČR. Vydává publikace z těchto oblastí: psychologie, pedagogika, sociální práce, média, populárně psychologická literatura, příručky pro rodiče, knihy her, knihy o zdravém životním stylu, rozhovory se zajímavými osobnostmi, knihy pro děti aj. Vydává také čtyři periodika: Psychologie dnesDěti a myRodina a školaInformatorium 3–8. Portál pořádá též odborné semináře pro pedagogy (akreditace MŠMT) a kurzy pro rodiče.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeLidé plánují, Bůh se směje
Když se život nevyvíjí podle vašich představ

Hirsch, Sherre

Portál, 2018

Napsat komentář