Napínavý start nového týdne

Tipy_kdyz krimi pisi zeny
Jak se nejlépe ochladit v horkých letních dnech? No přeci vzrušující četbou. Máme pro vás pořádnou dávku napětí, při které běhá mráz po zádech. Nechte se vtáhnout do děje a zažijte s hlavními hrdiny perné chvilky.

Jeden z nejprodávanějších finských titulů se dočkal i českého překladu. Hlavní hrdina Joe Chayefski pracuje jako neurovědec a brzy zjistí, co vše bude muset obětovat, aby zachránil svou novou rodinu.

Úspěšný neurovědec Joe Chayefski je muž s mnoha problémy, a to nejen takovými, které občas sami zažíváme, ale i mnohem méně obvyklými. Jeho žena je zahlcena prací, dcera tráví většinu času se smartphonem nejnovější generace a kdosi neznámý začal obtěžovat rodinu protesty proti Joeovým laboratorním pokusům na zvířatech. Nějak to pravděpodobně souvisí také s jeho bývalou ženou, která žije ve Finsku, a jejich synem. Ve snaze bránit svoji novou, americkou rodinu před násilím a svou dceru před zneužíváním bezohlednou technologickou firmou je Joe donucen přehodnotit své postoje a podniknout drastické kroky, aby zachránil ty, které miluje.
Valtonenův velký společenský román, který se z větší části odehrává v blízké budoucnosti, přináší vypjaté psychologické drama, jehož některé pasáže spadají do žánru techno-thrilleru nebo dokonce techno-hororu. Role zločinců přísluší bezskrupulózním technologickým firmám, mediálním monopolům, farmaceutickému průmyslu a teroristickým buňkám. Hlavní postavy románu pronásleduje neklid a nespokojenost se současným světem, citové odcizení i vzájemné neporozumění mezi evropskou a americkou kulturou. Ze všeho nejvíc ale trpí nezamýšlenými důsledky svých vlastních činů v komplikovaném globálním prostředí.
Vyplatí se přečíst pozorně těch několik set stran? V tomto případě ano. Valtonenovy postavy – především sám Joe, jeho bývalá manželka Alina a jejich syn Samuel – jsou komplikované, plasticky zobrazené osobnosti, usilující o život v pravdě a současně podléhající klamným iluzím. Na povrch se dostávají staré, hluboké problémy, ale také ještě znepokojivější otázky, které souvisejí se zneužíváním digitálních technologií a psychofarmak. Budoucnost, kterou román zachycuje, se totiž už začala dít, třebaže kniha dramatičnost jejích projevů zatím daleko překonává.
Román oceněný prestižní literární cenou Finlandia (2014) byl dosud přeložen do devíti jazyků a jen ve Finsku se ho prodalo přes sto deset tisíc výtisků.

Ohlasy na knihu

Úchvatné drama.

- Daily Mail

Mimořádně naléhavá prosba o soucit.

- De Standaard

Vzrušující, nápaditý a vyzrálý román.

- Est Ujság

Velký román mapující dosud neprobádaná rizika.

- Sand Am Meer

Oni nevědí, co činí

Autor: Jussi Valtonen
Přeložil: Michal Švec

Počet stran: 488
Vazba: brožovaná
Formát: 147×225 mm
ISBN: 978-80-7335-526-5
Doporučená cena: 398 Kč

 

Knihu Oni nevědí, co činí vydalo nakladatelství Leda.

O autorovi

Jussi Valtonen (* 1974) vystudoval psychologii na Univerzitě v Helsinkách a neuropsychologii na Univerzitě Johnse Hopkinse v Baltimoru. Za svůj první román Tasapainoilua (2003, Balancování) získal cenu J. H. Erkka pro mladé spisovatele. Druhý autorův román Siipien kantamat (2007, Neseni na křídlech), který zpracovává drama vztahu zasaženého tragédií, se dočkal velmi příznivého přijetí kritikou i blogery a obsadil druhé místo v soutěži nakladatelství Tammi a Bonnier. Zatím posledním Valtonenovým dílem je monumentální román Oni nevědí, co činí (2014), za nějž autor obdržel nejvýznamnější domácí literární ocenění Finlandia. Kromě spisovatelské činnosti se Jussi Valtonen věnuje vědeckému výzkumu v oblasti neuropsychologie. Žije v Helsinkách s manželkou a dvěma dětmi.

Zdroj informací: nakladatelství Leda

————————————————

Vivian by ani v duchu nenapadlo, že by se jí cestování, které má tak v oblibě, mohlo vymstít a způsobit jí trauma na celý život. Pak potká Johnnyho a nic už nebude jako dřív…

Vivian je kosmopolitní americká dívka s čínskými kořeny, která často uniká od náročné práce v rušném Londýně za dobrodružstvím a cestováním. Ráda poznává cizí země, krajiny a jiné kultury. Coby emancipovaná žena žije sama a dokáže se o sebe postarat. To však přestává platit ve chvíli, kdy na jednom ze svých výletů v Západním Belfastu potká Johnnyho.
Tento patnáctiletý chlapec pochází z irské komunity, která žije kočovnickým životem na okraji společnosti. Vyrostl v rodině, kde je zločin samozřejmostí, násilí je nutností, a kvůli nedostatku materiálního i citového zázemí je zvyklý brát si vše bez ptaní. Jejich střet vyvrcholí brutálním sexuálním násilím, a slunečný den v parku Lesní soutěska se tak nečekaně změní v temnou kapitolu Vivianina života.

Ukázka z knihy

Sedí v  ordinaci a  čeká, až její psycholožka konečně nastaví kameru. Je to malá místnost, značně stísněná v  akademickém, státem fi nancovaném stylu, a nad ní zívají vysoké knihovny, plné seriózního čtiva o léčbě traumatu, sledování pacientů, metodách kognitivně-behaviorální terapie. Na korkové nástěnce po své pravici má doktorka Greenová připíchnutá ručně psaná děkovná přáníčka od bývalých pacientů a jednu pohlednici s osamělou palmou na bílé písečné pláži. (str. 11)

Temná kapitola

Autorka: Winnie Li

Počet stran: 376
Vazba: pevná s přebalem
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-7597-027-5
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Temná kapitola vydalo nakladatelství XYZ. A přečtěte si ukázku.

O autorce

Winnie M LiWinnie M. Li je spisovatelka a producentka, která má za sebou práci v kreativním průmyslu na třech světadílech. Absolvovala Harvard, na londýnské akademii Goldsmiths získala magisterský titul z tvůrčího psaní a studuje doktorát na oboru Média a komunikace na London School of Economics. Nejdříve psala průvodce, produkovala nezávislé filmy, vytvářela programy filmových festivalů a pracovala na ekoturistických projektech, nyní pořádá umělecké festivaly a píše. Žije v Londýně, ale je tak trochu závislá na cestování.

Zdroj informací a fotografie: Albatros Media

————————————————

Ostravský spisovatel Richard Sklář se inspiroval Třetí říší a děj svého nového románu zasadil do prostředí druhé světové války. Co je vlastně zbraň odplaty, která měla zvrátit výsledek druhé světové války? A kde je jí konec?

„Nevěř všemu, co vidíš. I sůl může vypadat jako cukr.“
Nevinně vypadající telegram oživí vzpomínky na jednu letní studentskou brigádu před téměř třiceti lety. Odpověď na telegram způsobí zemětřesení nejen v samém srdci Evropy, ale odkryje také mnohem starší souvislosti, patřící k nejstřeženějším tajemstvím třetí říše. Průsečíkem všeho je prastará, až mystická oblast s původním názvem Morgenland…
Rudolf Honig, veterán z první světové války, je prostý vesnický kovář ve vesnici Malá Morávka v Jeseníkách. Koncem druhé světové války i u něj doma dojde ke krveprolití, které zásadním způsobem zasáhne do zbytku jeho života. Je zajat, ale před postupující frontou se mu podaří i se svým věznitelem, důstojníkem SS, uniknout. Oba jsou ranění a několikrát přežijí svou smrt. Cesty osudu je vedou do přísně utajené továrny na území dnešního Polska, kde sídlí Vůdcova poslední naděje – zbraň odplaty. Konec války je zastihne na druhé straně Hrubého Jeseníku, nicméně pořád jako oko v hlavě střeží tajemství, svěřené jim nejzáhadnější ženou třetí říše. Ono tajemství v paralelním příběhu prosákne i do dnešních dní a protne se ve vzrušujícím závěru.
Většina osob a událostí, vyskytujících se v příběhu, jsou výplodem autorovy fantazie. Ledaže…

Ukázka z knihy

Kvapem padal další promrzle tichý soumrak. Z dálky do ticha najednou práskly dva suché výstřely. Jednotlivé rány z pušky. Ozvěna těch zvuků se ještě chvíli nesla mezi stromy a pak utichla. Po chvíli to tady bylo znovu, tentokrát o poznání blíže. Rudolf přestal kopat, napřímil se a navzdory zimě si otřel zpocené čelo. Nechtěl se tady pod skálou v  lese zdržovat déle, než bylo bezpodmínečně nutné. Teď se podle všeho blíží fronta, nebo co to vlastně je. Z toho koukaly další komplikace. Bude sebou muset pořádně hodit. (str. 5)

Zaujala vás ukázka? Tak neváhejte pokračovat.

Morgenland

Za největším tajemstvím třetí říše
Autor: Richard Sklář

Počet stran: 352
Vazba: vázaná
Formát: 165×235 mm
ISBN: 978-80-271-0829-9
Doporučená cena: 349 Kč

 

Knihu Morgenland vydalo nakladatelství Cosmopolis.

O autorovi

Richard SklarRichard Sklář je vynikající ostravský spisovatel, publicista, fotograf, marketingový a reklamní pracovník. Jeho knihy Vila na Sadové a Anděl smrti se záhy staly mezi čtenáři velmi oblíbenými. Narodil se v Orlové, ale již přes dvacet let žije v Ostravě. Za tu dobu poznal spoustu zajímavých lidí a partyzánských stezek, což se následně odráží v jeho literární tvorbě. V 90. letech pracoval jako kondiční trenér Útvaru rychlého nasazení. Díky svým kontaktům a zkušenostem zná i zapadlá a zapomenutá zákoutí Ostravy a využívá je ve svých příbězích.  Jeho knihy si velmi rychle získaly silnou fanouškovskou základnu.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Grada

————————————————

Mistr hororů Stephen King označil následující knihu jako naprosto skvělé čtení! Gotický thriller přenese čtenáře na zlověstné a nebezpečné místo, kde se musí všichni obávat o své životy.

Samota je zlověstná a nebezpečná: místo na pobřeží Irského moře, které nese pečeť dávných dob a během staletí si vyžádalo desítky, ba stovky životů – zvířat i lidí. Písčiny na pobřeží jsou zrádné, příliv nenadálý, počasí věčně nevlídné. Právě do těchto končin v severní části hrabství Lancanshire přijíždí na jedny Velikonoce někdy v sedmdesátých letech minulého století vypravěč, jeho mentálně postižený bratr Hanny a skupinka věřících z jedné katolické farnosti na předměstí Londýna. Do kraje, z něhož pochází vypravěčova matka, jezdila skupinka pravidelně již s minulým knězem; po jeho smrti se sem vydávají znovu s knězem novým, a to v naději, že návštěva věkovité kaple v nehostinném kraji napomůže zázraku a Hanny se uzdraví. Poutníci však v kraji rozhodně nejsou vítáni – jsou svědky událostí, jejichž význam se jim ozřejmí až mnohem později. Samota je úžasný gotický thriller, skvěle vyprávěný a plný napětí. Jako takový dá vzpomenout na klasiky žánru typu Maturinova Poutníka Melmotha nebo nejlepší prózy Daphne du Maurierové.

Ukázka z knihy

Billy byl místní opilec. Znal ho každý. Jeho pád z výšin až na dno byl předem daný stejně, jako je počasí vtisknuto do mytologie místa. Pro lidi, jako byla Maska a otec Wilfred, kteří ho používali jako zářný příklad toho, jak může pití člověka zničit, to byl skutečný dar z nebes. Billy Tagger nebyl člověk, byl to trest. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Hrůzy tohoto románu jsou neomezené… Jak ohavnosti, tak i zázraky.

- New York Times

Samota

Autor: Andrew Hurley
Přeložil: Ladislav Nagy

Počet stran: 336
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-257-2394-4
Doporučená cena: 348 Kč

Knihu Samota vydalo nakladatelství Argo.

O autorovi

Andrew Michael Hurley (* 1975) bydlel v Manchesteru i Londýně, dnes žije v hrabství Lancashire. Za svůj první román Samota získal v r. 2015 cenu Costa Book Award i ocenění britského knižního průmyslu British Book Industry Award pro nejlepší debut roku.

Zdroj informací: kosmas.cz

————————————————

Fredrik Olson navázal na svou románovou prvotinu, která slavila úspěch po celém světě a byla přeložena do dvaceti pěti jazyků. Aby kryptolog William Sandberg očistil své jméno, musí zjistit, kdo stojí za podezřelými útoky po celém světě.

Velká část Švédska je zasažena výpadkem proudu. Významné cíle po celém světě podléhají elektronickým útokům. A kryptolog William Sandberg, kterého nedávno vyhodili z práce, je zatčen vlastními bývalými kolegy na základě podezření, že stojí za všemi těmito činy. Když vyjde najevo, že výpadek proudu ve Švédsku je jen jedním z dlouhé řady podobných útoků po celém světě, zbývá Williamovi jen jediný způsob, jak se očistit. Musí se sám pokusit přijít na to, kdo se za útoky skrývá. Někdo ho ale na každém kroku sleduje. Kdo to je? Co lidé z ústředí obrany tají? A proč se zdá, že to všechno nějak souvisí se Sarou?

Ukázka z knihy

Jediné, co mu chybělo, byl jeho vlastní vzhled.
Ne snad, že by byl marnivý, naopak: Zanedbaný obličej měl posetý drobnými dolíky a nehodlal na tom nic měnit. Teď však byla pokožka na obličeji navíc ještě napjatá a podrážděná. Pod zastřiženým strništěm planula rudou barvou, i když od posledního holení uběhlo už několik dní. (str. 11)

Ohlasy na knihu

Pestrý, naprosto strhující thriller psaný ve filmových obrazech.

- The Independent

Nebudete schopni knihu ani na chvíli odložit. Podle zvěstí skoupily filmové společnosti práva k Olssonově debutu rychlostí blesku, a vsadila bych se, že to samé bude následovat i s jeho druhým románem. Katastrofální výpadek proudu, který vyřadí z provozu půlku Švédska, je začátkem strhujícího běhu událostí, při němž William Sandberg naráží přímo do základních pilířů lidské existence.

- Jenny Lindhová, M-magasin, Švédsko

Vševidoucí oko

Autor: Fredrik Olsson
Přeložila: Jana Thomsen

Počet stran: 680
Vazba: vázaná
Formát: 140×205 mm
ISBN: 978-80-7473-657-5
Doporučená cena: 399 Kč

 

Knihu Vševidoucí oko vydalo nakladatelství Kniha Zlín. A nezapomeňte si přečíst ukázku.

O autorovi

Ačkoliv se Frederik T. Olsson od dětství toužil po herecké kariéře, nakonec se stal respektovaným autorem filmových a televizních scénářů. Žije ve Stockholmu a román Konec řetězce je jeho románovou prvotinou.

Zdroj informací: nakladatelství Kniha Zlín


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeOni nevědí, co činí

Valtonen, Jussi

Leda, 2018

zobrazit info o knizeVševidoucí oko

Olsson, Fredrik T.

Kniha Zlín, 2018

zobrazit info o knizeTemná kapitola

Li, Winnie M.

XYZ, 2018

zobrazit info o knizeMorgenland
Za největším tajemstvím třetí říše

Sklář, Richard

Cosmopolis, 2018

zobrazit info o knizeSamota

Hurley, Andrew Michael

Argo, 2018

Napsat komentář