Historie ožívá na stránkách knih

Tipy_Historie oziva
Tři dnešní tipy vás zavedou do Říma za jeho proslulou císařskou dynastií, do Lisabonu 70. let 20. století a nakonec také do Sieny roku 1347. Procestujte s námi svět i jeho dějiny!

Dynastie přináší příběh první císařské dynastie Říma, rodiny, ve které najdeme ty nejzajímavější postavy římských dějin. Poznejte kruté vládce a vrahy, cizoložníky i gladiátory.

Dynastie

Vzestup a pád Caesarova rodu
Autor: Tom Holland
Přeložil: Stanislav Pavlíček

Počet stran: 448
Vazba: vázaná
Formát: 162×240 mm
ISBN: 978-80-7363-882-5
Doporučená cena: 499 Kč

Knihu Dynastie vydalo nakladatelství Dokořán v edici Mimo edice.

Římu nejprve vládli králové a pak se stal republikou. Ale poté co dobyl svět, se jeho republika zhroutila a Řím se topil v krvi. Občanské války byly tak strašné, že římský lid nakonec přivítal vládu autokrata, který mu dokázal přinést mír. Jejich nový pán si říkal Augustus (Vznešený) nebo také „oblíbenec bohů“. Křiklavé kouzlo dynastie, kterou Augustus založil, se nikdy nevytratilo. Žádná jiná rodina se jí nemůže vyrovnat galerií předních postav, jež vyvolávají zájem i znepokojení. Tiberius, slavný vojevůdce, který skončil jako zahořklý samotář, nechvalně proslulý svým zvráceným chováním; Caligula, mistr krutostí a ponižování, jenž chtěl jmenovat konzulem svého koně; Agrippina, která svými manévry dostala k moci svého syna Nera, jenž ji dal nakonec zavraždit; a samotný Nero, který závodil na olympijských hrách, oženil se s eunuchem a po požáru Říma si v centru metropole vystavěl vlastní palác neřestných rozkoší. Tom Holland přináší oslnivý portrét první císařské dynastie Říma. V tomto strhujícím příběhu nalezneme vrahy i ctihodné senátory, cizoložníky i vlasaté barbary, pletichařící matky i zdráhající se gladiátory. Dynastie je freskou rodiny, která přetvořila a ohromila Řím.

 

Ukázka z knihy

Píše se začátek roku 40 n. l. Gaius Julius Caesar Augustus Germanikus sedí na vyvýšeném stupínku u oceánu. Zatímco se o pobřeží rozbíjejí vlny a vzduch je prosycen vodní tříští, on upřeně hledí na moře. V jeho hlubinách přišli Římané během let o nejednu loď. Šušká se, že v jeho šedých vodách číhají podivné nestvůry a za obzorem leží ostrov, který se hemží divošskými a kníratými lovci lebek: Británie. Takovéto nástrahy, které se skrývají na samém okraji civilizace, dokážou udělat vrásky na čele i tomu nejsmělejšímu a nejodhodlanějšímu hrdinovi. (str. 14)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Tom Holland

Tom Holland (* 1968) vystudoval anglickou a antickou latinskou literaturu na univerzitě v Cambridgi, doktorát pak získal na univerzitě v Oxfordu. Poté pracoval v BBC, kde adaptoval Hérodota, Homéra, Thukydida a Vergilia pro rozhlasové vysílání. Kniha Rubikon (česky 2005), v níž reinterpretuje dějiny posledních desetiletí římské republiky, si získala nejen přízeň čtenářů, ale i odborné veřejnosti (byla mu udělena Cena Hessella-Tiltmana za historii za rok 2004). Podobného ohlasu se dostalo také Hollandově knize věnované první „srážce civilizací“ Perský oheň (česky 2007). Jeho dokument Islam: The Untold Story vyvolal vášnivé reakce, autor dokonce obdržel několik výhrůžek smrtí. Pro BBC Tom Holland připravil v roce 2011 pořad Dinosaurs, Myths and Monsters, je také autorem řady fantastických románů a proslavil se trilogií námětově čerpající ze života lorda Byrona. Tom Holland je ženatý, má dvě děti a žije v Londýně.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Dokořán.

————————————————

Návrat karavel je připomínkou slavné éry portugalské mořeplavby. Přečtěte si o ní a jejích nejvýznačnějších postavách, k nimž patřil například i Vasco da Gamma.

Návrat karavel

Autor: António Antunes
Přeložila: Marie Havlíková

Počet stran: 231
Vazba: vázaná
Formát: 135×206 mm
ISBN: 978-80-7407-415-8
Doporučená cena: 248 Kč

Knihu Návrat karavel vydalo nakladatelství Garamond v edici Transatlantika.

Lisabon, 70. léta dvacátého století: v duchu magického realismu ožívají velké postavy portugalských mořeplavců a kolonistů: Vasco da Gamma, Pedro Alvarez Cabral a ostatní, dnes již zapomenutí hrdinové portugalské historie. Postavy mořeplavců bloudí po proměněném a jim neznámém Lisabonu a očekávají návrat lodí ze zámořských výprav a obnovení velikosti kdysi mocného Portugalska. Nostalgická i kritická připomínka kdysi slavné koloniální doby od jednoho z nejznámějších současných portugalských spisovatelů.

 

Ukázka z knihy

Po dvou či třech týdnech, během nichž viděl připlout mnoho karak plných úzkostných zřítelnic a skromných zavazadel, jež si majitelé tiskli k prázdnému žaludku, vzdal muž jménem Luís čekání na ledničku a sporák, které jistě ukradli černoši v Loandě a prodali je německým statkářům z Gabonu, a rozhodl, že otec, kypící v rakvi mezi hemžícími se červy, se bude muset spokojit s pohřbem na zapřenou za noci mezi stíny, jež zůstaly zapomenuty u hřbitovních zdí, kde je tráva vyšší, než kam dohlédnou oči hrobníků. Jeden z pobřežních strážných, který s ním v podvečer mluvil, když sledoval manévrující galeony a karavely, připlouvající do přístavu rozbité na kusy záhadnými větry a jež byly řízeny přízraky s třírohými klobouky zmámenými koity Sirén, mu nabídl zbytky od večeře ze svého ešusu, omaštěné brambory se stopkami banánů a chrupavkami kuřete, které se přilepily na dno, jídlo námořníků na souši, jež mu připravila žena v lodžii v Beatu zasklené soply z nosu jejich dětí.

 

António Lobo Antunes

António Lobo Antunes (* 1942) je portugalský spisovatel oceněný v roce 2007 nejvýznamnějším portugalským literárním oceněním, Camõesovou cenou. V době Salazarova režimu byl vojenským lékařem ve válce v Angole. Válka a koloniální politika se staly významnými tématy jeho tvorby. Do Portugalska se vrátil v roce 1973 a začal zde pracovat jako psychiatr, ale brzy se přeorientoval na literaturu. Žije v Lisabonu. Česky vyšel román Jidášova díra (2002).

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Garamond.

————————————————

Písařka ze Sieny se vyznačuje řadou výstižných přívlastků. Lze ji označit jako příběh milostný, detektivní i historický. V každém případě je ale strhující a ideální pro milovníky románů, jako jsou Dívka s perlou nebo Cizinka.

Písařka ze Sieny

Autorka: Melodie Winawerová
Přeložil: Ondřej Frühbauer

Počet stran: 456
Vazba: vázaná
Formát: 130×205 mm
ISBN: 978-80-7359-544-9
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Písařka ze Sieny vydalo nakladatelství Metafora.

Strhující milostný příběh a napínavý historický detektivní příběh, spojující dva lidi napříč časem. Beatrice Trovato, mladá doktorka neurochirurgie, sice dobře ví, jak funguje lidský mozek, ale v záležitostech srdce se moc nevyzná. Po nenadálém úmrtí bratra letí jako jeho jediná dědička z New Yorku do toskánské Sieny. Bratr se tam zabýval událostmi z období morové epidemie ve 14. století. V Sieně jí zanechal dům a složku s výsledky výzkumu. Beatrice se v domě usadí a stále hlouběji se noří do bratrova bádání. Jednoho dne narazí na deník malíře fresek Gabriela Accorsiho, na jehož obrazu šokovaně zahlédne vlastní tvář. Minulost a přítomnost se záhadně prolnou a Beatrice se ocitne v roce 1347 v Sieně, těsně před propuknutím morové rány. S pomocí Gabriela odhalí spiknutí, jehož důsledky zasahují až do stovky let vzdálené budoucnosti. Stane se ale i něco nečekaného: Beatrice propadne nejen kouzlu Gabriela, ale také středověkého života. V okamžiku, kdy si černá smrt začíná vybírat první oběti, se musí rozhodnout, do které doby skutečně patří. Písařka ze Sieny je příběhem ženy chycené v romantické a nebezpečné pasti lásky. Čtenářky Cizinky Diany Gabaldon či Dívky s perlou Tracy Chevalier budou uchváceny románem postaveným na časovém prolínání dvou příběhů, jednoho v současnosti a druhého v minulosti.

 

Ukázka z knihy

V životě každého neurochirurga je jedna nevyhnutelná konstanta: telefon. Jakmile vám zazvoní, musíte ho vzít. Když mi ve tři ráno explodoval kousek od ucha vyzváněcí tón, byla jsem rázem plně bdělá. Lékař sloužící pohotovost očividně prožíval náročnou noc.
„Doktorka Trovato? Tady je doktor Green, oddělení A. Máme tu starší pacientku s intrakraniálním krvácením v oblasti mozečku – je bez reakcí a CT vypadá bledě. Za jak dlouho se sem můžete dostat?“
„Za osm minut. Připravte sál.“
Cerebellum neboli mozeček sídlí v malé komůrce uvnitř lebky. Jde o těsný prostor s pevným ohraničením, proto tu schází místo pro případný krevní výron, jehož následky mohou být katastrofální. Mozková hmota je tlačena jediným možným směrem, dolů, skrze foramen magnum, velký otvor v dolní části lebky. Přitom dochází k rozdrcení mozkového kmene, řídicího centra základních životních funkcí. Pokud chirurg nezasáhne včas. (str. 7)

 

Melodie Rose Winawerová

Melodie Rose Winawerová je lékařkou, vědeckou pracovnicí a profesorkou neurologie na elitní Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Vystudovala biologickou psychologii, medicínu a epidemiologii na univerzitě Yale, Kolumbijské univerzitě a Pensylvánské univerzitě. Vydala na padesát odborných článků. Hovoří plynule španělsky a francouzsky, ovládá latinu a má ucházející znalost italštiny. S manželkou a třemi dětmi žije v Brooklynu. Písařka ze Sieny je její prvotina.

Informace byly čerpány ze stránek nakladatelství Metafora.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé knížky za skvělé ceny.

Která z dnes představených knih vás nejvíce zaujala? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDynastie
Vzestup a pád Caesarova rodu

Holland, Tom

Dokořán, 2018

zobrazit info o knizeNávrat karavel

Antunes, Antonio Lobo

Garamond, 2018

zobrazit info o knizePísařka ze Sieny

Winawerová, Melodie Rose

Metafora, 2018

Napsat komentář