Dějiny Evropy zábavně, ale poněkud tendenčně

malovane_dejiny_evropy
Od domestikace psa až po vznik Evropské unie provede čtenáře komiksová kniha, na které se podílel kolektiv kvalitních kreslířů a autorů. Je však v pořádku vkládat do dětských knih vlastní politické preference?

Komiksová kniha Malované dějiny Evropy, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Albatros, obsahuje dějiny od pravěku až po nedávnou současnost, převedené do komiksové formy. Autory knihy jsou Vít Haškovec a Ondřej Müller, kteří spolupracovali s rozsáhlým kolektivem ilustrátorů – jmenovitě s Vojtěchem Domlátilem, Bohumilem Fenclem, Barborou Kyškovou, Johanou Hrabíkovou Vojnárovou, Matyašem Namaiem a Zuzanou Vízkovou.

Kniha je rozdělena na kapitoly dle jednotlivých dějinných epoch. Každá z těchto kapitol (Pravěk, Doba prvních zemědělců, Doba bronzová a první civilizace, Antika, Středověk, Na prahu novověku, Novověk, Pozdní novověk – 20. století) obsahuje množství podkapitol, které jsou samostatnými tematickými celky. Čtenář se tak dozví například o typických znacích gotického slohu, o původu Habsburků, průmyslové revoluci a o nástupu Hitlera k moci. Protože na knize spolupracovalo množství ilustrátorů, styl kresby se průběžně mění, což je další ze skutečností, která činí knihu zajímavou.

Komiksové kresby jsou doprovázeny textem obsahujícím fakta i vtipné glosy. Autoři občas do doprovodného textu vložili odkazy na současnou politickou situaci. Ačkoli je možné, že šlo pouze o náhodu, občas mi tyto narážky přišly nepatřičné vzhledem k tomu, že nesouvisely s popisovanými historickými událostmi. Jako konkrétní příklad jmenujme část, kde mezi sebou pravěcí lovci vedou následující rozhovor: „Teď už bude líp?“ – „Ano. Bude líp.“ – „Bojím se, že nebude…“, nebo hned navazující část, popisující vtrhnutí tureckých migrantů do Evropy i přes odpor muže, žádajícího po nich víza, kterému se po prohnání „migrantské vlny“ nad hlavou roztočí hvězdičky připomínající vlajku Evropské unie.

V tomto kontextu je třeba se ptát, zdali je vhodné do knihy, která je primárně určena pro děti (podle informací na deskách je kniha určena pro děti od 8 let), vkládat vlastní politické názory související s kontroverzními tématy současné doby. Myslím si, že nikoli. V literatuře faktu by měla zaznívat ideologicky nepostižená fakta, nikoli dehonestace (či naopak adorace) mezinárodních organizací či etnických skupin, ať už je autorův názor jakýkoli. U knih, určených pro dětské čtenáře, je navíc nutné počítat s tím, že od dětí nelze automaticky očekávat schopnost hloubkového kritického zhodnocení informací.

malovane_dejiny_evropy1

Publikace Malované dějiny Evropy má potenciál zaujmout fanoušky komiksů nebo ty, kteří si chtějí zopakovat historii nevšedním způsobem. Zároveň může jít o zajímavou učební pomůcku pro žáky především druhého stupně základních škol, pro které budou komiksy interesantním způsobem, jak si zopakovat látku. Na druhou stranu je však ke knize nutné přistupovat s aktivovaným kritickým myšlením kvůli subjektivním narážkám na politické dění i tam, kde by jej čtenář předem neočekával.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeMalované dějiny Evropy

Haškovec, Vít – Müller, Ondřej

Albatros, 2018

Napsat komentář