Zahrajte si o duchovní kořeny západní civilizace

atheny-a-jeruzalem-perex
Zatímco Židé vyznávají nekonečnost a naději, Řekové věří v konečnost a tragédii rozumu, přesto obě civilizace směřují ke společné ideji – jednotě. A právě ta je také základním kamenem západní civilizace.

Dialog mezi židovským a řeckým myšlením

Kniha zajímavým způsobem popisuje dialog mezi židovským a řeckým myšlením, na němž stojí základy naší západní civilizace a v jehož středu ční systém hodnot oslavujících svobodu bytí a myšlení jednotlivce, rozum, shromažďování vědomostí a zdokonalování materiálního i duchovního světa. Židé vyznávají nekonečnost a naději, Řekové konečnost a tragédii rozumu, ale obě civilizace směřují k základní ideji západní civilizace, kterou je jednota: jednota Boha, jednota Člověka, jednota Druhého, jednota Příčin, jednota monoteismu, jednota Vědy, Víry a Pravdy.

Někdy bývá tento židovsko-řecký původ opomíjen. Západní civilizace sice připouští řecké příbuzenství, zanedbává však obvykle to, co dluží judaismu, a hlásí se pouze ke křesťanství. V této knize předkládáme jakousi psychoanalýzu západní civilizace – Okcidentu–, která má odhalit její rodinná tajemství a vyrovnat se s nimi. Právě to je podmínkou jejího přežití.

 

Athény a Jeruzalém: Úděl duchovní říše Západu

Autoři: Jacques Attali, Pierre-Henry Salfati

Vydalo: nakladatelství Garamond
Překlad: Joseph F. Vedlich
Počet stran: 216
Vazba: pevná bez přebalu
Vydáno: 4/2018
ISBN: 978-80-740-7407-3

Přečtěte si více o knize Athény a Jeruzalém: Úděl duchovní říše Západu, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Garamond.

Nakladatelství Garamond vydává knihy na českém trhu již 20 let a zaměřuje se na překladovou literaturu z francouzštiny, angličtiny a hebrejštiny, dvojjazyčné tituly v pěti jazycích a české autory literatury faktu. Mezi nejúspěšnější řady patří série případů soudce Ti z Číny 7. století.

 

O autorech

Jacques Attali, politolog, bývalý poradce prezidenta Mitteranda a spisovatel. V jeho díle najdeme eseje, romány, biografie či divadelní hry.

Pierre-Henry Salfati, režisér a scenárista, vyučuje židovskou filozofii. Nedávno diváky zaujal filmem Poslední spravedlivý o muži, který po desítkách let útěku před událostmi druhé světové války musí dokazovat svůj původ, aby mohl být pohřben na židovském hřbitově.
(Zdroj informací: nakladatelství Garamond)

 

Vyhrajte knihu Athény a Jeruzalém

Připomeňte si, kde jsou kořeny západní kultury. Ve své knize je odhalují Jacques Attali a Pierre-Henry Salfati. I když se na první pohled židovské a řecké filosofie liší, směřují ke stejné ideji; a právě ta je také základem naší civilizace. Ačkoliv by se mohlo zdát, že tato daleká minulost se současností nijak nesouvisí, přesvědčíte se o opaku. Právě díky ní totiž můžeme lépe pochopit nynější situaci, například vztah Evropy a muslimských přistěhovalců, nebo se dokonce pokusit nahlédnout i do možné budoucnosti.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Garamond vám přinášíme soutěž, ve které pět z vás může knihu Athény a Jeruzalém: Úděl duchovní říše Západu vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu
Athény a Jeruzalém: Úděl duchovní říše Západu
probíhá od 24. května do 6. června 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 5 knih Athény a Jeruzalém

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAthény a Jeruzalém
Úděl duchovní říše Západu

Attali, Jacques – Salfati, Pierre-Henry

Garamond, 2018

Zahrajte si o duchovní kořeny západní civilizace - DISKUZE

Počet reakcí: 2
  1. Hanka394 napsal:

    Děkuji za krásnou knihu, také již přišla.

  2. a.k napsal:

    Dobrý den, výhra „Athény a Jeruzalém“ už je doma. Mockrát děkuji.

Napsat komentář