Týden čtení dětem

Tyden cteni detem
Celostátní projekt Týden čtení dětem, který letos už poosmé poukáže na to, jak je prospěšné dětem předčítat, proběhne od 1. do 10. června 2018 a poprvé dostane mezinárodní punc. Díky partnerským organizacím se Česká republika společně s Polskem, Slovenskem a Maďarskem zapojí do mezinárodního projektu Visegrád čte dětem.

Celý projekt a samotný 8. Týden čtení dětem zahájí slavnostní inaugurace v pondělí 28. května v hotelu Ambassador Zlatá Husa na Václavském náměstí v Praze. Zúčastní se jí zástupci všech zemí Visegradské čtyřky. Akce je určená pro děti a rodiče, školy, knihovny či rodinná centra.

My, rodiče, míváme často dojem, že bychom svým dětem měli vnímání světa uspíšit, zatraktivnit, otevřít jim všechny možné přístupové cesty. Naše děti však nejvíce potřebují přítomnost druhého člověka, ne toho virtuálního na displeji televize nebo chytrého mobilu, ale živého, moudrého průvodce. Ne vždy si uvědomujeme, jak negativní vliv na dětskou duši má přebytek virtuálních vjemů. Myšlenka čtení dětem je tak univerzální, že není důvod jí vytyčovat hranice,

říká Eva Katrušáková, ředitelka Celé Česko čte dětem.

Program v hotelu Ambassador začne v 17 hodin a moderovat jej bude herec Martin Dejdar. Na akci vystoupí mimo jiné i autorka dětských knížek Ivona Březinová, sportovní manželé badmintonista Petr a biatlonistka Gábina Koukalovi a herci scénického čtení Listování s představením Zahrada od Jiřího Trnky. Hosté si užijí i hudební doprovod v podání kapely Mirai. Děti a rodiče se mohou těšit na 1,5 hodiny zábavy, kdy se bude číst, hrát i zpívat. Každé dítě odejde z inaugurace s krásnou knížkou z nakladatelství Albatros a Mladá fronta.

Součástí týdne budou akce nejrůznějšího typu, mezigenerační aktivity, setkání se spisovateli nebo malé dílny pro děti a rodiče. Cílem projektu je motivovat rodiče, aby svým dětem hlasitě předčítali.

Děti, které mají rády překvapení a chtějí dostat krásnou dětskou knížku, se mohou zapojit do projektu Koláčky štěstí s NIVEA a poslat svá knižní přání spolu s adresou na email do Celé Česko čte dětem.

Vylosujeme 30 adres a přání, napíšeme je na papírek a zapečeme do ‚koláčku štěstí‘. Koláčky rozdáme mezi naše hosty na slavnostní inauguraci 8. Týdne čtení dětem 28. 5. v Praze. Majitelé koláčků pak zašlou dané knižní přání na danou adresu,

říká organizátorka akce Eva Katrušáková.

Jeden z pisatelů bude také pozván na inauguraci do Prahy, kde bude mít možnost osobně se setkat a vyfotit se se známými osobnostmi.

Během května a června proběhne ještě literární soutěž Knihorej s Niveou. Tentokrát netradičně bude každý měsíc vyhlášena jedna dětská kniha pro mladší děti a jedna pro starší děti, kterou mají během měsíce rodiče svým dětem přečíst a pak společně odpovědět na tři otázky. Pět mladších a pět starších dětí za květen a za červen může očekávat knižní dary od Celé Česko čte dětem a dárky od Nivey.

Více na http://celeceskoctedetem.cz/

Visegrad cte detem

Doporučení:
Share

Napsat komentář