Vyhrajte podmanivý příběh inspirovaný skutečností

dnes-v-noci-jsem-ji-videl-perex
Veronika Zarniková, okouzlující žena z vysoké společnosti, je společně s manželem nucena udržovat styky s německými důstojníky, aby nepřišli o své postavení, i když zároveň podporují partyzány. Jednoho dne však dojde k tragédii.

Pět pohledů na jednu ženu

Válečná Lublaň i slovinské podhůří, smetánka, nacisté i partyzáni… a mladá okouzlující žena z vysoké společnosti Veronika Zarniková, která jednoho dne záhadně zmizí.

Veroničin příběh odkrývá pět vypravěčů, každý z nich doplní dílek tajemné skládačky jejího zmizení. Důstojník Stevan ji líčí jako extravagantní milenku, německý vojenský lékař jako vznešenou dámu, její nemohoucí matka jako milující dceru, komorná Jožica jako ohleduplnou nadřízenou a dělník a někdejší partyzán Jeranek jako milovnici přírody. Právě Jeranek, jehož Veronika díky přímluvě zachránila z německého vězení, je strůjcem tragického osudu manželů Zarnikových… Podmanivě napsaný příběh z období druhé světové války je volně inspirován skutečnými událostmi.

Po svém vydání román otevřel dosud odkládanou debatu o občanské válce, která v Jugoslávii probíhala na konci druhé světové války. V té se střetli původní spolubojovníci proti Němcům Titovi komunističtí partyzáni s tzv. domobranci a vojáky královského vojska. Vítězi se stali partyzáni, kteří jako protežovaná skupina měli až dosud patent na výklad historie.

 

Dnes v noci jsem ji viděl

Autor: Drago Jančar

Vydalo: nakladatelství Plus
Překlad: Kamil Valšík
Počet stran: 216
Vazba: pevná s přebalem
Vydáno: 5/2018
ISBN: 978-80-259-0870-9

Přečtěte si více o knize Dnes v noci jsem ji viděl, kterou do soutěže věnovalo nakladatelství Plus patřící pod společnost Albatros Media. A nezapomeňte si stáhnout také ukázku.

Plus_Albatros-Media

Nakladatelství Plus se zaměřuje na kvalitní literaturu různých žánrů od humoristických románů po krimi. Přináší významná díla světové literatury i českou prózu, klasická díla z žánru strašidelné povídky a také se věnuje objevné literatuře non-fiction a komiksům.

Albatros Media, a.s. je mediální společnost a největší knižní vydavatelství v ČR. V návaznosti na tradici sahající až k roku 1949 společnost vydává více než tisíc knižních titulů ročně. Skupina zaštiťuje knižní nakladatelství Albatros, CooBoo, Plus, Motto, XYZ, Edika, BizBooks, CPress, Computer Press, Management Press, B4U Publishing, Fragment, partnerský projekt Edice České televize a nakladatelství elektronických knih eReading.

 

Ukázka z knihy

Proto jsem toho dne, když se mě zeptala, jak se jmenuje moje děvče, vůbec nebyl překvapený. Jelica. A jak ti říká Jelica? Stevo. No, tak jsi tedy Stevo. Já jsem Veronika, žádná paní, jen Veronika, rozumíš? To je dobře, že rozumíš. Rozuměl jsem, že právě takhle začalo něco, co bylo celou dobu nevyhnutelné. Když jsme jezdili kolem Sávy a na uzdách vodili koně po lesních cestách. Když jsme seděli v trávě a bavili se o koních, kteří bývali kdysi malí jako psi a teď jsou velcí, moudřejší a svobodnější než člověk.
Neboť člověk není svobodný, prohlásila, já tedy určitě ne.
Vstala a netrpělivě chodila sem a tam po trávě. A ty ještě méně, řekla, ty jsi ještě méně svobodný tam v těch svých kasárnách. (str. 29)

 

O autorovi

drago-jancarDrago Jančar je světoznámý slovinský autor. Narodil se v Mariboru, kde také vystudoval práva. V současnosti žije v Lublani a živí se jako novinář, dramatik, scenárista a spisovatel na volné noze. Mezi lety 1987 a 1991 působil ve funkci předsedy slovinského PEN klubu, od roku 1995 je mimořádným členem Slovinské akademie věd. Jeho romány, eseje, hry a povídky byly přeloženy do mnoha jazyků a jeho divadelní hry nastudovala řada zahraničních divadel. Získal několik slovinských a mezinárodních ocenění, mimo jiné Prešerenovu cenu za celoživotní dílo (1993), Evropskou cenu za krátkou prózu města Augsburg (1994), Herderovu cenu za literaturu (2003) a cenu Jeana Améryho za esej (2007). Je také trojnásobným držitelem nejvýznamnějšího slovinského literárního ocenění Kersnikovy ceny.
(Zdroj informací a fotografie: společnost Albatros Media)

 

Vyhrajte knihu Dnes v noci jsem ji viděl

Manželé Zarnikovi jsou ochotni udělat pro záchranu svého postavení a majetku takřka čehokoliv. Stýkají se s německými důstojníky, i když za jejich zády tajně podporují partyzány. Jenže právě jeden z nich se stane strůjcem tragického osudu podmanivé Veroniky. Přečtěte si celý příběh, který před vámi postupně odkryje pět vypravěčů, z nichž každý znal tuto mladou ženu jinak – od extravagantní milenky, přes ohleduplnou zaměstnavatelku až po milující dceru. Začtěte se do románu slovinského autora Draga Jančara, se kterým se můžete setkat na 24. ročníku knižního veletrhu a literárního festivalu Svět knihy.

Ve spolupráci s nakladatelstvím Plus patřícím pod společnost Albatros Media vám přinášíme soutěž, ve které tři z vás mohou knihu Dnes v noci jsem ji viděl vyhrát. Stačí, když u soutěžní otázky vyberete jedinou správnou odpověď ze tří možností, a výhra může být vaše. Hodně štěstí!

Soutěž o knihu Dnes v noci jsem ji viděl
probíhá od 8. do 21. května 2018.

Náš tip pro ty, kteří tuto soutěž ještě moc neznají: Netipujte na začátku soutěže příliš vysoko! Jednou denně můžete své tipy upravovat a zvýšit tak šanci na výhru.

Související soutěž

Soutěž o 3 romány Dnes v noci jsem ji viděl

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeDnes v noci jsem ji viděl

Jančar, Drago

Plus, 2018

Napsat komentář