Poválečný návrat domů

At mohou prijeti_Kasikova
Kniha Ať mohou přijeti Jany Kasíkové mapuje organizaci návratů lidí, kteří byli během války nuceni odejít ze svých domovů. Text je doplněn působivými fotografiemi, které ukazují tváře konkrétních lidí, jimž válka změnila život.

Miliony lidí musely během druhé světové války opustit svůj domov. Odešli před nebezpečím nebo byli vysídleni, přesunuti na nucené práce či do koncentračních táborů. Jak se tito lidé po válce vraceli do svých domovů? Kapitola ne nevýznamná, uvědomíme-li si, že pohyb lidí probíhal všemi směry, navíc na válkou zničeném kontinentě. Hrozilo nebezpečí šíření nemocí, nedostatečného zásobování i kriminálních přečinů. Toho si byli vědomi i vládní činitelé, a to dokonce již během války. Už od roku 1942 probíhala rozsáhlá mezinárodní jednání a vznikaly nové dohody. To vše mělo pomoci tzv. repatriaci, tedy návratu do vlasti těchto přemístěných lidí. Skutečnost však byla mnohem náročnější než plány a návrat se prodloužil na několik měsíců i let. Kniha mapuje organizaci těchto návratů v Československu od plánů vlády v exilu přes činnost repatriačního odboru po neúnavnou pomoc tisíců lidí. Dobrovolníci i nejrůznější organizace provozovali vývařovny a ošetřovali navrátilce. Text doprovází jedinečná obrazová příloha originálních fotografií, díky nimž je možné vidět, že nešlo o přesun masy, ale konkrétních tváří. Konkrétních lidí, kterým válka změnila nenadále osud a kteří se chtěli vrátit domů.

 

Ať mohou přijeti

Organizace poválečné repatriace a návratů 1942–1947
Autorka: Jana Kasíková

Počet stran: 291
Vazba: brožovaná
Formát: 156×232 mm
ISBN: 978-80-200-2818-1
Doporučená cena: 350 Kč

Knihu Ať mohou přijeti vydalo nakladatelství Academia.

 

Ukázka z knihy

Nejpočetnější skupinou československých repatriantů byli dělníci, řemeslníci a další lidé nasazení na nucené práce. Pracovníci byli nasazováni již od počátku války, počet nasazených však vzrostl s vyhlášením totální války začátkem roku 1943. Hitlerem jmenovaný generální zmocněnec pro pracovní nasazení Fritz Sauckel měl naverbovat z okupovaných zemí pracovní síly, aby tak nahradil německé pracovníky odvedené do wehrmachtu a zajistil stále se zvyšující tempo válečné výroby. Udává se, že byl odpovědný za 7,5 milionu pracovníků odvlečených na práce do Německa. V současné době se celkový počet osob, kterých se dotklo nasazení, vyčísluje na čtyři sta až šest set tisíc. (str. 25)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Jana Kasíková

Mgr. Jana Kasíková (1988) vystudovala historii na Filozofické fakultě UK, kde dále pokračuje v doktorandském studiu, a ekonomii na VŠE v Praze. Zabývá se problematikou organizace poválečných návratů, skupinou přemístěných osob (Displaced Persons) a vývojem dobrovolných organizací v této době.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeAť mohou přijeti
Organizace poválečné repatriace a návratů 1942–1947

Kasíková, Jana

Academia, 2018

Napsat komentář