Populární televizní seriály jako odraz světové politiky

svet_jako_hra_o_truny
Významný francouzský politolog Dominique Moïsi představuje populární televizní seriály současnosti, jako například Hru o trůny nebo Panství Downton, z pohledu světové politiky.

Autorem knihy Svět jako hra o trůny, kterou vydalo roku 2018 nakladatelství Argo, je významný francouzský politolog Dominique Moïsi. Dominique Moïsi studoval politologii na Sorbonně a Harvardově univerzitě. Působil mimo jiné na prestižních francouzských školách politických věd, jako například na École des hautes études en sciences sociales a na Institut d’études politiques. Patří mezi zakladatele Francouzského institutu pro studium mezinárodních vztahů. Moïsi je autorem celé řady esejí i monografií, některé z nich napsal společně s Jacquesem Rupnikem, francouzským politologem a historikem, který se zabývá střední a východní Evropou.

Kniha Svět jako hra o trůny se zabývá otázkou geopolitiky a emocí, přičemž autorovy teorie připodobňuje k současným populárním seriálům, jako například ke Hře o trůny, Panství Downton, Ve jménu vlasti, Domu z karet nebo Okupaci. Od Hry o trůny kniha odvozuje i svůj název, což je velmi efektivní marketingový tah – myslím, že ačkoli problematika geopolitiky zajímá relativně malý okruh čtenářů, ve spojení s Hrou o trůny si knihu přečte mnohem více čtenářů.

Autor představuje seriály jako nepostradatelný nástroj pro každého, kdo chce porozumět emocím současného světa. Vychází přitom z premisy, že porozumět seriálům dnes znamená porozumět světu, který je ve skutečnosti ale mnohem složitější. Pro výběr seriálů si autor stanovil čtyři kritéria – seriál musel být úspěšný, musel obsahovat myšlenkové prvky, které se týkají geopolitických otázek, mělo jít o současný seriál a zároveň o titul, který by se dal označit za kvalitní. Z tohoto výběru vykrystalizovala výše zmíněná pětice seriálů, o kterých autor předně pojednává, ačkoli se zmiňuje i o jiných (například Západní křídlo, Vláda, Deadwood a další).

Ve své knize se Moïsi zabývá širokým spektrem otázek, které hýbou současným světem – od migrační krize přes zahraniční politiku Ruska až po teroristické útoky nebo nebývalou vlnu populismu. Kromě srozumitelného vysvětlení těchto fenoménů prostřednictvím přirovnání k seriálům nabízí i interpretaci světové politiky, která bude srozumitelná i v politice nezkušeným čtenářům.

Knihu Svět jako hra o trůny doporučuji čtenářům, kteří chtějí být v obraze ohledně současné politické situace a zároveň nechtějí číst složité politologické statě. Svým zajímavým konceptem a dobře čitelným jazykem je titul přístupný širokým vrstvám čtenářů.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSvět jako hra o trůny
Geopolitika v televizních seriálech aneb triumf strachu

Moisi, Dominique

Argo, 2018

Napsat komentář