Čtenář roku

ctenar.roku
Jáchym a Štěpán Elisovi, předškoláci z Jičína, vyhráli v celorepublikové soutěži Čtenář roku 2018. Slavnostní vyhlášení proběhlo v rámci předávání cen Magnesia Litera 2018 v přímém přenosu České televize 4. dubna. Ceny vítězům věnovala firma ALBI.

Již od roku 2011 je v knihovnách po celé České republice oceňován nejlepší čtenář. Letos je téma zaměřeno na nejmenší děti, neboť u nás startuje pilotní ročník kampaně S knížkou do života (Bookstart). V průběhu března byli vybráni nejmladší čtenáři s nejzajímavějším čtenářským příběhem.

Vítězi se stali jičínští předškoláci, dvojčata Jáchym a Štěpán. Na první pohled se jeví jako běžní kluci, na pohled druhý musí být všem jasné, čím si porotu získali. Již po tři roky se účastní vypravěčské soutěže Čteme všichni – vypráví jen někdo, v níž každoročně suverénně ovládnou svou kategorii, mnohdy by mohli konkurovat i dětem starším. Jsou velmi bystří, vypravěčsky nadaní a sehraní jako tým – vyprávět příběhy jsou totiž schopni i dvojhlasně. To je věc, kterou i dospěláci musí dlouho trénovat. Jáchymovi ani Štěpánovi se nikdy nestalo, že by něco zapomněli, přeřekli se nebo se ztratili v příběhu. A pokud ano, tak si toho nikdy nikdo nevšiml.

Ke knihám mají rovněž blízko. Čtení pohádek a vyprávění s rodiči a prarodiči je pro ně naprosto běžnou součástí života. To do značné míry přispělo k jejich výborným vyjadřovacím schopnostem. Dalo by se říci, že Jáchym a Štěpán jsou knihovnickým snem. Děti, které mají od útlého dětství velmi blízko ke knihám, navštěvují s rodiči a prarodiči pravidelně knihovnu a účastní se akcí a soutěží, které vyhrávají. V měřítkách hodnocení čtenářské gramotnosti jsou na velmi dobré úrovni. A vysoká čtenářská gramotnost jde ruku v ruce s budoucími studijními výsledky. Můžeme se tedy těšit, co dalšího si pro nás kluci „nachystají“.

Doporučení:
Share

Napsat komentář