Rašeliniště plné temných tajemství

Raseliniste
Bioložka Nathalie se kvůli výzkumu vydává do temné krajiny obestřené tajemstvími. Zároveň se ale chce vypořádat s traumatickým zážitkem z minulosti. V okamžiku, kdy je v rašeliništi nalezen muž v bezvědomí, spouští se kolotoč vedoucí k šokujícím odhalením…


Kdysi dávno tu pochovávali oběti bohům a říká se, že lidé tady beze stop mizejí ještě dnes.
Rašeliniště je opuštěná krajina s přikrčenými borovicemi, lukami zahalenými v mlze a nepevnou, propadající se půdou. Právě sem přijíždí bioložka Nathalie, aby dokončila experimenty pro svou doktorskou práci o zeminách. Nepřijíždí ovšem pouze kvůli výzkumu – její temná fascinace mokřady souvisí s traumatickým zážitkem z minulosti, který ji doposud děsí.
Jednoho dne je v rašeliništi nalezen muž v bezvědomí, jemuž – podobně jako při prastarých rituálech s lidskými oběťmi – někdo naplnil kapsy mincemi. Nathalie a policejní fotografka Maja Lindeová společně pronikají vrstvami vzpomínek i rašelinných půd až k šokujícímu odhalení dávno ukrytých tajemství.

Ukázka z knihy

K večeru začalo foukat. Vítr se nejdřív zlehka opřel do korun stromů, potom jeho poryvy zesilovaly. Nakonec útočil na všechno, co se nacházelo v jeho dosahu. Do setmění zbývala necelá půl hodina.
Na kraji parkoviště u zámečku sestoupil Johannes z kola a opřel je o lampu. Tmavé vlasy si sepnul gumičkou do ohonu. Pitomé počasí. Žádný normální člověk v takovém nečasu vůbec nevychází ven. (str. 13)

Ohlasy na knihu

Nová výrazná autorka, úžasné prostředí a kvalitní text – to vše, spolu s nesnesitelným napětím, čtenáře snadno naláká. Cestičkami protkané mlhavé rašeliniště s nádechem nadpřirozena je jednou z postav celého příběhu.

- Marjolein Schurinková

Debut Susanne Janssonové je starý dobrý thriller. Mlžné rašeliniště a okolní příroda zlověstně ožívají. Hranice mezi životem a smrtí, přírodou a člověkem, realitou a mýty je zachycena obrazy, které až berou dech. Na mokřady už se nikdy nebudu dívat stejně jako dřív.

- Accent Magazin

Rašeliniště

Autorka: Susanne Janssonová
Přeložila: Eva Nováčková

Počet stran: 296
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-7577-462-0
Doporučená cena: 329 Kč

 

Knihu Rašeliniště vydalo nakladatelství Host. A nezapomeňte na ukázku.

O autorce

Susanne Jansson; Foto: Emelie AsplundSusanne Janssonová (* 1972) pochází ze švédského Åmål. Kvůli práci v reklamě se přestěhovala do Göteborgu a posléze zakotvila v New Yorku, kde studovala fotografii. Po návratu do Švédska pracovala jako fotografka na volné noze a zároveň se věnovala studiu žurnalistiky. Nyní žije se svou rodinou v městečku Lerum. Rašeliniště je její první román.

Zdroj informací a fotografie: nakladatelství Host


Nakladatelství Host zaujímá v současnosti nepřehlédnutelné místo na českém knižním trhu. Vydává tradičně především kvalitní českou prózu a poezii, literární teorii i literaturu naučnou – publikace věnované zejména historii, sociologii, filmové vědě i dalším oborům. V posledních letech se výrazně rozšířila řada překladové beletrie, ale nově zde našla přístřeší například i prestižní edice Česká knižnice s výbory z děl českých klasiků.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeRašeliniště

Janssonová, Susanne

Host, 2018

Napsat komentář