Nenechte si ujít o prázdninách…

Nenechte si ujít
Možná vás tento nadpis překvapil – kde že jsou ty obvyklé týdenní pozvánky? Prázdniny se nesou v duchu sluníčka, vody, výletů a poznávání. A také osobnosti literárního světa mají prázdniny, aby načerpaly nové síly a my si od nich mohli na podzim přečíst zase třeba nějakou pěknou knížku. A pokud dočtete až na konec, zkuste nám prozradit, s jakou knížkou budete vy trávit léto…

Naše poslední pozvánka nezůstane prázdná. Přijměte nahlédnutí na místa, kde to literaturou žije i v tomto nádherném letním období.

Nová pobočka Městské knihovny v Praze – Dům čtení nezahálí ani o prázdninách a své dveře otvírá všem zájemcům o literaturu. Pokud by vás blíže zajímala romská literatura, pak si zkuste na počátku července udělat čas a zajít na večer s touto tématikou. Svá díla tu předvedou hned tři autoři. První je prozaička Ilona Ferková, známá jako aktivistka a podporovatelka romské kultury a zároveň i jedna z nejdůležitějších romských autorek. Spisovatel Emil Cina, který je mistrným vypravěčem příběhů perem i jazykem a Renáta Berkyová – ta připadá k mladé generaci a přednese své niterné lyrické verše.

Večer romské literatury v Domě čtení se koná v Praze, ve středu 13. července 2011 od 18 hodin.

Koncem května letošního roku byly vyhlášeny vítězné knihy v ocenění Zlatá stuha, což je  výroční ocenění nejlepších autorů, překladatelů a ilustrátorů pro děti a mládež. Letos se konala Zlatá stuha již po devatenácté. Každoročně jsou oceněni autoři a ilustrátoři za celoživotní tvůrčí práci. Zlatou stuhu pořádá a vyhlašuje Česká sekce IBBY společně s Klubem ilustrátorů dětské knihy, Obcí spisovatelů a Obcí překladatelů. Oceněné knihy nyní putují po českých městech a jednou ze zastávek je i Sladovna v Písku, kde můžete tuto výstavu shlédnout. Blíže o ocenění Zlatá stuha si můžete přečíst zde.

Výstava knih Zlatá stuha probíhá v Písku, v kulturním prostoru Sladovna až do 20. července 2011. Vstup je zdarma.

Kdo by neznal Helenu Zmatlíkovou a její úžasné ilustrace, které nás doprovázely knížkami našeho dětství. Ve Sladovně můžete shlédnout výběr z díla této ilustrátorky na výstavě věnované právě Heleně Zmatlíkové. Kdo by neznal Kocoura Modroočka,Honzíkovu cestu nebo Děti z Bullerbynu…Přijďte se pokochat krásou jejích kreseb do Malé galerie.

Výstava Helena Zmatlíková (nejen) dětem probíhá v Písku, v kulturním domě Sladovna až do 10. září 2011.

V Jičíně se na přelom července a srpna chystá literární festival, který se bude konat na zahradě knihovně. Má název Poetická letní zahrada poznání. První akcí tohoto festivalu je hudebně dramatická koláž historického románu z 16. století. Další bude věnována Karlu Jaromíru Erbenovi pod názvem Václav Franc inspirovaný klasiky. Pro milovníky poezie je připravena beseda s Jindrou Lírovou, básnířkou z Mělníka s názvem Poezie nad soutokem. Autorské čtení literátů a herců z Nymburka doplněné hudbou zakončí celý literární festival v Jičíně.

Literární festival v Jičíně se uskuteční od 13. července do 3. srpna 2011 v Knihovně Václava Čtvrtka.

Všem čtenářům i návštěvníkům našeho webu Akce-novinky.cz plného knih, spisovatelů a literatury přejeme krásné, sluncem zalité prázdniny a těšíme se na naše obvyklá nedělní setkání zase v září.

A na úplný závěr nesmí chybět jedna malá otázka:
S jakou knížkou se chystáte prožít léto?

Doporučení:
Share

Napsat komentář