Poznejte Rusko a jeho zajímavé dějiny

Tipy_Eroticke dejiny Kremlu_Kazdodenni stalinismus
V dnešních tipech se zaměřujeme na Rusko a různé úseky jeho historie. Dáte přednost lechtivým erotickým dějinám Kremlu, nebo raději sáhnete po podnětné knize o stalinském režimu?

Přečtěte si Erotické dějiny Kremlu od Magali Delaloye, příběhy z carského Ruska, které jsou plné lásky i nenávisti. Vyprávějí o manželských vztazích a mravech, úskocích i nebezpečných bojích. Pokud vás podobná literatura zajímá, můžete se také začíst do Erotických dějin Versailles.

Erotické dějiny Kremlu

Od Ivana Hrozného k Raise Gorbačovové
Autorka: Magali Delaloye

Počet stran: 288
Vazba: vázaná
Formát: 145×205 mm
ISBN: 978-80-264-1816-0
Doporučená cena: 399 Kč

Knihu Erotické dějiny Kremlu vydalo nakladatelství CPress.

Erotické dějiny Kremlu nabízejí putování do nitra jednoho z nejtajemnějších míst moci na světě, kde se po staletí setkává politika s intimitou. Provází nás od šesti žen Ivana Hrozného až k prvním dámám, jakými byly Nina Chruščovová, Viktorie Brežněvová a Raisa Gorbačovová. Přináší zástup osobností jak z ruských románů, velké milostné příběhy i příběhy nenávisti, zachycuje nejrůznější manželské vztahy, mravy skrývané i okázale předváděné, úskoky i boje na život a na smrt.

 

Ukázka z knihy

Lásky, vraždy a dynastie: carský Kreml

Ženy hrály významnou roli v politice uvnitř Kremlu už od dob velkých knížat a prvních carů. Dynastické svazky měly pochopitelně velký význam – a kdo mluví o politice založené na rodině, mluví také o mateřství a sexualitě – ale zároveň i o činech velkých kněžen a careven.
Jejich role nebyla dána žádným zákonem, ale podle tradice se měly starat především o blaho svého manžela, přivádět na svět zdravé děti, které mohou přežít, a věnovat se šití a výrobě textilií ke zkrášlení paláce a klášterů. Ale příklady ukazují, že od dob Ivana III. až k Petrovi Velikému se podle své povahy a ambicí mohly účastnit politického života. (str. 13)

Stáhněte si celou ukázku.

 

Magali Delaloye

Magali Delaloye se zabývá historií SSSR a přednáší na Univerzitě v Lausanne.

Informace byly čerpány ze stránek společnosti Albatros Media.

 

Nakladatelství CPress pružně reaguje na vzrůstající popularitu oborů v oblasti odborné a populárně-naučné literatury. Systematicky tak rozšiřuje svou knižní nabídku zejména v oblastech knížek pro nejmenší, cestování, historie a military, hobby, auto-moto, zdraví a životní styl, příroda a zahrada, umění a kultura a technika a věda.

————————————————

Kniha Každodenní stalinismus Sheily Fitzpatrickové se nezaměřuje pouze na brutalitu Stalina, ale také na řadu důležitých společenských témat. Režim podle autorky přinesl i nové možnosti a sociální mobilitu.

Každodenní stalinismus

Obyčejný život v neobyčejné době: Sovětské Rusko ve 30. letech
Autorka: Sheila Fitzpatricková

Počet stran: 548
Vazba: vázaná
Formát: 140×206 mm
ISBN: 978-80-200-2812-9
Doporučená cena: 450 Kč

Knihu Každodenní stalinismus vydalo nakladatelství Academia.

Kniha, na níž autorka pracovala přes dvacet let, je zásadním příspěvkem do diskuse o stalinistickém Rusku, který nabourává totalitní paradigma. Svým důrazem na interakce mezi režimem a různými společenskými složkami kniha představuje obrat v sovětské historiografii. Nesoustředí se na Stalina a jeho brutalitu, ale na klíčové společenské koncepce a témata. Fitzpatricková tvrdí, že životní podmínky ve stalinistickém Sovětském svazu vytvořily nový typ občana, kterého nazývá Homo sovieticus a prostřednictvím jeho příběhů pak podrobně vykresluje atmosféru každodenního městského života a upozorňuje, že stalinský režim neznamenal pouze násilí, ale šlo o režim s vlastní politickou kulturou, který obrovskému segmentu společnosti přinesl nové možnosti a sociální mobilitu.

 

Ukázka z knihy

Respondenti z řad sovětských uprchlíků, kteří se zúčastnili poválečného harvardského projektu a již byli podrobně dotazováni na život v SSSR, se snažili co nejvíce se distancovat od slova i praktik, které byly spojeny s blatem. Označovali ho za „vulgární výraz“, „slovo, které je lidového původu a do literatury se nikdy nedostalo“, jako „slovo, které evokuje obraz nenormálního způsobu života“, a omlouvali se, když jej museli použít („Omluvte mě, ale budu muset použít jistý sovětský žargon…“). Někdo uváděl, že blat byl totéž co úplatkářství, protekce či klientelismus. Někteří se pokoušeli najít eufemističtější význam slova blat: „blat znamená známost“; „blatu… se ve slušné společnosti říkalo ‚písmeno z‘, odvozené ze slova znakomje (známost); blat byl to stejné jako zis, akronym pro známosti a konexe (znakomstvo i svijazi).
Blat lze definovat jako systém recipročních vztahů týkajících se zboží a služeb, který je, na rozdíl od klientelismu, rovnostářský a nehierarchický. (str. 147)

Přečtěte si celou ukázku.

 

Sheila Fitzpatricková

Sheila Fitzpatricková (* 1941) je australsko-americká historička, jež se soustředí na moderní ruské dějiny. Zabývá se sovětskou společností a kulturou Stalinovy éry, zejména každodenní praxí a společenskou identitou. V nakladatelství Academia vyšla kniha Za obzor totalitarismu (2012), na které spolupracovala s německým historikem Michaelem Geyerem.

Informace byly čerpány ze stránek internetového knihkupectví Kosmas.

 

Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete zajímavé tituly za skvělé ceny.

Líbila se vám procházka ruskými dějinami? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeErotické dějiny Kremlu
Od Ivana Hrozného k Raise Gorbačovové

Delaloye, Magali

CPress, 2018

zobrazit info o knizeKaždodenní stalinismus
Obyčejný život v neobyčejné době: Sovětské Rusko ve 30. letech

Fitzpatricková, Sheila

Academia, 2018

Napsat komentář