Jak Češi založili Izrael

Slovansky Jeruzalem
Jak to bylo doopravdy se vztahy mezi Čechy a Židy? Opravdu se jednalo o česko-židovské „národní přátelství“? Na tyto otázky se snaží nalézt odpovědi Martin Wein prostřednictvím analýzy staronového spojenectví, jelikož v rámci EU se ČR stává spojencem Izraele. 

Byl Izrael založen Československem? Kniha Slovanský Jeruzalém tuto otázku prozkoumává a výsledná zjištění mají složitý charakter. Československo poskytovalo Izraeli kolem roku 1948 tajnou vojenskou podporu, ale toto spojenectví trvalo jen krátce a skončilo v době procesu se Slánským v roce 1952. „České pušky“ v Izraeli byly německé právě tak jako české a Sovětský svaz tuto československou pomoc Izraeli velmi podporoval. Československo-izraelská vojenská spolupráce byla ovšem pouhou částí mnohem většího obrazu.
Od poloviny 19. století docházelo mezi Čechy a Židy k systematickému srovnávání, a to v literatuře, hudbě, politice, diplomacii, ve sdělovacích prostředcích i v historiografii. Sdílené vnímání podobných osudů dvou malých národů uvězněných mezi Východem a Západem, jejichž existence je neustále ohrožena, pomáhalo vytvořit česko-židovské „národní přátelství“. Ovšem tato myšlenka, kterou lze vysledovat od Masaryka a Kafky přes Weizmana a Ben Guriona až k Havlovi a Netanjahuovi, byla spíše mýtem než skutečností. Vztahy byly často různorodé a velmi záleželo na širším historickém vývoji, který ovlivňoval střední Evropu a Blízký východ.
Protože se Česká republika postupně stává hlavním spojencem Izraele v Evropské unii, přichází tato kniha s příhodnou analýzou tohoto staronového spojenectví a je nepostradatelným zdrojem informací pro studenty a vědecké pracovníky se zájmem o dějiny a židovská studia.

Ukázka z knihy

Od raného novověku byly české země – tedy Čechy, Moravaa malá  jihovýchodní část Slezska – součástí habsburské říše. Do18. století se téměř veškeré obyvatelstvo českých zemí hlásilo ke státnímu náboženství Habsburků, ke katolictví. Z minulostizde však dosud přežívaly i malé protestantské a židovské menšiny, stejně jako synkretické náboženské skupiny. (str. 48)

Slovanský Jeruzalém

Dějiny Čechů a Židů
Autor: Martin Wein
Přeložil: Jan Čábela

Počet stran: 412
Vazba: brožovaná
Formát: 132×200 mm
ISBN: 978-80-200-2795-5
Doporučená cena: 395 Kč

 

Knihu Slovanský Jeruzalém vydalo nakladatelství Academia. A nezapomeňte na ukázku.

O autorovi

Martin Wein působí jako izraelský politolog a historik. Pracuje na Telavivské univerzitě. Zaměřuje se na židovskou historii, sionismus, studia Středního východu, mezináboženské vztahy, holokaust, českou a československou historii, kulturní a historickou lingvistiku.


Nakladatelství Academia vzniklo v roce 1953 původně jako nakladatelství Československé Akademie věd. Název Academia nese od roku 1966. Vydává původní vědecké monografie a práce českých vědců, díla klasiků vědy, překlady zahraničních autorů, populárně naučnou literaturu, literaturu faktu, encyklopedie, slovníky, jazykové učebnice, příručky a vysokoškolské učebnice, ale také kvalitní českou i překladovou beletrii. V nakladatelství dále vychází populárně naučný časopis Živa.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeSlovanský Jeruzalém
Dějiny Čechů a Židů

Wein, Martin

Academia, 2018

Napsat komentář