Jak si poradit s dětmi

dite
Výchova dětí s sebou nese mnoho otázek a pochybností. Jak pečovat o malé děti? Jak s nimi vyjít v pubertě? A co když je moje dítě extrémně nadané, jak potom usměrňovat jeho výchovu? Přesně na tyto otázky a mnoho dalších dnes budeme hledat odpověď.

Děti se už odmalička učí koordinaci svého těla. Tipy na motorická cvičení s říkankami, která s nimi můžete cvičit, vám přináší následující kniha.

Pohyb s říkadly pro nejmenší

Pro děti od 6 týdnů do 5 let
Autorka: Zuzana Pospíšilová

Počet stran: 128
Vazba: brožovaná
ISBN: 978-80-247-2769-1
Doporučená cena: 199 Kč

Knihu Pohyb s říkadly pro nejmenší vydalo nakladatelství Grada.

Již v prenatálním období můžeme u dětí pozorovat pohybové aktivity, které se po narození dále rozvíjejí. Přinášíme vám proto knihu plnou námětů, říkanek a praktických ukázek, jak vést své ratolesti zajímavou formou k pohybu již od útlého věku. Ptáte se, jaký mají říkanky vliv na rozvoj pohybových vlastností? Význam říkanek není pouze v tom, že je s nimi cvičení pro děti veselejší, ale i ve velkém vlivu na psychický vývoj dítěte. Děti se díky nim učí snáze mluvit a osvojí si rytmus řeči, který je tak potřebný pro získávání školních dovedností, zejména psaní a čtení. Doufáme, že se vám říkanky budou líbit a přejeme vám mnoho úspěchů při cvičení s vašimi dětmi.

Při slovech „umím běhat“ chytíte dítě za kotníky a střídavě mu natahujete a krčíte nožky. Při slovech „umím stát“ s pohybem ustanete a obě nožky položíte natažené na podložku. Při slovech „nad hlavu si ruce dát“ dítěti zvednete ručičky nad hlavičku. Při slovech „umím chodit pomaličku“ opět krčíte a natahujete nožky, ale pomaleji než poprvé. Při slovech „umím si hrát na žabičku“ skrčíte dítěti obě nožičky naráz směrem k bříšku a několikrát pohyb opakujete. Pak k sobě dítě přitiskněte tak, aby bylo zádíčky opřeno o vaši hruď a udělejte několik kroků vzad. Pro dítě je to nový kognitivní zážitek, protože většina pohybů (když se dítě nosí v náručí) je cílená směrem vpřed.

Stáhněte si celou ukázku.

————————————————

Období dospívání je složité jak pro děti, tak pro jejich rodiče. Jak mluvit, aby nás teenageři poslouchali a mnoho dalších užitečných rad se dozvíte od Adele Faber.

Jak mluvit, aby nás teenageři poslouchali

Autorka: Adele Faber
Přeložila: Eva Vrůblová

Počet stran: 168
Vazba: brožovaná
Formát: 167×225 mm
ISBN: 978-80-264-1812-2
Doporučená cena: 249 Kč

Knihu Jak mluvit, aby nás teenageři poslouchali vydalo nakladatelství CPress.

Světový bestseller. Názorný, srozumitelný a velmi čtivý návod jak vycházet s teenagery. Název přesně vystihuje obsah knihy. Ukázkové dialogy a situace řeší jak s teenagery mluvit, aby slova dospělých brali vážně, a poskytují rady jak teenagerům naslouchat, aby v dospělých viděli partnera, nikoliv nepřítele. Autorky využívají své zkušenosti ze seminářů s rodiči a jejich dospívajícími dětmi.

V neděli, když byl Jeff zase pryč, všiml jsem si nějakého dopisu ležícího na zemi u dveří jeho pokoje. Zvedl jsem ho a zjistil, že byl adresován mně. Byl otevřený a starý už asi týden. A hádejte, co to bylo? Bylo to varování od jeho učitele matematiky. Jeff nedonesl do školy žádné domácí úkoly – žádné – za předešlé dva týdny. Když jsem si dopis přečetl, byl jsem vzteky bez sebe. Jakmile vešel do dveří, tak jsem se do něho pustil s dopisem v ruce. „Lhal jsi mi, že děláš domácí úkoly. Otevřel jsi dopis, který byl adresovaný mně, a nikdy jsi mi ho neukázal. Mám pro tebe novinku, hochu. Už ani jeden trénink po celý zbytek tohoto pololetí. Zítra volám trenérovi.“

Neváhejte si stáhnout kompletní ukázku.

————————————————

Když je vaše dítě extrémně nadané, stane se výchova mnohem složitější a vyžaduje od vás trochu jiný přístup. Jak se k dítěti chovat a jak mu nejlépe porozumět? To vše vám odhalí kniha Nadané dítě.

Nadané dítě

Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu
Autorka: Monika Stehlíková

Počet stran: 160
Vazba: brožovaná
Formát: 160×240 mm
ISBN: 978-80-271-0512-0
Doporučená cena: 279 Kč

Knihu Nadané dítě vydalo nakladatelství Grada.

Každý rodič i učitel si přeje, aby děti byly šťastné a úspěšné. Ale nadané děti jsou natolik specifické, že jejich motivace, chování, myšlení i prožívání můžou být okolím nesprávně interpretovány a přinášet jim tak trápení, nepochopení a problémy – jak doma, tak ve škole. Intelekt, paměť, vnímavost, citlivost i zvídavost nadaných dětí bývají od útlého věku fenomenální, v některých oblastech může být ale vývoj naopak nerovnoměrný až opožděný. A proto vyžadují specifický přístup. Výchova a vzdělávání těchto dětí může být pro dospělé velmi náročná až stresující a dostávat je do situací bezradnosti i vyčerpání.

Tato kniha umožňuje rodičům a učitelům těchto dětí podívat se pod pokličku a tím jim přinést pochopení, porozumění a bezvýhradné přijetí těchto dětí. Nabízí jim praktická doporučení pro výchovu i konkrétní cvičení, techniky a metody vzdělávání – a to s jediným cílem: aby byly nadané děti šťastné, aby mohly plně rozvíjet svůj mimořádný potenciál a nadání, pracovat na svých slabých stránkách a v životě uspět. Knihu mohou číst i nadaní dospělí, kteří chtějí více porozumět svému vnitřnímu (nadanému) dítěti.

Autorka, zkušená terapeutka, velmi empaticky a poutavě přináší poprvé na český trh komplexně zpracovanou problematiku nadaných dětí, založenou na osobní zkušenosti, nejnovějších poznatcích i skutečných příbězích těchto dětí.

Mluvíme-li o nadaných dětech, tedy o dětech, jejichž IQ je vyšší než 125/130, je vhodné si připomenout, co je to IQ a co je to inteligence. Je mnoho pohledů na lidskou inteligenci a mnoho definic. Inteligence je definována například jako „obecná schopnost lidí používat rozum: přemýšlet, řešit problémy, učit se, přizpůsobovat se novým životním podmínkám (prof. Tomáš Urbánek, ředitel psychologického ústavu AVČR). William Stern, americký psycholog, který zavedl termín IQ, definoval inteligenci jako všeobecnou schopnost individua vědomě orientovat vlastním myšlení na nové požadavky, tedy jako duševní schopnost adaptovat se novým podmínkám a požadavkům.

Celou ukázku si můžete prolistovat!


Zapojte se do našich aukcí, v nichž najdete tyto knihy a mnoho dalších za skvělé ceny.

Jaké problémy máte s dětmi vy? Napište nám svůj názor v komentářích.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeNadané dítě
Jak mu pomoci ke štěstí a úspěchu

Stehlíková, Monika

Grada, 2018

zobrazit info o knizeJak mluvit, aby nás teenageři poslouchali
jak naslouchat, aby nám teenageři důvěřovali

Faber, Adele – Mazlish, Elaine

CPress, 2018

zobrazit info o knizePohyb s říkadly pro nejmenší
Pro děti od 6 týdnů do 5 let

Zuzana Pospíšilová, Petra Poláčková

Grada, 2009

Napsat komentář