Vstoupí podruhé do stejné řeky?

Obálka knihy
Anna potkala svou životní lásku už v devatenácti letech, ale byla příliš mladá a nejistá na to, aby si za ní stála a dokázala ji ubránit i před svou rodinou a přáteli. I když se s Frederickem Wentworthe zasnoubila, nevzala si ho. Znovu se setkali až za osm let.

Román Jane Austenové, který vydalo nakladatelství Leda, se jmenuje Pýcha a přemlouvání. Sama autorka jej nazvala Persuasion (Přemlouvání). V češtině jej můžete najít pod různými názvy – ať už jako zmíněnou Pýchu a přemlouvání, nebo jen Přemlouvání, či pojmenované podle hlavní hrdinky Anna Elliotová.

Anna pochází z urozené šlechtické rodiny, která však časem přišla o své peníze i věhlas. Už si nemohou dovolit žít ve svém venkovském sídle, musí jej pronajmout a odstěhovat se do menšího městského bytu. Annina matka zemřela už dávno, nahradila jí ji matčina přítelkyně Lady Russelová. Se svým otcem ani sestrou si moc nerozumí a od té doby, co odmítla Fredericka, žije osamělým a smutným životem. Nakonec přijde poslední rána, ono zmíněné stěhování. Netuší, že tak dostane šanci napravit to, v čem se zřejmě před lety rozhodla špatně. Fredericka si nevzala, protože si myslela, že jejich vztah nemá budoucnost. Všichni jí radili, ať se nevdává. Neměl vůbec žádné prostředky a oba byli velice mladí. Milovala ho, ale podlehla pragmatickým argumentům.

Venkovské sídlo Elliotových si shodou okolností pronajme Frederickova sestra s manželem a svého bratra, nyní již váženého kapitána Wentworthe, pozve k sobě. Tak se setká s Annou a její rodinou podruhé. Teď už za jiných okolností. Je významným, slavným a bohatým kapitánem, jemuž ženy samy nadbíhají. Anně je 27 let, na tehdejší poměry je na vdávání už stará. Navíc je to mírné a tiché děvče, které většinou stojí v pozadí. Pozoruje, jak se kolem muže, kterého milovala a možná miluje, točí mnohem krásnější a mladší ženy. I Anna má však tak trochu nečekaně své obdivovatele a tentokrát dostane hned dvě nabídky k sňatku.

Frederick se na ni stále zlobí. Ještě jí neodpustil, že ho odmítla. Opět k ní musí najít cestu, pochopit, proč to udělala, a zase jí začít věřit. To, že se opět vídají, pro ně není snadné, přesto se ukáže, že šlo o zásadní okamžik v jejich životě.

Ukázka z knihy:

Ještě než sir Walter dospěl až sem, Anniny oči nabraly správný směr a vyhmátly kapitána Wentworthe ve skupince mužů, postávajících kousek opodál. V okamžiku, kdy na něm spočinuly, jako by se jeho oči od ní odvrátily. Alespoň takový měla dojem. Zřejmě jeho pohled těsně propásla, a po tu dobu, kdy se odvážila ho pozorovat, už se na ni nezadíval; představení však právě začínalo, a byla tedy nucena soustředit pozornost na orchestr a koukat přímo před sebe. (str. 228)

Pýcha a přemlouvání je jedním z klasických románů Jane Austenové. Autorka čtenářům představuje Annu jako vzdělanou a opomíjenou dívku z venkovské šlechtické rodiny. Ve svých sedmadvaceti letech zjišťuje, co vlastně chce a že je, navzdory tomu, co jí namlouvá její otec a sestra, krásná a žádoucí. Vyloupne se ze své kukly jako motýl. Během čtení musíte Anně fandit, napovídat, co má udělat, doufat, že jí Frederick odpustí a nenechá se odradit náklonností, kterou jí projevuje její bratranec. Knihu mohu všem milovníků romantických příběhů jen a jen doporučit.

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizePýcha a přemlouvání

Austenová, Jane

Leda, 2010

Napsat komentář