Pojďte se bát

turstenova_uvodni
Dračí tetování, Porcelánový koník z dynastie Tchang, Záludná síť, První podezření, Ohnivý tanec, Skleněný ďábel, Dvojí tvář, Noční vizita, Vrah v temnotě. Co mají tyto názvy společného? Jsou to všechno tituly detektivek autorky Helen Turstenové, současné švédské „královny detektivek“, která „přivedla na svět“ inspektorku Irenu Hussovou, hlavní postavu všech svých detektivních románů, které nadchly čtenáře nejen ve Švédsku, Dánsku, Finsku, Německu a Norsku, ale dokonce i v USA. Že jsou její detektivky úspěšné, dokládá také fakt, že byly zfilmovány.

Proč jsou její knihy tak oblíbené? Možná proto, že Helen Turstenová je výborná vypravěčka, její knihy čtete jedním dechem a většinou až do konce nemáte tušení kdo, nebo proč vraždí (pokud ovšem nezalistujete v knize). Na pozadí vyšetřování většinou záhadné vraždy, nebo série vražd, má čtenář možnost prožívat s vyšetřovatelkou její osobní život, Irena má spokojené manželství a dvě dcery. Samozřejmě i rodina prochází v jednotlivých knihách vývojem, dcery dospívají a postupně se osamostatňují, Ireně zemře maminka, manželé se stěhují…, v některých dílech je rodina dokonce v ohrožení. Velké změny jsou také na pracovišti, přichází noví kolegové, navazují se různé vztahy a řeší problémy.

Román „Noční vizita“ (vyšel 1999, česky 2006) patří mezi knihy, které nastartovaly kariéru Helen Turstenové. V malé soukromé nemocnici neznámý pachatel, během noční služby, vypne elektřinu a vyřadí z provozu také náhradní zdroj, to způsobí, že na pooperačním pokoji zemře pacient odkázaný na přístroje. Přivolaný údržbář najde v elektrické rozvodně uškrcenou zdravotní sestru Mariannu. Druhá, starší sestra Siv a bláznivá tulačka z parku zahlédnou záhadnou postavu, kterou považují za ducha sestry Tekly, která se kdysi v nemocnici oběsila. Během vyšetřování tohoto případu je objevena další mrtvola, uškrcená sestra Linda a zavražděna je také tulačka. Irena Hussová se snaží se svými kolegy rozplést složitý případ a pátrá také v minulosti nemocnice a zejména rodiny jejího zakladatele, řeší problémy na pracovišti a v soukromí s jednou z dcer, která se zaplete s „militantními vegany“. Po dvou dalších pokusech o vraždu sester z nemocnice, je vrah dopaden. Při zatýkání je také Irena Hussová v ohrožení. Kritickému čtenáři se samozřejmě může zdát, podle mě zcela oprávněně, že to vrah, lépe řečeno autorka přehnala (tři vraždy, jedno zabití, tři pokusy o vraždu…), ale ději to samozřejmě přidává na napětí.

„Irena se zadívala na tmavou nemocnici. Slepá černá okna na ni výhrůžně hleděla. Její pohled nechtěně zamířil vzhůru, k malému půdnímu oknu. Pod ním byly nalezeny dvě oběšené ošetřovatelky, mezi vraždou a sebevraždou uplynulo padesát let. Zachvěla se. V následujícím okamžiku ji ale děs přikoval k zemi. Před skleněnou tabulkou v půdním vikýři se zračily obrysy nějaké postavy, která stála přímo před oknem. Slabě ozářená stříbrná dlaň se tiskla ke sklu. Zmizela teprve, až se ve tmě rozplynula celá postava.“

Román „Vrah v temnotě“ (vyšel 2010, česky 2011) je již devátým románem autorky. Krátce po sobě jsou nalezeny dvě mrtvoly žen, těla jsou pečlivě umyta čisticím prostředkem, zabalena v plastové folii. Obě ženy žily osaměle a krátce před smrtí obdržely chryzantému a fotografii, na které je pachatel zachytil přes okno v jejich domě. Vyšetřovatelé se snaží zjistit spojitost mezi ženami a zejména si sestavují obrázek pachatele, který své oběti dlouhodobě sleduje. Podaří se jim také najít další oběť, která útok přežila, napadena je dokonce Irenina nadřízená. Policisté získávají důležité důkazy. Také rodina Ireny Hussové je v ohrožení, někdo ji pronásleduje.  Mají oba případy něco společného? Vrah je odhalen, ale ještě než je dopaden Irena svede svůj další boj o život. Kniha je mnohem napínavější a akčnější než Noční vizita, jednotlivé kapitoly jsou proloženy krátkými úvahami vraha, který sleduje své oběti a čtenář je tak o krůček před vyšetřovateli.

„O ta dvě patra výš se cítíš jistá. Myslíš si, nikdo nevidí, co děláš. Ale já ano. Jsem z tebe velice zklamaný. Nikdy tě nenapadlo pohlédnout z okna a zahledět se do zarostlého kopce za domem. Právě tam sedím s dalekohledem a střežím tě. Husté keře mě dobře skrývají. Nikdo mě nevidí. Mým přítelem je temnota. I kdybych procházel údolím smrti, ničeho se nebojím. Jsem ten, kdo bdí ve tmě. Máme spolu domluvu a tys ji porušila, ne já. A proto musíš být připravena přijmout svůj trest. Je jím smrt.“

Knihy Helen Turstenové rozhodně potěší většinu milovníků detektivek, při čtení zažijí velké napětí. Odnesou si také ponaučení, pro případ výpadku elektřiny mějte u sebe baterku, může totiž přijít nebezpečná noční vizita. Večer rozhodně zatahujte závěsy, protože venku se může skrývat zákeřný vrah v temnotě!

…pojďte se bát!

Doporučení:
Share

Související knihy

zobrazit info o knizeVrah v temnotě

Helene Turstenová

Motto

Napsat komentář